Αμερικανικές εκλογές: Τραμπ vs Mπάιντεν: Λεπτό λεπτό προς λεπτό η εξέλιξη του εκλογικού θρίλερ

Κόσμος
Αμερικανικές εκλογές: Τραμπ vs Mπάιντεν: Λεπτό λεπτό προς λεπτό η εξέλιξη του εκλογικού θρίλερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάχη στήθος με στήθος για τους 270 εκλέκτορες / Live

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν δίνουν μάχη στήθος με στήθος σε κρίσιμες πολιτείες. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι πολιτείες - κλειδιά που αναμένεται να κρίνουν το αποτέλεσμα.

Ο Ντόναλτ Τραμπ προσήλθε καταχειροκροτούμενος στην αίθουσα δηλώσεων του Λευκού Οίκου, μαζί με τη σύζυγό του, Μελάνια και δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι για έναν μεγάλο εορτασμό, κερδίζουμε παντού».

«Κερδίσαμε τη Φλόριντα, κερδίσαμε το Τέξας, κερδίσαμε τη Τζόρτζια», είπε ο πρόεδρος Τραμπ. «Δεν περιμέναμε να κερδίσαμε τη Φλόριντα κι όμως την κερδίσαμε, ήταν μία τρομερή νίκη», συνέχισε.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «νοθεία»

«Θα πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο, δεν θέλουμε ψήφους στις 4 το πρωί και να καταμετρηθούν. Είναι πολύ λυπηρή στιγμή στην ιστορία της Αμερικής», ανέφερε και προσέθεσε: «Θέλουμε να κερδίσουμε και θα κερδίσουμε».

 Σύμφωνα με τις προβλέψεις του CNNi ο Μπάιντεν εξασφάλιζε μέχρι τις 09:40 ώρα Ελλάδας 220 εκλέκτορες και ο Τραμπ 213.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κερδίσει μέχρι στιγμής δύο κρίσιμες πολιτείες: το Οχάιο και τη Φλόριντα.

Για να εκλεγεί κάποιος από τους δύο υποψηφίους πρόεδρος, χρειάζεται να εξασφαλίσει 270 εκλέκτορες.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας συγχαίρει τον Τραμπ

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο αμερικανικός λαός εξέλεξε τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Μάικ Πενς για τέσσερα ακόμα χρόνια», δηλώνει μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα.

«Συγχαρητήρια για τον τελικό θρίαμβο», προσθέτει παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών δεν έχει ακόμα κριθεί.

Οργισμένη αντίδραση της εκστρατείας Μπάιντεν για τις δηλώσεις Τραμπ

«Εξωφρενική, άνευ προηγουμένου και λανθασμένη» χαρακτήρισε τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο για τον τερματισμό της καταμέτρησης ψήφων η διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν.

«Η δήλωση του Προέδρου απόψε σχετικά με την προσπάθεια να σταματήσει η καταμέτρηση έγκυρων ψηφοδελτίων ήταν εξωφρενική, άνευ προηγουμένου και εσφαλμένη» δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «προσπάθεια καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των Αμερικανών πολιτών».

Η Jen O’Malley Dillon κατέληξε: «Η μέτρηση δεν θα σταματήσει».

Τι γνωρίσουμε μέχρι τώρα

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται πυρετωδώς σε αρκετές πολιτείες – κλειδιά ανά τη χώρα, ενώ δεν υπάρχει ακόμη βέβαιος νικητής.

Ιδού μερικά σημεία που αξίζει να γνωρίζετε:

-Όλα τα βλέμματα στις μεσοδυτικές πολιτείες: Η εκλογική αναμέτρηση καλά κρατεί καθώς εκατομμύρια ψήφοι σε πολιτείες κλειδιά όπως η Πενσυλβάνια, το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν μένουν να καταμετρηθούν. Σύμφωνα με την πολιτεία, στην Πενσυλβάνια έχει καταμετρηθεί μόλις το 39% των επιστολικών ψήφων που έχει λάβει.

-Συνεχίζεται η καταμέτρηση σε Αριζόνα και Τζόρτζια: Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται να έχει σημαντικό προβάδισμα στην Αριζόνα, μία πολιτεία όπου ο Τραμπ κέρδισε το 2016. Στη Τζόρτζια η καταμέτρηση έχει μέλλον καθώς η κομητεία του Φάλτον, η οποία περιλαμβάνει την Ατλάντα και τα πυκνοκατοικημένα της προάστια, ανακοίνωσε ότι θα ξαναξεκινήσει την καταμέτρηση στις 8 το πρωί (3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας).

-Ειδικότερα, όσον αφορά στις αμφίρροπες πολιτείες, ο Μπάιντεν εμφανίζει προβάδισμα σε Αριζόνα (11 εκλέκτορες) και Νεβάδα (6 εκλέκτορες) ενώ ο Τραμπ προηγείται σε Μίσιγκαν (16 εκλέκτοες), Τζόρτζια).

-Ο πρόεδρος Τραμπ επιχείρησε να αυτοανακηρυχθεί νικητής: Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο Τραμπ ζήτησε να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων που συνεχίζεται ανά τη χώρα, προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο και κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν να «κλέψουν τις εκλογές».

-Ο Μπάιντεν διατηρεί το προβάδισμα: Ο δημοκρατικός υποψήφιος έχει αυτήν την ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας) το προβάδισμα στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων με 220 εκλέκτορες έναντι 213. Για να εκλεγεί πρόεδρος χρειάζεται συνολικά 270 εκλέκτορες. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρώην αντιπρόεδρος προέτρεψε

Ρεπουμπλικανός δικηγόρος στο CNNi: Η καταμέτρηση πρέπει να ολοκληρωθεί

Ο Μπέντζαμιν Λ. Τζίνσμπεργκ, καταξιωμένος Ρεπουμπλικανός δικηγόρος που εξειδικεύεται στον εκλογικό νόμο, σχολιάζοντας τη δήλωση Τραμπ για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να αφήσει την καταμέτρηση όλων των ψήφων να ολοκληρωθεί.

Συνεργάτης Τραμπ: Κακή πολιτική απόφαση οι δηλώσεις

Ο Κρις Κρίστι, συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ στην προετοιμασία του Αμερικανού προέδρου για το debate με τον Τζο Μπάιντεν, επέκρινε την ομιλία του Ρεπουμπλικανού προέρδρου από τον Λευκό Οικο, στο ABC:

 «Είναι μια κακή στρατηγική απόφαση. Είναι μια κακή πολιτική απόφαση».

Ντομινίκ Ράαμπ: Ίσως χρειαστούν ημέρες για το αποτέλεσμα στις ΗΠΑ

Τη βεβαιότητα ότι τα αμερικανικά θεσμικά οργανα θα παράγουν ένα «οριστικό αποτέλεσμα» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

 Ο Ντομινίκ Ράαμπ δήλωσε: «Είμαι βέβαιος και έχω πλήρη εμπιστοσύνη» στα αμερικανικά θεσμικά όργανα ότι θα παράγουν ένα «οριστικό αποτέλεσμα».

 Αυτό μπορεί να πάρει «ημέρες παρά ώρες» δήλωσε ο ίδιος.

Συνεχίζεται –και θα καθυστερήσει- η καταμέτρηση ψήφων στη Φιλαδέλφεια

Όχι νωρίτερα από τις 9 το πρωί (τοπική ώρα) αναμένεται να αναθεωρηθεί ο αριθμός των επιστολικών ψήφων στη Φιλαδέλφεια, επικεφαλής της επιτροπής της πόλης, Λίσα Ντίλι.

 Η αρμόδια επιτροπή αναμένει την ανακοίνωση των δια ζώσης ψήφων από κάποιες περιφέρειες να ενσωματωθεί στο σύστημα πριν την ανακοίνωση του αριθμού των επιστολικών ψήφων, πρόσθεσε.

«Αυτή είναι η διαμόρφωση του συστήματός μας», είπε η Ντίλι διευκρινίζοντας ότι υπήρξε θέμα αναφοράς των αποτελεσμάτων, όχι μηχανικό ενώ σημείωσε ότι η καθυστέρηση στα αποτελέσματα των δια ζώσης ψήφων είναι αυτή που επιβραδύνει τη διαδικασία.

 «Μετρούσαμε, μετράμε και θα συνεχίσουμε να μετράμε μέχρι όλο αυτό να τελειώσει», συνέχισε, «περιμένουμε τα υπόλοιπα αποτελέσματα της δια ζώσης ψηφοφορίας από τα εκλογικά κέντρα.

Η επόμενη ενημέρωση για τις επιστολικές ψήφους θα γίνει στις 9 το πρωί, τόνισε η Ντίλι.

 Μέχρι αυτή τη στιγμή, με καταμετρημένα τα 1.598 από τα 1.703 εκλογικά τμήματα, ο πρώην Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε λάβει το 73,3% των ψήφων ενώ ο πρόεδρος Τραμπ το 25,67%

Politico: Οι Κουβανοί χάρισαν στον Τραμπ τη νίκη στη Φλόριντα

Η επιμονή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τους Κουβανούς φαίνεται να απέδωσε, σύμφωνα με ανάλυση του Politico. Μετά από τέσσερα χρόνια αδιάλειπτης προσέγγισης της κουβανικής κοινότητας στο Μαϊάμι, ο Τραμπ κερδίζει την Πολιτεία της Φλόριντα χάρη στη μεγάλη προσέλευση τους.

Πρόβλεψη AP: O Μπάιντεν κερδίζει την Αριζόνα

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να κερδίσει στην πολιτεία της Αριζόνας (11 εκλέκτορες), σύμφωνα με τις προβλέψεις του Associated Press.

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την πολιτεία της Αριζόνα το 2016 με προβάδισμα 3 μονάδων.

Καταμέτρηση προώρων ψήφων στην Αριζόνα

Η μεγαλύτερη κομητεία της Αριζόνα έχει επεξεργαστεί και καταμετρήσει συνολικά 1.487.624 πρόωρες ψήφους από το σύνολο των περίπου 1,7 εκατομμυρίων πρόωρων ψήφων, σύμφωνα με το Maricopa County Elections Department.

Υπάρχουν περίπου 248.000 εκκρεμείς πρώιμες ψήφοι που φέρουν επίσημη υπογραφή αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της εκλογικής επιτροπής, η καταμέτρηση αυτών θα συνεχιστεί την Τετάρτη, όπως και η επεξεργασία επιστολικών ψήφων, πολλές από τις οποίες παραδόθηκαν αυτοπροσώπως από ψηφοφόρους στα εκλογικά τμήματα.

Σκληρή μάχη και για τη Γερουσία

Σκληρή προμηνύεται η «μάχη» μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για τον έλεγχο της Γερουσίας, ενός εκ των δύο νομοθετικών σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου, όπου μέχρι στιγμής το ρεπουμπλικανικό κόμμα προηγείται με 47 έδρες έναντι 44 των του δημοοκρατικού κόμματος.

Στις 9:40 ώρα Ελλάδος η εικόνα στον εκλογικό χάρτη διαμορφωνόταν ως εξής:

Πενς: Βρισκόμαστε στον δρόμο της νίκης

«Βρισκόμαστε στον δρόμο της νίκης» δήλωσε ο υποψήφιος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος πήρε τον λόγο μετά τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ξανά την Αμερική μεγάλη ξανά», σημείωσε ο Πενς.

Οι πρώτες δηλώσεις Τραμπ στον Λευκό Οίκο: «Όσο με αφορά, έχουμε ήδη κερδίσει»

Καταχειροκροτούμενος μπήκε ο Τραμπ στην αίθουσα των δηλώσεων στον Λευκό Οίκο, μαζί με τη σύζυγό του, Μελάνια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «φανταστική βραδιά» και ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για τη μεγάλη συμμετοχή τους.

 «Κερδίσαμε τη Φλόριντα, κερδίσαμε το Τέξας, κερδίσαμε τη Τζόρτζια», είπε ο πρόεδρος Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «Trump territory» (περιοχή Τραμπ) ενώ απαρίθμησε τις πολιτείες στις οποίες προηγείται του δημοκρατικού αντιπάλου του, αναφερόμενος διεξοδικά στις καταμετρημένες ψήφους.

«Είδα τα νούμερα και είπα ουάου» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην Πενσυλβάνια, σημειώνοντας πως «είμαστε έτοιμοι να γιορτάσουμε».

Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος του κοινού που παρακολουθεί τον Τραμπ στην αίθουσα δεν φοράει μάσκες.

«Είναι μια ντροπή για τη χώρα μας» είπε ο Τραμπ αναφερόμενος στα αποτελέσματα που δίνει το αντίπαλο στρατόπεδο ενώ προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για να σταματήσει η καταμέτρηση, προσθέτοντας ότι μετά τις 4 τη νύχτα δεν θα δεχτεί επιπλέον ψήφους.

«Όσο με αφορά, έχουμε ήδη κερδίσει», είπε ο Τραμπ.

Σε λίγο σύντομη δήλωση Τραμπ από τον Λευκό Οίκο

Πρόβλεψη CNNi: Ο Τραμπ κερδίζει την Μοντάνα

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του CNNi, οι 3 εκλέκτορες της πολιτείας της Μοντάνα καταγράφονται στην πλευρά του Αμερικανού προέδρου.

 Πρόβλεψη CNNi: Ο Τραμπ κερδίζει την Μοντάνα

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του CNNi, οι 3 εκλέκτορες της πολιτείας της Μοντάνα καταγράφονται στην πλευρά του Αμερικανού προέδρου.

Προς το παρόν, ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει 220 εκλέκτορες έναντι 213 του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κυβερνήτης της Αριζόνα αμφισβητεί την πρόβλεψη για νίκη Μπάιντεν

Μία ακόμη αντίδραση, αυτή του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη της Αριζόνα, Νταγκ Ντάσι προκάλεσε η πρόβλεψη του δικτύου Fox News για νίκη Μπάιντεν στην Αριζόνα.

 «Ας μετρήσουμε τις ψήφους, όλες τις ψήφους, πριν κάνουμε προβλέψεις», έγραψε σε ένα tweet.

Το 2016, ο Τραμπ κέρδισε στην πολιτεία αυτή με 3,5% διαφορά και καθόλη τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής αναμέτρησης οι Δημοκρατικοί εργάστηκαν σκληρά για την ανατροπή.

Πώς διαμορφώνονται τα αποτελέσματα ως τώρα

Προς το παρόν, ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει 215 εκλέκτορες έναντι 171 του Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόβλεψη CNNi: Ο Τραμπ κερδίζει την Αϊόβα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει την πολιτεία της Αϊόβα, με τους έξι εκλέκτορές της.

Eπανεξελέγη η Αλεξάντρια Οκάζιο - Κόρτες

Η νεαρή σταρ του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο, η Αλεξάντρια Οκάζιο- Κόρτες, γνωστή και από τα αρχικά του ονόματός της "AOC", επανεξελέγη με άνεση σήμερα στην εκλογική της περιφέρεια στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα και μετά την καταμέτρηση περίπου του 70% των ψήφων, η Οκάζιο- Κόρτες συγκεντρώνει το 68,5% των ψήφων, έναντι του 30,8% για τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της Τζον Κάμινγκς.

Μπάιντεν: Συνεχίστε να το πιστεύετε, θα κερδίσουμε

«Συνεχίστε να το πιστεύετε, θα κερδίσουμε» έγραψε ο Μπάιντεν, λίγη ώρα αφότου έκανε τις πρώτες του δηλώσεις από το Ντέλαγουερ.

https://twitter.com/JoeBiden/status/1323865811031785472

Πώς διαμορφώνονται τα αποτελέσματα ως τώρα

Προς το παρόν, ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει 215 εκλέκτορες έναντι 165 του Ντόναλντ Τραμπ.

Tweet Τραμπ: "Θα κάνω δήλωση απόψε, μεγάλη νίκη- Προηγούμαστε με διαφορά αλλά προσπαθούν να μας κλέψουν τις εκλογές. Δεν θα τους επιτρέψουμε ποτέ να το κάνουν. Ψήφοι δεν μπορούν να ρίχονται μετά το κλείσιμο της κάλπης".

 07.42 Ομιλία Μπάιντεν

«Κάθε ψήφος μετράει . «Αισθανόμαστε πάρα πολύ καλά για το σημείο που βρισκόμαστε. Βρισκόμαστε καθ’ οδόν προς τη νίκη των εκλογών αυτών» είπε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, τονίζοντας παράλληλα «όλοι ξέραμε ότι η διαδικασία θα είναι μακρά. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα».

Πρόβλεψη CNNi: Ο Τραμπ κερδίζει τη Φλόριντα

Πρόβλεψη CNNi: Ο Μπάιντεν κερδίζει τη Μινεσότα

Ο Τζο Μπάιντεν αναδεικνύεται νικητής στην πολιτεία της Μινεσότα, όπως προβλέπει το CNNi.

Η πολιτεία έχει 10 εκλέκτορες.

Απαιτούνται 270 εκλέκτορες για να εκλεγεί κάποιος υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πρόβλεψη AP: Ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει τη Χαβάη

Τι συμβαίνει με την Πενσυλβάνια

Έκκληση για υπομονή κάνουν οι αξιωματούχοι στην Πενσυλβάνια καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή συμμετοχή ψηφοφόρων.

Κι αυτό γιατί υπάρχουν πολλές ακαταμέτρητοι ψήφοι και ως εκ τούτου δεν πρόκειται για διαδικασία ιδιαίτερα γρήγορη.

Κομητείες όπως οι Φιλαδέλφεια, Μπακς και Τσέρστερ θα καταμετρούν ψήφους όλη τη νύχτα.

Με το κλείσιμο της κάλπης, κάποιοι είχαν κάνει λόγο για μικρό προβάδισμα Τραμπ, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται προσώρας.

«Γνωρίζουμε ότι ο Τζο Μπάιντεν τα πηγαίνει πολύ καλύτερα στις πρώιμες ψήφους. Υπάρχουν ακόμη πολλές πρώιμες ψήφοι για να καταμετρηθούν, γεγονός που μπορεί να ευνοήσει τον Μπάιντεν στην Πενσυλβάνια. Πρέπει απλώς να περιμένουμε», δήλωσε πριν λίγο ο πολιτικός αναλυτής του CNNi Ντέιβιντ Σαλίαν.

Πρόβλεψη Associated Press: Στον Μπάιντεν η Μινεσότα

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να κερδίσει την αμφιλεγόμενη πολιτεία της Μινεσότα (10 εκλέκτορες), σύμφωνα με πρόβλεψη του Associated Press.

Αναμένεται ομιλία Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να προχωρήσει σε δηλώσεις στις 7:30πμ (ώρα Ελλάδος) από το Ντέλαγουερ, όπως είπαν μέλη της προεκλογικής του καμπάνιας σε δημοσιογράφους.

Προς το παρόν, ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει 205 εκλέκτορες έναντι 132 του Ντόναλντ Τραμπ.

Προς το παρόν, ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει 205 εκλέκτορες έναντι 114 του Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόβλεψη CNNi: Στον Μπάιντεν η Βιρτζίνια

Ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει την πολιτεία της Βιρτζίνια, όπως προβλέπει το CNNi.

Η εν λόγω πολιτεία βγάζει 13 εκλέκτορες.

Νίκη Μπαϊντεν στην Αριζόνα «βλέπει» το Fox News, ωστόσο αρκετά άλλα αμερικανικά δίκτυα διστάζουν ακόμη να προχωρήσουν σε πρόβλεψη για την πολιτεία - κλειδί.

Η πρόβλεψη του Fox προκάλεσε την αντίδραση συμβούλου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ο οποίος έγραψε στο Twitter είναι πολύ νωρίς ακόμη για να βγει ασφαλές αποτέλεσμα για την πολιτεία.

Μίσιγκαν: Τα αποτελέσματα πιθανόν να μην ανακοινωθούν πριν το βράδυ της Τετάρτης

Τα οριστικά αποτελέσματα για τη μάχη για τον Λευκό Οίκο στην αμφίρροπη πολιτεία Μίσιγκαν είναι πιθανό να μην είναι διαθέσιμα πριν το βράδυ της Τετάρτης, μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τον υπουργό Εσωτερικών της πολιτείας.

Οι εκλέκτορες αυτή την ώρα

Προς το παρόν, ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει 192 εκλέκτορες έναντι 114 του Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόβλεψη CNNi: Στον Τραμπ το Μισισίπι

Ο Τραμπ θα κερδίσει στο Μισισίπι, σύμφωνα με το CNNi.

Έτσι, ο Αμερικανός πρόεδρος κερδίζει ακόμα έξι εκλέκτορες.

Έκλεισαν οι κάλπες σε άλλες τέσσερις πολιτείες

Έκλεισαν οι κάλπες σε ακόμα τέσσερις πολιτείες, και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια (55 εκλέκτορες), το Αϊντάχο (4 εκλέκτορες), το Όρεγκον (7 εκλέκτορες) και την Ουάσιγκτον (12 εκλέκτορες)

Πρόβλεψη CNNi: Ο Μπάιντεν κερδίζει Καλιφόρνια και Όρεγκον

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του CNNi, ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει τις πολιτείες της Καλιφόρνια που βγάζει 55 εκλέκτορες, καθώς και του Όρεγκον, που βγάζει επτά εκλέκτορες.

Πώς διαμορφώνονται τα αποτελέσματα ως τώρα

Προς το παρόν, ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει 192 εκλέκτορες έναντι 105 του Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόβλεψη CNNi: Ο Τραμπ κερδίζει το Ουαϊόμινγκ

Πρόβλεψη CNNi: Ο Μπάιντεν κερδίζει την πολιτεία της Ουάσινγκτον

Η «μάχη» της Γερουσίας: Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν μια έδρα, απαιτούνται άλλες τρεις

Οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να κερδίσουν μια έδρα της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους ενώ για να αποκτήσουν τον έλεγχο του Σώματος θα πρέπει να κερδίσουν άλλες τρεις.

Εταιρείες στοιχημάτων «βλέπουν» πλέον νίκη του Ντόναλντ Τραμπ

Οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν πλέον προβάδισμα νίκης στις εκλογές στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλάζοντας τελείως την αρχική πρόβλεψή τους, κατά την οποία ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ήταν ο επικρατέστερος.

Κατά τη βρετανική Betfair, η πιθανότητα νίκης του Τραμπ υπολογίζεται πως ανέρχεται στο 60%, από 39% όταν άνοιγαν οι κάλπες το πρωί χθες Τρίτης. Οι πιθανότητες του Μπάιντεν έχουν πέσει στο 40% από 61%.

Σύμφωνα με τη Smarkets Exchange, με έδρα τη Βρετανία, ο Τραμπ έχει ακόμα πιο υψηλή πιθανότητα νίκης, 65%, από 39% όταν άνοιγαν οι κάλπες. Οι πιθανότητες του Μπάιντεν έχουν πέσει στο 35% από 61%.

Οι εκλέκτορες αυτή την ώρα

Προς το παρόν, ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει 118 εκλέκτορες έναντι 105 του Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόβλεψη CNNi: Νίκη Τραμπ στο Μιζούρι

Νίκη Τραμπ στο Μιζούρι προβλέπει το CNNi.

Η εν λόγω πολιτεία έχει 10 εκλέκτορες.

Πρόβλεψη CNNi: Ο Μπάιντεν κερδίζει το Ιλινόις

Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε το Ιλινόις, όπως εκτιμά το CNNi.

Η εν λόγω πολιτεία έχει 20 εκλέκτορες ενώ απαιτούνται 270 για να κερδίσει την προεδρία ένας υποψήφιος.

Εκτίμηση AFP: Οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) εκτιμά πως οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων -κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη.

Πώς οι επιστολικές ψήφοι αλλάζουν τα δεδομένα

Ο πρωτοφανής αριθμός των επιστολικών ψήφων λόγω του κορωνοϊού αναμένεται να καθυστερήσει το εκλογικό αποτέλεσμα ενώ δεν αποκλείεται να ανατρέψουν την πρώτη εικόνα που έχει αρχίσει σιγά – σιγά να διαμορφώνεται.

Από την εκδήλωση της πανδημίας, οι υποστηρικτές του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν έχουν δείξει την προτίμησή τους στην επιστολική ψήφο.

Την ίδια ώρα, οι ψηφοφόροι του Ντόναλντ Τραμπ είχαν δηλώσει πως σκοπεύουν να μεταβούν στις κάλπες για να ψηφίσουν.

Το θέμα είναι πως οι διάφορες πολιτείες καταμετρούν με διαφορετικό τρόπο τις επιστολικές ψήφους.

Όπως εξηγεί το CNNi, το γεγονός ότι προηγείται ο Τραμπ σε πολιτείες όπως η Φλόριντα και το Τέξας δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει κάποια έκπληξη καθώς περνούν οι ώρες.

Σε άλλες πολιτείες, όπως την Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, ο Τραμπ μπορεί να δει τα ποσοστά του να «ψαλιδίζονται».

Πρόβλεψη CNNi: Στον Τραμπ το Κάνσας

Νίκη Ντόναλντ Τραμπ στο Κάνσας δίνει το CNNi.

Έτσι, ο Αμερικανός πρόεδρος κέρδισε άλλους έξι εκλέκτορες.

Υπενθυμίζεται πως απαιτούνται 270 εκλέκτορες για να κερδίσει ένας υποψήφιος τις αμερικανικές εκλογές.

Πρόβλεψη CNNi: Τουλάχιστον 3 από τις 5 ψήφους της Νεμπράσκα στον Τραμπ

Τουλάχιστον τρεις από τις πέντε ψήφους της Νεμπράσκα στον Τραμπ δίνει το CNNi.

Η Νεμπράσκα είναι μία από τις πολιτείες που επιτρέπει στους εκλέκτορες να πηγαίνουν και στους δύο υποψήφιους.

Πρόβλεψη CNNi: Στον Μπάιντεν το Νιου Χάμσαϊρ

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να κερδίσει την πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ (4 εκλέκτορες), σύμφωνα με εκτίμηση του CNNi

Δείτε ζωντανά τα αποτελέσματα:

//apps.graphicnews.com/ifhosted.php?ct=GN40630L005683238003GRΦωτογραφία: INTIME

cnn

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News