Blue Moon: Η δεύτερη πανσέληνος Οκτωβρίου - Από που πήρε το όνομα;

Κόσμος
Blue Moon: Η δεύτερη πανσέληνος Οκτωβρίου - Από που πήρε το όνομα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «θλιμμένο ή μπλε φεγγάρι» θα κάνει την εμφάνισή του

O Οκτώβριος θα έχει μια δεύτερη πανσέληνο το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, τελευταία μέρα του μήνα, ενώ η πρώτη είχε συμβεί στην αρχή του μήνα. Το φαινόμενο της διπλής πανσελήνου στον ίδιο μήνα συμβαίνει κατά μέσο όρο κάθε 2,7 χρόνια. Η επόμενη φορά θα είναι τον Αύγουστο του 2023.

Είναι η πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2018 που σε ένα μήνα συμβαίνουν δύο πανσέληνοι. Επισήμως, σύμφωνα με τη NASA, η πανσέληνος του Σαββάτου θα συμβεί στις 15:49 ώρα Ελλάδας. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, για όσους λαούς γιορτάζουν το Χάλογουϊν στις 31 Δεκεμβρίου, η διπλή πανσέληνος, που στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1940 αποκαλείται «θλιμμένο ή μπλε φεγγάρι» («blue moon»), έχει μια πρόσθετη ιδιαιτερότητα.

Κατά τη δεύτερη πανσέληνο του Οκτωβρίου, το φεγγάρι θα βρίσκεται στο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς του από τη Γη (σεληνιακό απόγειο), σε απόσταση περίπου 406.400 χιλιομέτρων (η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.500 χλμ). Πρόκειται συνεπώς για μια «μικρο-Σελήνη», το αντίθετο της «υπερ-Σελήνης», όταν το φεγγάρι έχει πλησιάσει τη Γη πολύ (περίγειο).

Γιατί ονομάζεται «μπλε φεγγάρι»

Σύμφωνα με την wikipedia o όρος έχει και μεταφορική σημασία, η οποία τονίζει τη σπανιότητα ενός φαινομένου. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια. Στο άλλο άκρο υπάρχει και μια πολύ κυριολεκτική σημασία καθώς ένα φεγγάρι μπορεί πράγματι να έχει χρώμα μπλε, εξαιτίας γήινων ατμοσφαιρικών διαταραχών. Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι (όχι απαραίτητα πανσέληνος) φαίνεται στα μάτια του παρατηρητή γαλαζωπό εξαιτίας της ύπαρξης καπνού ή μορίων σκόνης στη γήινη ατμόσφαιρα. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε μετά τις δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τον Καναδά το 1950 και, αξιοσημείωτα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, που είχε ως επακόλουθο να εμφανίζεται το φεγγάρι μπλε για μια περίοδο δύο ετών.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News