Πως ο Μπάιντεν νίκησε τον Τραμπ

Κόσμος
Πως ο Μπάιντεν νίκησε τον Τραμπ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατάφερε να κερδίσει το "παιχνίδι" ο Δημοκρατικός υποψήφιος που γίνεται ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ - Ιστορικές στιγμές με την αντιπρόεδρο Χάρις

Μετά από ένα εκλογικό θρίλερ που κράτησε τη χώρα του αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη με κομμένη την ανάσα, ο 77χρονος Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν κατάφερε να κόψει το νήμα στη γραμμή τερματισμού κατακτώντας την προεδρία των ΗΠΑ, δίνοντας το σύνθημα να ξεσπάσουν πανηγυρισμοί σε πολλές πόλεις της χώρας. Στον αντίποδα, στο επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, ο στενός κύκλος του αλλά και κορυφαία στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προσπαθούν να πείσουν τον μεγιστάνα να παραδεχτεί την ήττα του, κάτι που τουλάχιστον ως την ώρα που έκλεινε η ύλη της “Νέας Κρήτης” δεν εμφανιζόταν διατεθειμένος να πράξει, επιμένοντας στη στρατηγική τού δικαστικού αγώνα, που ωστόσο “αδειάζεται” και από φίλα προσκείμενα προς τον απερχόμενο πρόεδρο ΜΜΕ της χώρας.

Ο Μπάιντεν, που γίνεται ο γηραιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις, ανακοίνωσε τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, σε εορταστικό κλίμα, μπροστά σε ένα πλήθος υποστηρικτών του στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, δεσμευόμενος να είναι ένας πρόεδρος που θα επιδιώκει να ενώνει και όχι να διχάζει, δίνοντας έτσι το στίγμα του δύσκολου έργου που τον περιμένει.

Ποιος είναι ο Τζο Μπάιντεν ΕΔΩ

Αποφασιστικός παράγοντας για τη νίκη του στάθηκε η πολιτεία της Πενσιλβάνια, η οποία έδωσε στον Δημοκρατικό υποψήφιο τους απαραίτητους εκλέκτορες για να εξασφαλίσει την προεδρία, ενώ ακολούθησε η επικράτησή του στην πολιτεία της Νεβάδα.

Με την καταμέτρηση να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα και ως αργά χθες, όλα έδειχναν ότι ο Μπάιντεν θα διευρύνει τη νίκη του επικρατώντας στην Αριζόνα αλλά και την Τζόρζια, ενώ είχε ήδη αλώσει τα δύο “οχυρά” του Τραμπ από το 2016, Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν. Έτσι, επανέφερε τον λεγόμενο Δημοκρατικό “μπλε τοίχο” των μεσοδυτικών πολιτειών.

Μάλιστα, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπάρακ Ομπάμα κέρδισε και την πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου, ξεπερνώντας τον Τραμπ κατά περίπου 4 εκατομμύρια, ενώ έσπασε κάθε ρεκόρ συγκεντρώνοντας περισσότερες από 74 εκατομμύρια ψήφους.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να παραδεχτεί την ήττα του επιμένοντας ότι εκείνος είναι ο νικητής, συνεχίζοντας να διατυπώνει αναπόδεικτες κατηγορίες για παρατυπίες στις εκλογές.

Στην προσπάθεια να τον πείσουν να αποδεχτεί την ήττα του έχει επιδοθεί το επιτελείο του, αλλά και άτομα του στενού του περιβάλλοντος, με πρώτο τον γαμπρό και σύμβουλό του Τζάρεντ Κούσνερ αλλά και τη σύζυγό του Μελάνια Τράμπ, όπως αποκάλυψε το CNN. Αργά χθες και ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζορτζ Γ. Μπους έσπευσε να μπει στον “χορό” των μελών του κόμματος που αφήνουν ακάλυπτο τον Τραμπ, δηλώνοντας ότι μίλησε με τον εκλεγμένο Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον οποίο και συνεχάρη για τη νίκη του. Σε μια ανακοίνωση, ο Μπους ανέφερε πως οι Αμερικανοί μπορούν να είναι βέβαιοι πως οι εκλογές στις ΗΠΑ ήταν «θεμελιωδώς ελεύθερες, η ακεραιότητά τους θα επικυρωθεί και το αποτέλεσμά τους είναι ξεκάθαρο». Πάντως, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε πως ο (απερχόμενος) πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει το δικαίωμα να ζητήσει ανακαταμετρήσεις και να επιδιώξει νομική αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων.

Η πορεία προς τον Λευκό Οίκο ΕΔΩ

Ποια είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ

Το ενδιαφέρον, όπως και τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στραφεί δικαίως και στην πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, την Κάμαλα Χάρις. Οι λόγοι είναι ότι η 56χρονη γερουσιαστής της Καλιφόρνιας είναι η πρώτη γυναίκα, πρώτη Αφροαμερικανίδα και πρώτη με καταγωγή από την Ασία (σ.σ. είναι Ινδή από τη μεριά της μητέρας της) που εκλέγεται αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι η τρίτη γυναίκα που επιλέγεται ως υποψήφια για το αξίωμα αυτό.

Πρώτη ήταν η Τζεραλντίν Φεράρο το 1984, υποψήφια αντιπρόεδρος με τον Δημοκρατικό Γουόλτερ Μοντέιλ, ο οποίος έχασε τις εκλογές από τον Ρόναλντ Ρίγκαν. Η δεύτερη ήταν η Σάρα Πέιλιν το 2008 με τον Τζον Μακέιν, ο οποίος ηττήθηκε από τον Μπάρακ Ομπάμα. «Η μητέρα μου όταν ήρθε εδώ στα 19 δεν περίμενε ίσως ότι θα ερχόταν μια τέτοια στιγμή. Γυναίκες από την Ασία, Αφροαμερικανές, Λατίνες, έχουν τη δύναμη να στηρίξουν τη δημοκρατία. Όλες οι γυναίκες που πάλευαν τόσα χρόνια να προστατέψουν τη δημοκρατία και τώρα μια νέα γενιά μάχεται για τον ίδιο σκοπό. Για τους κόπους τους βρίσκομαι εδώ. Για τα όνειρα και τους στόχους τους. Και τι κουράγιο ήθελε για τον Μπάιντεν να διαλέξει μια γυναίκα για αντιπρόεδρο της χώρας! Μπορεί να είμαι η πρώτη, αλλά δε θα είμαι η τελευταία. Γιατί κάθε μικρό κορίτσι βλέπει ότι η χώρα αυτή είναι χώρα ευκαιριών, ανεξάρτητα από την καταγωγή σου», είπε η Χάρις στην ιστορική της ομιλία.

Γεννημένη τον Οκτώβριο του 1960 στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας από Τζαμαϊκανό πατέρα, οικονομολόγο και καθηγητή στο Στάνφορντ και Ινδή μητέρα, ερευνήτρια με σημαντικές μελέτες στο βιογραφικό της, η Καμάλα και η αδερφή της μεγάλωσαν πηγαίνοντας στην εκκλησία των Βαπτιστών, αλλά γνώρισαν και τον Ινδουισμό όταν επισκέπτονταν την Ινδία και την οικογένεια της μητέρας τους.

Η Κάμαλα Χάρις σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Howard της Ουάσινγκτον και το 2014 παντρεύτηκε τον δικηγόρο Ντάγκλας Έμχοφ. Η Χάρις, που έγινε και περιφερειακή εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο το 2003, θεωρείται από τους «συντηρητικούς» Δημοκρατικούς. Εξελέγη γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας - η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μαύρη που επιλέγεται για το αξίωμα αυτό - το 2010 και επανεξελέγη το 2014 με ευρύ προβάδισμα.

Αρχικά διεκδίκησε το χρίσμα των Δημοκρατικών στις εκλογές, καθώς ονειρευόταν να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ, ωστόσο αποχώρησε από την “κούρσα” ελλείψει πόρων τον Δεκέμβριο του 2019. Λίγους μήνες μετά, ο Τζο Μπάιντεν την έχρισε συνυποψήφιά του για την αντιπροεδρία. Η επιλογή της για το αξίωμα της αντιπροέδρου αποδείχτηκε εξαιρετικά πολύτιμη για τους Δημοκρατικούς, καθώς είχε μεγάλη απήχηση στις γυναίκες και στους προοδευτικούς ψηφοφόρους.

Η καριέρα της ως εισαγγελέα είναι αυτή που την έκανε πολιτικό, αλλά έφερε πολιτικά οφέλη και κινδύνους. Κέρδισε τη φήμη της «σκληρής» και θεωρούταν ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του Δημοκρατικού Κόμματος. Χρησιμοποιώντας αυτή τη δυναμική εξελέγη γερουσιαστής των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια το 2017.

Παρά την “αριστερή” κλίση σε θέματα όπως ο γάμος των ομοφυλοφίλων και η θανατική ποινή, η φορολογία και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αντιμετώπισε επανειλημμένες επιθέσεις από την προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών, οι οποίοι ακριβώς δεν τη θεωρούσαν αρκετά προοδευτική. Η Χάρις φαινόταν να αποφεύγει θέματα που αφορούσαν την αστυνομική μεταρρύθμιση, τη νομοθεσία περί ναρκωτικών και τις εσφαλμένες καταδίκες. Μπορεί, εξάλλου, να υπερασπιστεί την πολυπολιτισμικότητα που καθορίζει ουσιαστικά την Αμερική, αλλά απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό από τα κέντρα εξουσίας της Ουάσινγκτον.

Οι μονομαχίες που έκοψαν την ανάσα ΕΔΩ

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στον Τζο Μπάιντεν

Τα συγχαρητήριά του στον νικητή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών Τζο Μπάιντεν απέστειλε το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας. «Συγχαρητήρια στον εκλεγμένο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο Τζο Μπάιντεν είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας και είμαι βέβαιος πως με εκείνον στην προεδρία οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας θα καταστούν ακόμη ισχυρότερες». Συνόδευσε, μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός την ανάρτησή του με τη Γαλανόλευκη και την Αστερόεσσα δίπλα-δίπλα. Από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τους Μπάιντεν και Χάρις για την εκλογή τους.

Με ανάρτηση στο Τwitter, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνεχάρη το απόγευμα του Σαββάτου τον Τζο Μπάιντεν, νέο εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, και την Κάμαλα Χάρις, την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα, η ΠτΔ επισημαίνει στην ανάρτησή της: «Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία απέναντι στις προκλήσεις της εποχής μας», και προσθέτει: «Η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή είναι το πρώτο βήμα!»

Ο κ. Μπάιντεν έχει υποσχεθεί ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στη Συμφωνία του Παρισιού από την πρώτη ημέρα της θητείας του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News