Κόσμος

Δανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Γεωργίας λόγω των βιζόν - «‘Έγιναν λάθη»

Παραδέχτηκε λάθη και ανέλαβε την ευθύνη

Αφού επικρίθηκε για τη διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε o εντοπισμός μιας μετάλαξης του νέου κορωνοϊού στα βιζόν, ο Δανός υπουργός Γεωργία ανακοίνωσε την Τετάρτη την παραίτησή του, παραδεχόμενος ότι έγιναν «λάθη».

«Εκτιμώ πως δεν έχω πλέον την απαραίτητη υποστήριξη των κομμάτων του Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Γένσεν στη δημόσια τηλεόραση DR. «Οφείλω να υποβάλω την παραίτησή μου». «Είναι απολύτως σαφές πως διαπράχθηκαν λάθη στο υπουργείο μου, και αναλαμβάνω την ευθύνη γι΄αυτά», πρόσθεσε καθώς δημοσιοποιήθηκε έκθεση για την εξέλιξη των γεγονότων.

Ο Μόγκενς Γένσεν είχε παραδεχθεί την περασμένη εβδομάδα ότι η εντολή της κυβέρνησης να θανατωθούν όλα τα βιζόν στη Δανία δεν είχε νομική βάση.

Στις 4 Νοεμβρίου η Δανία είχε διατάξει τον σφαγιασμό όλων των βιζόν -από 15 έως 17 εκατομμύρια συνολικά- έπειτα από τον εντοπισμό μιας μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από τα θηλαστικά αυτά και η οποία σύμφωνα με την Κοπεγχάγη θα μπορούσε να εμποδίσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου για τον άνθρωπο.

Όμως εκτροφείς διαμαρτυρήθηκαν για τον σφαγιασμό υγιών ζώων και ο Τύπος αποκάλυψε ότι ο νόμος δεν επιτρέπει τον σφαγιασμό ζώων εκτός ζωνών συγκέντρωσης άρρωστων ζώων, κάτι που παραδέχθηκε η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση παρουσίασε τότε ένα σχέδιο νόμου για την απαγόρευση της εκτροφής βιζόν έως το 2022, όμως οι ενέργειές της δεν έπεισαν ακόμη και τους αριστερούς υποστηρικτές της μειοψηφικής σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης.

Για τον επικεφαλής της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης Γιάκομπ Έλεμαν Γένσεν, «δεν είναι παρά μόνο η αρχή». «Η εξέλιξη των γεγονότων πρέπει να εξετασθεί εις βάθος προκειμένου να προσδιοριστεί η ευθύνη της πρωθυπουργού», δήλωσε στο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

ΑΠΕ-ΜΠΕ 

(φωτογραφία unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια