Κόσμος

Πολύτιμοι θησαυροί στον πάτο του ωκεανού - Το χρυσάφι που μένει να ανακαλυφθεί...

Το 95% των ωκεανών παραμένει άγνωστο σε εμάς και πιστεύεται πως υπάρχει θησαυρός αξίας δισεκατομμυρίων που ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί

Οι ωκεανοί αρχικά ήταν τρεις, ο Ειρηνικός, ο Ατλαντικός και ο Ινδικός, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν οι δύο των πόλων της Γης, ο Αρκτικός και ο Ανταρκτικός Ωκεανός, που συνολικά καλύπτουν σχεδόν τα τρία τέταρτα (71%) της επιφάνειας της Γης, περιέχουν δε το 97% του νερού και το 90% των ηφαιστείων, ενώ σχεδόν τα μισά από τα παγκόσμια θαλάσσια ύδατα παρουσιάζουν βάθος μεγαλύτερο των 3.000 μέτρων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ελληνικής έκδοσης της “Huffington Post”.

Πιστεύεται ότι η πρώτη θαλάσσια διάβαση πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου 53.000 έως 65.000 χρόνια. Από τότε έχουν συμβεί μια σειρά από ιστορικά γεγονότα, από υπερατλαντικά ταξίδια που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, μέχρι μάχες και πόλεμοι... Ως αποτέλεσμα, στον βυθό του ωκεανού μπορούν να βρεθούν θησαυροί και αντικείμενα που είναι εκατοντάδες έτη παλιά.

Ποτέ δεν θα ξέρουμε πλήρως τι υπάρχει στον βυθό, καθώς το 95% παραμένει άγνωστο σε εμάς και φημολογείται ότι υπάρχει θησαυρός αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί.

Το ρεπορτάζ της “Huffington Post” καταγράφει μερικές από τις ανακαλύψεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στον πυθμένα του ωκεανού...

Το ναυάγιο του “Τιτανικού”

Ο “Τιτανικός” είναι ένα από τα πιο διάσημα πλοία όλων των εποχών. Βυθίστηκε τον Απρίλιο 2912 και τα ερείπιά του δεν ανακαλύφθηκαν μέχρι το 1985. Υποτίθεται ότι το πλοίο βυθίστηκε όπως είναι, οπότε “λογικά” το περιεχόμενό του θα παρέμενε ανέπαφο. Ωστόσο, ο Ρόμπερτ Μπάλαντ ανακάλυψε ότι ο “Τιτανικός” έσπασε σε δύο μέρη και αυτό που βρέθηκε ήταν αποσυντιθέμενο. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα είδη ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση για να τα πουλήσουν για χιλιάδες δολάρια σε δημοπρασία. Η συνολική ανακάλυψη εκτιμήθηκε σε 200 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Το άγαλμα της σφίγγας

Η αρχαία Αλεξάνδρεια ήταν μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της Αιγύπτου - ήταν το σπίτι της βασίλισσας Κλεοπάτρας και της Μεγάλης Βιβλιοθήκης, μιας από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές βιβλιοθήκες του αρχαίου κόσμου. Ωστόσο, μια σειρά σεισμών και παλιρροιακών κυμάτων προκάλεσε τη βύθιση της πόλης. Το 1992, ο Γάλλος αρχαιολόγος Φρανκ Γκόντιο ανακάλυψε άθικτα ερείπια της πόλης, συμπεριλαμβανομένου ενός τεράστιου αγάλματος σφίγγας αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων. Το άγαλμα ανασύρθηκε από τον πυθμένα της θάλασσας και εκτίθεται στο Μουσείο του Καΐρου μέχρι και σήμερα.

Το ναυάγιο του Salcombe

Το Salcombe είναι μια γραφική, λιτή πόλη στα νότια του Ντέβον της Αγγλίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έγινε μια ανακάλυψη που έβαλε το Salcombe στον χάρτη. Ανακαλύφθηκε τυχαία από ερασιτέχνες αρχαιολόγους ένα πλοίο που χρονολογείται από τα μέσα του 17ου αιώνα και μέχρι στιγμής έχουν έρθει στην επιφάνεια περί τα 300 πολύτιμα ευρήματα, όπως ράβδοι κασσίτερου και χαλκού, κοσμήματα και όπλα. Αν και δεν είναι τεράστια η ποσότητα των ευρημάτων, η ηλικία τους είναι εντυπωσιακή και η ανακάλυψή τους αποδεικνύει ότι υπήρχε εμπορική δραστηριότητα την Εποχή του Χαλκού στην Ευρώπη.

ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ “RMS REPUBLIC”  : Το χρυσάφι που μένει να ανακαλυφθεί...

Το “RMS Republic” γνώρισε το μοιραίο τέλος του το 1909, όταν συγκρούστηκε με άλλο πλοίο και τα πολύτιμα αντικείμενά του βυθίστηκαν στον πυθμένα του ωκεανού. Πιστεύεται ότι το πλοίο μετέφερε επίσης χρυσό αξίας αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων που προοριζόταν για τη Ρωσία, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί. Το 1987, ο Μάρτιν Μπάγλερ προσπάθησε να σώσει τον χαμένο χρυσό αλλά δεν τα κατάφερε. Οι ειδικοί υπολόγισαν πρόσφατα ότι τα κέρματα έχουν αξία περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς καν να υπολογίσουν τα πολύτιμα αντικείμενα των εκατομμυριούχων επιβατών.

Το 2015, η ζωή του Zvika Fayer άλλαξε για πάντα. Αυτό που νόμιζε ότι θα ήταν ένα συνηθισμένο ταξίδι καταδύσεων αποδείχτηκε ένα μνημειώδες γεγονός. Εξερευνούσε τα ερείπια ενός ναυαγίου όταν παρατήρησε κάτι να λάμπει στην άμμο. Όταν το έπιασε με τα χέρια του, συνειδητοποίησε ότι ήταν ένα χρυσό νόμισμα. Καθώς έψαχνε στην άμμο, άρχισε να βρίσκει και άλλα. Ο Zvika επέστρεψε γρήγορα στην ακτή και κάλεσε την ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων. Με κάποια βοήθεια, ο Zvika κατάφερε να βρει σχεδόν 2.000 χρυσά νομίσματα και διάφορα αγάλματα. Πιστεύεται ότι το πλοίο ήταν ένα ρωμαϊκό φορτηγό πλοίο που βυθίστηκε περίπου 1.600 χρόνια πριν.

Ένα παρόμοιο ναυάγιο βρέθηκε στις αρχές του 2015. Οι δύο ανακαλύψεις δε θεωρούνται μόνο αλλά και είναι «τα πιο εκπληκτικά ευρήματα ρωμαϊκού θησαυρού στο Ισραήλ», όπως και η πιο ανεκτίμητη υποβρύχια ανακάλυψη όλων των εποχών.

Φωτογραφία: Pixabay

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια