Κόσμος

Tα νέα μέτρα για την Κρήτη: Τι ισχύει για εστίαση, παιδότοπους, λαϊκές και συναθροίσεις

Με κίτρινο χρώμα στο χάρτη η Κρήτη καθώς εντάσσεται στο επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας Α

Nέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από την ερχόμενη εβδομάδα σε όλη τη χώρα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφευχθεί το οριστικό lockdown.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τα μέτρα που θα ισχύσουν από την Τρίτη το πρωί  και για τις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης που βρίσκονται στο επίπεδο 1 δηλαδή τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Λασίθι και στο επίπεδο 2  δηλαδή το Ηράκλειο.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι πλέον οι ζώνες επιτήρησης από 4 γίνονται δύο: Επιτήρησης και Αυξημένου  Κινδύνου με την Κρήτη να εντάσσεται στην πρώτη  ζώνη εκεί  δηλαδή που εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα.

Όπως ανέφερε εκεί θα ισχύουν τα ήδη γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται. Για παράδειγμα σύμφωνα με τα μέτρα, τα καταστήματα εστίασης θα πρέπει από την ερχόμενη Τρίτη στην Κρήτη να κλείνουν στις 23:30 το βράδυ (εκτός delivery και take away) και απαγόρευση κυκλοφορίας 00:00 με 05:00.  Σε ότι αφορά στις συνθροίσεις επιτρέπονται μέχρι 50 άτομα με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και αποστάσεις. 

Αναλυτικότερα για την Κρήτη θα ισχύουν τα  εξής μέτρα :

-Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

-Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.

-Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

-Πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια

-Περιορισμένος αριθμός στις συναθροίσεις

-Αποστάσεις και προσωπική υγιεινή.

Για την Κρήτη θα ισχύσουν τα μέτρα με κίτρινο χρώμα καθώς εντάσσεται στο επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας Α:

Τι θα ισχύσει για τις άλλες περιοχές της χώρας

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί».

 Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα.

 Ειδικά εκεί, στις προηγούμενες ρυθμίσεις προστίθενται και οι ακόλουθες:

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα. Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια. Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

 Με άλλα λόγια, οι νέοι κανόνες, που θα ισχύσουν από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης, επικεντρώνονται στις δύο εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών. Ενώ διατηρούν σε ολόκληρη την επικράτεια τη λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων. Και παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια. Γιατί εκεί τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα ελέγχεται.

(κεντρική φωτογραφία Intime)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια