Η κλιματική αλλαγή μετατρέπει τον πλανήτη μας σε «κόλαση» - Φυσικές καταστροφές και οι συνέπειές τους

Κόσμος
Η κλιματική αλλαγή μετατρέπει τον πλανήτη μας σε «κόλαση» - Φυσικές καταστροφές και οι συνέπειές τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρομακτική είναι η αύξηση των φυσικών καταστροφών τα τελευταία 20 χρόνια και οι συνέπειές τους τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και στην οικονομία, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ

Την κλιματική αλλαγή “δείχνει” έκθεση του Οργανισμού ΟΗΕ ως υπαίτια για την εκτίναξη του αριθμού και του επακόλουθου κόστους των φυσικών καταστροφών στον πλανήτη την τελευταία εικοσαετία σε σχέση με τις προηγούμενες δύο δεκαετίες. 1,23 εκατομμύρια νεκροί, σε σχέση με τους 1,19 την εικοσαετία 1980-1999, 4,03 δισεκατομμύρια άνθρωποι που βίωσαν τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών σε σχέση με τα 3,25 δισ. την προηγούμενη περίοδο και κόστος 2,97 τρισεκατομμύρια δολάρια από το 2000 έως το 2019, σε σχέση με τις ζημιές ύψους 1,63 τρισ. την εικοσαετία 1980-1999, είναι ο τρομακτικός απολογισμός.

Η εικόνα σοκ που αποκαλύπτεται οδήγησε τους ερευνητές στο να κάνουν λόγο για αποτυχία των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών να αναλάβουν ουσιαστική δράση για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να αποτρέψουν τη μετατροπή του πλανήτη σε μια «μη κατοικήσιμη κόλαση για εκατομμύρια ανθρώπους». Και αυτό καθώς, σύμφωνα με την εκτίμηση των επιστημόνων, 6.681 φυσικές καταστροφές από τις συνολικά 7.348 που καταγράφηκαν από το 2000 έως το 2019 αποδίδονται στις κλιματικές αλλαγές, όταν την εικοσαετία 1980-1999 η σχέση αυτή ήταν 3.656 από τις 4.212. Την ίδια στιγμή, η πανδημία του νέου κορωνοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει μολύνει τουλάχιστον 37 εκατ., έχει αποκαλύψει την αποτυχία «σχεδόν όλων των κρατών» να αποτρέψουν ένα «κύμα θανάτου και ασθένειας» παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των ειδικών, όπως αναφέρει η έκθεση.

Μεταξύ των 7.348 σημαντικών φυσικών καταστροφών που έχουν καταγραφεί μεταξύ του 2000 και του 2019 συμπεριλαμβάνονται σεισμοί, τσουνάμι και κυκλώνες, με τους τελευταίους να σπάνε απανωτά τα ρεκόρ τα τελευταία χρόνια. Οι απώλειες των 2,97 τρισεκατομμυρίων προκαλούν “πονοκέφαλο” αν σκεφτεί κανείς ότι την εικοσαετία 1980-1999 καταγράφονταν 1,63 τρισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν τα μισά, σύμφωνα με την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΗΕ για τη Μείωση του Κινδύνου Φυσικών Καταστροφών (UNDRR).

Η νέα αυτή έκθεση με τίτλο “Το ανθρώπινο κόστος των Φυσικών Καταστροφών 2000-2019” κρούει ένα ηχηρό καμπανάκι κινδύνου που αφορά όλους, καθώς και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα πολλαπλασιάζονται και μαζί οι δραματικές συνέπειές τους σε όλους τους τομείς. Σημειώνεται ότι η Βάση Δεδομένων Έκτακτης Ανάγκης του Ερευνητικού Κέντρου για την Επιδημιολογία των Φυσικών Καταστροφών θέτει τις εξής προϋποθέσεις για να χαρακτηρίσει ένα φυσικό φαινόμενο ως φυσική καταστροφή: Να έχει τουλάχιστον 10 ή περισσότερους νεκρούς, 100 ή περισσότερους πληγέντες, να έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή να έχει υπάρξει έκκληση για παροχή διεθνούς βοήθειας.

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των καταστροφών σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, με τους ερευνητές να καταγράφουν περισσότερες πλημμύρες, καταιγίδες, ξηρασίες, καύσωνες, κυκλώνες και πυρκαγιές στη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών. Τα παραδείγματα άφθονα και πολλά από αυτά ακόμα “φρέσκα” στη μνήμη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι πληγές που άνοιξαν δεν έχουν ακόμη κλείσει. Η ραγδαία αύξηση έχει αποδοθεί στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, που σύμφωνα με τους επιστήμονες αυξάνει τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων και των φυσικών καταστροφών. Δεν είναι τυχαίο ότι η έκθεση ανακάλυψε πως οι πλημμύρες, οι καταιγίδες, οι καύσωνες, οι ξηρασίες, οι κυκλώνες και οι πυρκαγιές έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών.

«Είναι απίστευτο που εκούσια και εν γνώσει μας εξακολουθούμε να σπέρνουμε τους σπόρους της ίδιας μας της καταστροφής», ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του UNDRR, Μάμι Μιζουτόρι, και η Ντεμπαράτι Γκούχα-Σαπίρ του Βελγικού Κέντρου για την Έρευνα της Επιδημιολογίας των Φυσικών Καταστροφών, σε κοινή ανακοίνωσή τους που προλογίζει την έκθεση. «Πραγματικά μόνο η σωστή διακυβέρνηση μπορεί να σώσει τον πλανήτη από τη μάστιγα της φτώχιας, την περαιτέρω απώλεια ειδών και βιοποικιλότητας, την εκτόξευση του αστικού κινδύνου και τις χειρότερες συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Φονικές καταστροφές

Η Ασία είναι η ήπειρος που δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα των φυσικών καταστροφών στη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, έχοντας βιώσει 3.068 φυσικές καταστροφές. Δεύτερη έρχεται η αμερικανική ήπειρος με 1.756 και η Αφρική με 1.192.

Η χώρα που δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα ήταν η Κίνα, που έχει βιώσει περισσότερες από 500 φυσικές καταστροφές, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ με πολύ μικρή διαφορά και 467 φυσικές καταστροφές.

Μεταξύ των πλέον φονικών καταστροφών, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερα από 100.000 άτομα, ανήκει το τσουνάμι που σημειώθηκε το 2004 στον Ινδικό Ωκεανό, ο κυκλώνας “Νάργκις” που έπληξε τη Μιανμάρ το 2008 και ο σεισμός του 2010 στην Αϊτή. Πέρα από τα δυσοίωνα, στην έκθεση υπάρχουν και κάποια ευοίωνα, όπως το ότι έχουν σημειωθεί ορισμένες επιτυχίες σε ό,τι αφορά την προστασία των ευάλωτων κοινοτήτων χάρη στα καλύτερα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και τη διαχείριση των επιπτώσεων. Υπηρεσίες διαχείρισης φυσικών καταστροφών σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές και η Ινδία έχουν σώσει πολλές ζωές μέσα από την καλύτερη προετοιμασία για τους κυκλώνες και τις πλημμύρες.

Όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι «οι πιθανότητες εξακολουθούν να βρίσκονται εναντίον» αυτών των κοινοτήτων.

«Ιδιαιτέρως εκ μέρους των βιομηχανικών κρατών που αποτυγχάνουν σφοδρά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου αυτές να φτάσουν στα επιθυμητά επίπεδα για την επίτευξη του στόχου της διατήρησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5ο C, όπως ορίστηκε από τη Συμφωνία του Παρισιού», τόνισαν η Μιζουτόρι και η Γκούχα-Σαπίρ.

Οι επιστήμονες κάλεσαν τις χώρες να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την κυβερνητική διαχείριση του κινδύνου από φυσικές καταστροφές και για να προετοιμαστούν για μελλοντικές κλιματικές καταστροφές.

ΑΥΞΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Σοκαριστικές προβλέψεις για το μέλλον

Αυτή τη στιγμή, ο πλανήτης οδεύει προς αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3,2ο C ή περισσότερο, αν τα βιομηχανικά κράτη δεν περιορίσουν δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Μια τέτοια αύξηση της θερμοκρασίας είναι αρκετή για να αυξήσει περαιτέρω τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο, όπως τονίζει η έκθεση, καθιστώντας κάθε βελτίωση της απόκρισης σε φυσικές καταστροφές ή της προσαρμογής στις κλιματικές συνθήκες «απαρχαιωμένη σε πολλές χώρες».

Οι εκπομπές θα πρέπει να περιορίζονται τουλάχιστον κατά 7,2% ανά έτος για τα επόμενα 10 χρόνια, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για τη θερμοκρασία του πλανήτη. «Έχουμε δει πολύ λίγη πρόοδο στη μείωση της αναταραχής του κλίματος και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Προκειμένου να εξαλείψουμε τη φτώχια και να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να θέσουμε το κοινό καλό πάνω απ’ όλες τις υπόλοιπες σκέψεις μας».

(Γραφικό πηγή: graphic news)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News