Αμερικανικές Εκλογές: Ο Μπάιντεν προηγείται αισθητά – «Καθάρισε» Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν

Κόσμος
Αμερικανικές Εκλογές: Ο Μπάιντεν προηγείται αισθητά – «Καθάρισε» Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοταχώς "πάει" για Λευκό Οίκο

Ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 264 εκλέκτορες κι ο Τραμπ 214. Πήρε Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν για τα οποία προσφεύγει στη Δικαιοσύνη ο Τραμπ

Ακλόνητο φαβορί είναι πλέον ο Τζο Μπάιντεν για να κυβερνήσει την μεγαλύτερη υπερδύναμη του πλανήτη. Οι εκλογές των ΗΠΑ που θα μείνουν στην Ιστορία, οδεύουν μάλλον προς το τέλος τους, σε ό,τι αφορά στη μάχη των εκλεκτόρων, μιας κι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται να αποδέχεται την ήττα και θα προσβάλλει τα αποτελέσματα διαφόρων πολιτειών, προεξάρχουσας της Πενσιλβάνια στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Την ίδια ώρα πάντως, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ο Δημοκρατικός Μπάιντεν συγκεντρώνει αυτή την ώρα 264 εκλέκτορες εξασφαλίζοντας τις Πολιτείες-κλειδιά του Μίσιγκαν και του Ουισκόνσιν, ενώ ο Ρεπουμπλικανός Τραμπ έχει 214.

Η Νεβάδα (6 εκλέκτορες) παραδοσιακά καταλήγει στους Δημοκρατικούς (σ.σ.: εκεί πήγε στις τρεις προηγούμενες προεδρικές εκλογές) κι ο Μπάιντεν προηγείται με 49,33% (588.252 ψήφοι) έναντι 48,69% του Τραμπ (580.605). Ο γραμματέας του εκλογικού τμήματος της Νεβάδα αναμένεται να ενημερώσει για τα οριστικά αποτελέσματα την Πέμπτη το απόγευμα, ώρα Ελλάδας και τότε ο 77χρονος Δημοκρατικός αναμένεται να απευθύνει μήνυμα νίκης στον αμερικανικό λαό.

«Σήμερα, η κυβέρνηση Τραμπ εγκατέλειψε επίσημα τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Και σε ακριβώς 77 ημέρες, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επανενταχθεί σε αυτήν», τόνισε, αναφερόμενος στην 20ή Ιανουαρίου 2021, όταν θα ορκιστεί ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Επιπλέον, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει την πόλωση και το διχασμό που ταλανίζει την χώρα, διαμήνυσε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών. «Μπορεί να έκανα προεκλογική εκστρατεία ως Δημοκρατικός, αλλά θα κυβερνήσω ως Αμερικανός» είπε. Προσέθεσε ότι «θα φροντίσω και εκείνους που με ψήφισαν και όσους δεν με ψήφισαν», ενώ έστειλε εμμέσως μήνυμα στον πολιτικό του αντίπαλο. «Δεν θα εκφοβιστούμε, δεν θα παραδοθούμε».

Την ίδια ώρα το επιτελείο του Τραμπ απαντά με προσφυγές στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση σε Πολιτείες-κλειδιά. Σύμφωνα με τον νόμο, ο υποψήφιος δικαιούται ούτως ή άλλως να ζητήσει επανακαταμέτρηση όταν η διαφορά είναι μικρότερη από το 1%, ακόμα κι αν δεν επικαλεσθεί παρατυπίες. Έτσι, οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν επανακαταμέτρηση για το Ουισκόνσιν, ενώ προσέφυγαν και για το Μίσιγκαν, με την οποία ζητούν να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων και να μπορέσουν να ελέγξουν «τα ψηφοδέλτια που ανοίχτηκαν και καταμετρήθηκαν ενώ οι ίδιοι δεν είχαν ουσιαστική πρόσβαση», όπως ανέφεραν. Παρόμοιο είναι το αίτημα τους και στην Πενσιλβάνια, όπου προσέφυγαν επίσης στη Δικαιοσύνη.

ethnos

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News