Βιέννη: Σοκάρει βίντεο από την στιγμή της επίθεσης - Νεκρός ισλαμιστής τρομοκράτης, ένας εκ των δραστών

Κόσμος
Βιέννη: Σοκάρει βίντεο από την στιγμή της επίθεσης - Νεκρός ισλαμιστής τρομοκράτης, ένας εκ των δραστών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσοχή σκληρές εικόνες

Με τρόμο παρακολουθεί η Ευρώπη τον κύκλο θρησκευτικής βίας που έχει ανοίξει για τα καλά στην γηραιά ήπειρο, καθώς μετά τη Γαλλία στο στόχαστρο ισλαμιστικής τρομοκρατίας τέθηκε και η Αυστρία.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, από την τυφλή επίθεση αγνώστων χθες το απόγευμα στο κέντρο της Βιέννης, σε δρόμο πολύ κοντά στη συναγωγή της πόλης, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν μία γυναίκα  που υπέκυψε στα τραύματά της στη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Βιέννης επτά από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση ενώ ανάμεσά τους φέρεται να βρίσκεται και ένας αστυνομικός.

Εκτός από τη συναγωγή, η επίθεση έλαβε χώρα ταυτόχρονα και σε άλλα πέντε σημεία, κάνοντας τις Αρχές να μιλούν για συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση.

Μεταξύ των νεκρών, ένας δράστης της φονικής επίθεσης, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νίχαμερ, τουλάχιστον ένας ακόμη δράστης διαφεύγει της σύλληψης και αναζητείται ακόμη και στα σύνορα της χώρας με την Τσεχία.

 Προσοχή, σκληρές εικόνες:

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νίχαμερ περιέγραψε τον βαριά οπλισμένο άνδρα ο οποίος σκοτώθηκε χθες βράδυ από πυρά αυστριακών αστυνομικών κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο κέντρο της Βιέννης με τον όρο «ισλαμιστής τρομοκράτης».

«Ζήσαμε χθες βράδυ μια επίθεση από τουλάχιστον έναν ισλαμιστή τρομοκράτη», είπε ο Νίχαμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί επέτρεψαν να εξαχθεί το συμπέρασμα πως επρόκειτο περί «συμπαθούντα» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βιέννης ανέφερε ότι τα θύματα της επίθεσης είναι τρία, δύο άνδρες και μια γυναίκα.

Σε συνέντευξη τύπου, οι Αρχές δήλωσαν ότι τουλάχιστον ένας δράστης έχει αναγνωριστεί, ενώ πιστεύεται ότι περισσότεροι άνθρωποι εμπλέκονται στην αιματηρή επίθεση που σόκαρε με την αγριότητά της.

Οπτικό υλικό από την περιοχή που έλαβαν χώρα οι επιθέσεις δείχνουν τους δράστες να πυροβολούν εξ επαφής πολίτη ο οποίος σωριάζεται ακαριαία στο έδαφος.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή ZiB Spezial, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως η επίθεση ήταν αναμφίβολα τρομοκρατική ενέργεια, ωστόσο συμπλήρωσε ότι τα κίνητρα των δραστών δεν είναι σαφή. Κατά τον επικεφαλής της κυβέρνησης, δεν είναι ακόμα σαφές εάν η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί μέσα στην ημέρα.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία μας», είπε νωρίτερα χθες βράδυ ο Κουρτς, ευχαριστώντας τα στελέχη της αστυνομίας και των πρώτων βοηθειών «που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, ειδικά σήμερα».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε οι ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τη φρούρηση κτηρίων στη Βιέννη, την ευθύνη για την οποία έχουν κανονικά οι δυνάμεις ασφαλείας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών.

Την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη καταδίκασε ομόθυμα η Ευρώπη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το βράδυ της Δευτέρας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστριακό Καγκελάριο, στον οποίο εξέφρασε τη θλίψη του ενώ την τρομοκρατική επίθεση καταδίκασε η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν.

https://www.youtube.com/watch?v=XlPoo0rfOE8?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

cnn

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News