Το περίεργο φθινόπωρο του Covid - 19, ισχυρές βροχοπτώσεις «βλέπουν» οι μετεωρολόγοι

Ελλάδα
Το περίεργο φθινόπωρο του Covid - 19, ισχυρές βροχοπτώσεις «βλέπουν» οι μετεωρολόγοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φθινόπωρο του 2020 “βλέπει” να ανοίγουν οι ουρανοί με... θυελλώδη τρόπο και να ξεχνούν προφανώς να κλείσουν προς τα τέλη του φθινοπώρου

Οι φθινοπωρινές πινελιές που έχουν προστεθεί στον καμβά της καθημερινότητάς μας είναι ο πρόλογος μιας εποχής που θα δείξει στο μεγαλύτερο μέρος της Νοτιοανατολικής και Κεντροανατολικής Ευρώπης το άγριο... καταρρακτώδες και ανεμοδαρμένο πρόσωπό της στα τέλη του φθινοπώρου. Τάδε προβλέπει η γνωστή αμερικανική μετεωρολογική ιστοσελίδα AccuWeather στην εποχική πρόβλεψη της για τη Γηραιά Ήπειρο, που δείχνει στον αντίποδα παρατεταμένο καλοκαιρινό σκηνικό για το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης.

Εξαίρεση αποτελούν οι Βρετανικές νήσοι, η Πορτογαλία, ο ισπανικός Βορράς και η πλευρά της Γαλλίας που βρέχεται από τον Ατλαντικό, περιοχές που θα θυμίσουν... τροπικούς σε ημέρες βροχερές. Για την Ελλάδα, τις χώρες της Βαλκανικής, την Ιταλία και την κεντρική Ευρώπη, η εποχική πρόγνωση του AccuWeather για το φθινόπωρο του 2020 “βλέπει” να ανοίγουν οι ουρανοί με... θυελλώδη τρόπο και να ξεχνούν προφανώς να κλείσουν προς τα τέλη του φθινοπώρου. Βέβαια, προτού σπεύσετε να κάνετε τον προγραμματισμό σας και να οργανώσετε τον εξοπλισμό σας, λάβετε υπόψη σας ότι οι μετεωρολογικές προβλέψεις αυτού του είδους που εκτιμούν τις τάσεις του καιρού στη βάση μαθηματικών μοντέλων προσομοίωσης έχουν βρεθεί και παραμένουν στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής μεταξύ των επιστημόνων, ενώ πριν από μερικά χρόνια παταγώδεις αποτυχίες είχαν οδηγήσει τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία στο να αποσύρει από το πλάνο της τις εποχικές προγνώσεις που πραγματοποιούσε. Φυσικά η τεχνολογία κάνει άλματα και οι μέθοδοι αυτοί έχουν εξελιχθεί σημαντικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις τυγχάνουν της καθολικής αποδοχής της επιστημονικής μετεωρολογικής κοινότητας.

Η “γειτονιά” μας

Σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το AccuWeather για το φθινόπωρο του 2020, αξιοσημείωτες παρατεταμένες καταιγίδες δεν αναμένονται παρά στο τέλος της εποχής. Από τα μέσα του φθινοπώρου, ψυχρά μέτωπα από την κεντρική Ευρώπη αναμένεται να κατευθυνθούν νοτιοανατολικά και να ρίξουν τη θερμοκρασία. Τα νέα αυτά είναι “χαράς ευαγγέλια” για τα αλπικά θέρετρα, που εκτιμάται ότι θα δουν χιονόπτωση που θα ξεπεράσει τον μέσο όρο για την εποχή στα μεγάλα τουλάχιστον υψόμετρα, ικανοποιώντας τους λάτρεις του σκι. Πιο ήπιους χιονιάδες αναμένεται να βιώσουν περιοχές των Βαλκανίων και της Βόρειας Ουκρανίας.

Αντίθετα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του AccuWeather, το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής και Βόρειας Ευρώπης θα συνεχίσει να υποφέρει από συνθήκες ξηρασίας και υψηλές θερμοκρασίες.

Πού θα δουν βροχές και ανέμους

Καμπανάκι κινδύνου χτυπάει για τις περιοχές της Δυτικής Ευρώπης που βρέχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό, όπως η Βρετανία, η Δυτική Γαλλία, η βορειοδυτική Ισπανία και η Πορτογαλία, που θα βρεθούν αντιμέτωπες με τα “απόνερα” της ιστορικής, όπως εξελίσσεται, περιόδου των τυφώνων στον Ατλαντικό με τροπικά συστήματα που θα έχουν ποικίλες μορφές, από τις πιο ήπιες όσον αφορά σε άνεμο και βροχή ως τις πιο ακραίες ανάλογα την περιοχή.

Τα ήπια φαινόμενα, ειδικά όσον αφορά στις βροχοπτώσεις, θα είναι ευεργετικά ειδικά για τη Γαλλία και την Ισπανία, που πέρασαν ένα δύσκολο, άνυδρο καλοκαίρι. Για το πρώτο μισό του φθινοπώρου οι μετεωρολόγοι της γνωστής ιστοσελίδας “βλέπουν” αυξημένο κίνδυνο για ισχυρούς ανέμους στα βορειοδυτικά και δυτικά της Γηραιάς, συμπεριλαμβάνοντας, εκτός από τις Βρετανικές νήσους, την Πορτογαλία και το βόρειο μισό της Γαλλίας, τον Βορρά της Γερμανίας και τη Νορβηγία. Οι ανεμοθύελλες αναμένεται ότι θα γίνουν πιο έντονες στη Νότια Γαλλία και την Πορτογαλία, ενώ η απειλή θα εξασθενήσει για τη Γερμανία και τη Βόρεια Γαλλία. Το σκηνικό για τις περιοχές όπου εκτιμάται ότι οι ριπές των ανέμων θα είναι ισχυρές αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα όχι μόνο στην ηλεκτροδότηση και τον κίνδυνο από την πτώση δέντρων, αλλά το σύστημα θα είναι σε θέση να “γεννήσει” ισχυρές βροχοπτώσεις με επακόλουθες πλημμύρες και διάβρωση των ακτών.

Καλοκαίρι διαρκείας για πολλούς Ευρωπαίους

Για πολλούς Ευρωπαίους, ωστόσο, το καλοκαίρι θα διαρκέσει και τους φθινοπωρινούς μήνες. Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες του AccuWeather, υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης. Ειδικά για την Ισπανία, η ξηρασία και η ζέστη θα είναι κυρίαρχα στοιχεία του καιρού για το πρώτο τουλάχιστον μισό του φθινοπώρου, συνεχίζοντας ένα ανησυχητικό σκηνικό που κυριάρχησε ολόκληρο το καλοκαίρι στην Ιβηρική χερσόνησο.

Παρά την ξηρασία, ο υδράργυρος δε θα αποφύγει την αναμενόμενη για την εποχή “βουτιά” στις παραδοσιακά ψυχρές χώρες, ειδικά την Πολωνία, τη Γερμανία, τη Βόρεια Ουκρανία και γενικά τις χώρες της Βαλτικής. Και καθώς το φθινόπωρο θα βρίσκει τον δρόμο του και θα ανοίγει την πόρτα στην έλευση του χειμώνα, οι χώρες αυτές θα δουν άσπρες ημέρες, όχι όμως σε επίπεδα που θα ξεπεράσουν τον μέσο όρο για την εποχή. Το πολύ να υπάρξουν συνεχόμενες ημέρες με ελαφριά χιονόπτωση, πάντα σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του AccuWeather στην εποχική πρόγνωσή τους για το φθινόπωρο του 2020. Μια εποχή που, ούτως ή άλλως, αποτελεί “γρίφο”, με δεδομένο το ότι βρισκόμαστε στη δίνη του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού στην Ευρώπη και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι συνέπειες θα έχει ο συνδυασμός της εποχικής γρίπης, της αλλαγής του καιρού και της COVID-19.

Για αναλυτική πρόβελψη καιρού πατήστε (ΕΔΩ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News