Παραλήρημα Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση: «Θα φιλήσω όλο τον κόσμο»

Κόσμος
Παραλήρημα Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση: «Θα φιλήσω όλο τον κόσμο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είπε ο Τραμπ απευθυνόμενους σε χιλιάδες κόσμου που στέκονταν ώμο με ώμο χωρίς μάσκα

Ξαναχτύπησε ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος ανανέβηκε χθες στο βήμα στη Φλόριντα, όπου ξεκίνησε σειρά αλλεπάλληλων προεκλογικών εμφανίσεων, διαβεβαιώνοντας πως είναι "σε πλήρη φόρμα", 22 ημέρες πριν από τις εκλογές στις οποίες θα αναμετρηθεί με τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν.

"Το ξεπέρασα τώρα. Λένε ότι έχω ανοσία.Νιώθω τόσο δυνατός!", είπε ο Τραμπ απευθυνόμενους στους χιλιάδες υποστηρικτές του, οι οποίοι στέκονταν ώμο με ώμο, οι περισσότεροι χωρίς να φορούν μάσκες. "Θα φιλήσω όλο τον κόσμο, τα παλικάρια, τις υπέροχες γυναίκες!", συνέχισε ο 74χρονος αρχηγός του κράτους, προκαλώντας γέλια.

Προειδοποίηση Φάουτσι

Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιούσε την πρώτη του προεκλογική εκστρατεία από τότε που μολύνθηκε από κορωνοϊό, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι προειδοποιούσε ότι η χώρα θα είναι αντιμέτωπη “με πάρα πολλά προβλήματα”, αν οι αρχές δεν ενθαρρύνουν τη γενικευμένη χρήση μάσκας και δεν αποφεύγονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις.

Ο αριθμός των καθημερινών νέων μολύνσεων τώρα κυμαίνεται από 40 έως 50.000. Είναι ένα κακό σημείο, με δεδομένο ότι κρυώνει ο καιρός το φθινόπωρο και ακόμη περισσότερο τον χειμώνα”, δήλωσε ο Φάουτσι μιλώντας στο CNBC.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε την ώρα που ξεκινούσε η προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ χθες Δευτέρα το βράδυ, τρεις εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

“Είμαστε σε ένα κακό σημείο αυτή τη στιγμή. Πρέπει να το αλλάξουμε”, πρόσθεσε ο επιδημιολόγος που είναι διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών (NIAID) από το 1984 και βασικό μέλος της ομάδας αντιμετώπισης της επιδημίας covid-19 του Λευκού Οίκου.

“Αν κάνουμε πέντε βασικά πράγματα: γενικευμένη χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, αποφυγή συνωστισμού (…) αν κάνουμε περισσότερα πράγματα σε εξωτερικούς χώρους (...) και αν πλένουμε τα χέρια μας συχνά, αυτά τα απλά πράγματα (…) σίγουρα μπορούν να αλλάξουν την ανοδική τάση της καμπύλης που βλέπουμε και να εμποδίσουν να υπάρξει νέα άνοδος”.

Όταν ρωτήθηκε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις, αν δεν γίνουν σεβαστοί αυτοί οι κανόνες, ο Φάουτσι απάντησε: “Πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουμε πάρα πολλά προβλήματα”.

“Ατυχές” προεκλογικό σποτ

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο CNN λίγη ώρα νωρίτερα ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ σχολίασε ότι η προεκλογική ομάδα του Τραμπ θα πρέπει να αποσύρει ένα σποτάκι το οποίο χρησιμοποιεί μία δήλωση του Φάουτσι, η οποία, όπως καταγγέλλει ο ίδιος, εκτός πλαισίου.

Μάλιστα ο Φάουτσι χαρακτήρισε το προεκλογικό σποτάκι, το οποίο κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα, “ατυχές και πραγματικά απογοητευτικό”.

Η διαφήμιση αναφέρεται στις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου να αναρρώσει από την covid-19 καθώς και στη διαχείριση της επιδημίας του κορονοϊού από την κυβέρνησή του.

Στο σποτάκι, που διαρκεί 30 δευτερόλεπτα, χρησιμοποιούνται δηλώσεις του Φάουτσι με έναν τρόπο που φαίνεται να εξαίρει τον Τραμπ.

Ο Φάουτσι έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξή του τον Μάρτιο, στη διάρκεια της οποίας συζήτησε τις ευρύτερες προσπάθειες αντιμετώπισης του κορονοϊού, τόσο από τους γιατρούς των ΗΠΑ όσο και από την ομάδα διαχείρισης του Λευκού Οίκου.

Ο Φάουτσι δεν έχει στηρίξει ποτέ δημοσίως κάποιον υποψήφιο για δημόσια θέση.

Ωστόσο έχει διπλωματικά επικρίνει τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο και για την προτίμησή του να πραγματοποιεί προεκλογικές συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.

Μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ περισσότεροι από 7,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από covid-19 και έχουν πεθάνει περισσότεροι από 214.000. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που χειρίζεται την κρίση ο Τραμπ.

Ο εκπρόσωπος της προεκλογικής ομάδας του Αμερικανού προέδρου, ο Τιμ Μόρτοου, υπερασπίστηκε την Κυριακή το σποτάκι, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του Φάουτσι “είναι ακριβείς και απευθείας από το στόμα του”.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι”

Εξάλλου χθες ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ κατά την τηλεφωνική ενημέρωση δημοσιογράφων δήλωσαν ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για την αντιμετώπιση από τις ΗΠΑ του κορωνοϊού και ότι δεν υπάρχει λόγος να παραλύσει η κοινωνία με εκτεταμένα lockdown.

Οι αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επεσήμαναν ότι ο SARS- CoV-2 είναι επικίνδυνος για “ένα συγκεκριμένο υποσύνολο του πληθυσμού” και ότι τα παιδιά διατρέχουν εξαιρετικά μικρό κίνδυνο να ασθενήσουν σοβαρά από τον κορωνοϊό.

Ο Τραμπ έχει ζητήσει επανειλημμένα από τις πολιτείες να ανοίξουν τις οικονομίες τους, ενώ ο Φάουτσι έχει εξηγήσει ότι οι πολίτες χρειάζονται ένα περιθώριο για να μπορούν να συνεχίζουν τις δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για να κερδίζουν τα προς το ζην.

“Δεν μιλάμε για κλείσιμο της χώρας”, έχει πει.

“Αλλά μιλάμε για πραγματικά προσεκτικές, σοβαρές ενέργειες υπέρ της δημόσιας υγείας, όπως η χρήση μάσκας, όπως η αποφυγή του συνωστισμού. Αυτό δεν είναι πολύ δύσκολο να γίνει και δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει με το άνοιγμα της οικονομίας”, έχει τονίσει ο Φάουτσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News