Kορωνοϊός: Για πρώτη φορά πάνω από 100.000 ημερήσια κρούσματα στην Ευρώπη

Κόσμος
Kορωνοϊός: Για πρώτη φορά πάνω από 100.000 ημερήσια κρούσματα στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Που εντοπίζονται οι μεγαλύτερες εστίες μόλυνσης

Η Ευρώπη ξεπέρασε τα 100.000 ημερήσια κρούσματα Covid-19 για πρώτη φορά χθες Πέμπτη, με χώρες όπως η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία να καταγράφουν έναν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων κάθε ημέρα τις τελευταίες 5 ημέρες.

Τα κρούσματα σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο αυξάνονται σταθερά την τελευταία εβδομάδα, αν και ο αριθμός των νέων μολύνσεων σε χειρότερα πληγείσες χώρες, όπως η Ινδία και η Βραζιλία, κατέγραψε ενδείξεις επιβράδυνσης.

Το επίκεντρο της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετατοπίστηκε στη Βρετανία, τη Ρωσία, την Ισπανία και τη Γαλλία, που έχουν ανακοινώσει πάνω από 10.000 κρούσματα η κάθε μία τις τελευταίες 3 ημέρες.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από το τελευταίο ρεκόρ του Μαΐου, με αποτέλεσμα οι αρχές στη Μόσχα να σκέφτονται να κλείσουν μπαρ και νυχτερινά κέντρα.

Χθες, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε περισσότερα από 17.000 κρούσματα με τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ να προειδοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται σε «επικίνδυνη φάση». Πολλά τμήματα της βόρειας Αγγλίας, της Ουαλίας και της Σκωτίας επέβαλαν αυστηρότερους περιορισμούς στην κοινωνική αλληλεπίδραση επιχειρώντας να αναχαιτίσουν τη διασπορά της νόσου.

Η Βρετανία κλονίζεται υπό το βάρος τόσο ενός αριθμού κρουσμάτων που εκτοξεύεται όσο κι ενός ανησυχητικού ποσοστού θνητότητας ύψους 7%, μεταξύ των υψηλότερων παγκοσμίως. Περισσότεροι από 6 στους 10.000 ανθρώπους έχουν πεθάνει από επιπτώσεις του νέου κορωνοϊού στη χώρα.

Το ποσοστό θνητότητας της χώρας έρχεται σε αντίθεση με εκείνο στις ΗΠΑ, στο 2,8%, ακόμα κι αν οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει τετραπλάσιο αριθμό θανάτων από την Covid-19 σε σύγκριση με τη Βρετανία.

Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή έχει καταγράψει πάνω από το 16% του συνόλου κρουσμάτων νέου κορωνοϊού παγκοσμίως και σχεδόν το 22% των θανάτων παγκοσμίως λόγω του ιού. Χθες Πέμπτη, όταν τα ημερήσια καταγεγραμμένα κρούσματα ξεπέρασαν το ορόσημο των 100.000, η ανατολική Ευρώπη ήταν η πλέον πληγείσα περιοχή με πάνω από 33.600 ημερήσια κρούσματα.

Μεταξύ των 10 χωρών στην περιοχή, όπως η Ουκρανία, η Ρωσία και η Τσεχία, 8 κατέγραψαν αυξήσεις ρεκόρ κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.

Στη βόρεια Ευρώπη, η Βρετανία ήταν η μοναδική χώρα με ένα τεράστιο φορτίο. Οι νέες μολύνσεις στη χώρα έχουν αυξηθεί πάνω από 2,5 φορές από τις αρχές Οκτωβρίου όταν και σταμάτησαν να καταγράφονται ενδείξεις επιβράδυνσης.

Από την άλλη, η Ιταλία, στη νότια Ευρώπη, κατέγραψε χθες πάνω από 4.000 κρούσματα για πρώτη φορά από τον Απρίλιο. Ο αριθμός μολύνσεων στη χώρα αυξάνεται συνεχώς τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας επικαλέστηκε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σήμερα για να επιβάλει μερικό λοκντάουν στη Μαδρίτη. Με 850 μολύνσεις Covid-19 ανά 100.000 κατοίκους, η περιοχή της Μαδρίτης έχει το υψηλότερο ποσοστό μολύνσεων στην Ευρώπη.

Στο δυτικό τμήμα της ηπείρου, η Γαλλία κατέγραψε αριθμό μολύνσεων Covid-19 πάνω από το όριο των 18.000 για δύο συνεχόμενες ημέρες, με τα νοσοκομεία να τίθενται σε κατάσταση συναγερμού και τις μεγαλύτερες πόλεις της να λαμβάνουν μέτρα για να φρενάρουν τη διασπορά του ιού.

Στην Ευρώπη καταγράφονται ημερησίως κατά μέσο όρο περίπου 78.000 κρούσματα από τις αρχές του Οκτώβρη, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο 47.5000 μολύνσεων τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News