Κόσμος

Μπάιντεν εναντίον Τραμπ: Στην τελική ευθεία για τις εκλογές στις ΗΠΑ

Μία από τις κρισιμότερες κάλπες βρίσκεται προ των πυλών, με το ενδιαφέρον στα ύψη για την έκβαση της μονομαχίας μεταξύ του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα, νυν ενοίκου του Λευκού Οίκου, και του Δημοκρατικού πρώην αντιπροέδρου τού Ομπάμα

Μια ανάσα από την κρίσιμη και για την Ελλάδα αναμέτρηση για τον Λευκό Οίκο οι δύο μονομάχοι, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθούν να κερδίσουν τους ψηφοφόρους ειδικά σε πολιτείες- “κλειδιά” όπως η Φλόριντα, που ενδέχεται να κρίνουν το αποτέλεσμα της κάλπης. Μια μάχη που έχει ξεφύγει εδώ και καιρό από τα όρια του πολιτικού “σαβουάρ βιβρ”, με πολλά “χτυπήματα κάτω από τη μέση” ειδικά από την πλευρά Τραμπ, η οποία διεξάγεται στη σκιά των δημοσκοπήσεων που συνεχίζουν να δίνουν στον Μπάιντεν ισχυρό προβάδισμα και της COVID-19.

Πώς εκλέγεται ένας πρόεδρος των ΗΠΑ ΕΔΩ

ή εδώ: 

Η ασθένεια του Τραμπ, οι ανεύθυνες κινήσεις του τόσο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του όσο και μετά από αυτήν, και η ρητορική του που επέστρεψε στους γνωστούς ρυθμούς έχουν αφήσει το στίγμα τους σε αυτή την κρίσιμη τελική ευθεία προ κάλπης και μένει να φανεί το αποτύπωμά τους στην πρόθεση ψήφου των Αμερικανών. Η αναμέτρηση αποκτά, πέρα από το αυτονόητο, επιπλέον ελληνικό ενδιαφέρον, με δεδομένο αφενός ότι ο Τραμπ δηλώνει θαυμαστής των κινήσεων και των πολιτικών του Τούρκου ομολόγου του και αφετέρου το ότι το επιτελείο του Μπάιντεν έσπευσε να διεκδικήσει ανοικτά την ψήφο των Ελληνοαμερικανών με ένα κείμενο θέσεων-δεσμεύσεων που ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό την ομογένεια. Άλλωστε ο ίδιος ο υποψήφιος των δημοκρατικών εδώ και καιρό είχε δώσει αντίστοιχα δείγματα γραφής, προκαλώντας μάλιστα την μήνιν της Άγκυρας. Βέβαια οι αστερίσκοι δε λείπουν, καθώς στην πολιτική επιτρέπονται πολλές υποσχέσεις και δεσμεύσεις κατά την προεκλογική περίοδο, που ωστόσο αποδεικνύονται βραχύβιες με την του εκλογή εν λόγω υποψηφίου που δεσμεύεται.

Αστερίσκοι υπάρχουν και όσον αφορά στη δημοσκοπική πορεία όπως αυτή καταγράφεται σταθερά εδώ και καιρό υπέρ του Μπάιντεν. Ο λόγος είναι ότι το αμερικανικό εκλογικό σώμα, ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχει να αναμετρηθεί και με τον φόβο εν μέσω της μεγάλης πόλωσης μεταξύ του Ρεπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ, και του πρώην αντιπροέδρου του Ομπάμα, Τζο Μπάιντεν, ενώ από την άλλη το εκλογικό σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τέτοιο που επιτρέπει, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές, να είναι διαφορετική η βούληση των εκλογέων και διαφορετική εκείνη των εκλεκτόρων που τελικά καθορίζουν το αποτέλεσμα της κάλπης και ορίζουν ποιος θα καθίσει στο Οβάλ Γραφείο.

Το βλέμμα είναι στραμμένο και στην επόμενη μέρα, καθώς ο Τραμπ έχει φροντίσει να αφήσει ήδη να πλανώνται σκιές πάνω από την εγκυρότητα της ψήφου, εστιάζοντας στην πρόωρη διαδικασία, η οποία σπάει τα ρεκόρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ σχεδόν 18 εκατομμύρια πολίτες είχαν ψηφίσει εκ των προτέρων, αριθμός άνευ προηγουμένου στα εκλογικά χρονικά των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αιτία της μαζικής πρόωρης συμμετοχής είναι τόσο οι σχετικές εκκλήσεις των Δημοκρατικών όσο και ο φόβος που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, σε μια χώρα που πληρώνει το πιο βαρύ τίμημα σε κρούσματα και νεκρούς στον πλανήτη.

Οι νεότεροι και οι γηραιότεροι πρόεδροι των ΗΠΑ ΕΔΩ

ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ-ΡΕΚΟΡ

Τρέχουν να ψηφίσουν πρόωρα

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το US Elections Project, ως τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας είχαν ψηφίσει μέσω ταχυδρομείου ή διά ζώσης πάνω από 17,8 εκατομμύρια Αμερικανοί, πρωτοφανής αριθμός σε σχέση με προηγούμενες εκλογές. Αν και η δυναμική προς το παρόν μοιάζει να ευνοεί τον πρώην αντιπρόεδρο του Μπάρακ Ομπάμα, το αποτέλεσμα των εκλογών «δεν έχει ακόμη κριθεί», προειδοποιεί ο καθηγητής Μάικλ Μακντόναλντ, στέλεχος του Elections Project. «Έχουμε προειδοποιήσει πως η μεγάλη ροπή της ψήφου στους Δημοκρατικούς σε αυτό το στάδιο δεν είναι ένδειξη πως ο κ. Μπάιντεν έχει κερδίσει εκ των προτέρων. Είναι πολύ πιθανό πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα πάνε να ψηφίσουν κατά μεγάλους αριθμούς διά ζώσης» την ημέρα των εκλογών.

Συνολικά, 43 πολιτείες και η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον έχουν εγκαταστήσει συστήματα τα οποία επιτρέπουν οι πολίτες να ψηφίσουν πρόωρα. Έχουν παραγγελθεί ή σταλεί ήδη σχεδόν 75 εκατομμύρια επιστολικά ψηφοδέλτια, υπερδιπλάσια από τα 33 εκατομμύρια του 2016, κι έχουν εγκατασταθεί ειδικά ταχυδρομικά κουτιά και σημεία συγκέντρωσης. Τα μέτρα αυτά ανταποκρίνονται στη μεγάλη ζήτηση των ψηφοφόρων, που φοβούνται πως θα μπορούσαν να μολυνθούν από τον κορωνοϊό εάν πάνε στα κατάμεστα εκλογικά τμήματα να ψηφίσουν την 3η Νοεμβρίου. Αυτό το σκηνικό έχει προκαλέσει την κινητοποίηση του επιτελείου Τραμπ, με τον ένοικο του Λευκού Οίκου να καταγγέλλει για νιοστή φορά τις επιστολικές ψήφους, που θα οδηγήσουν φέτος κατ’ αυτόν σε «νοθεία έκτασης άνευ προηγουμένου» υπέρ του αντιπάλου του. Σημειώνεται πάντως ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως υπήρξαν παρατυπίες μεγάλου εύρους με τις επιστολικές ψήφους σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες στις ΗΠΑ.

Όλοι οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών ΕΔΩ

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια