Η σφαγή του Μπάμπι Γιαρ

Κόσμος
Η σφαγή του Μπάμπι Γιαρ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα  από τα χειρότερα εγκλήματα  πολέμου έγινε σαν σήμερα τον Σεπτέμβρη του 1941 στην Ουκρανία

Το Μπάμπι Γιαρ είναι ένα φαράγγι βόρεια του Κιέβου, συνδεδεμένο για πάντα με τη ναζιστική θηριωδία. Μπάμπι Γιαρ, στα ελληνικά σημαίνει «Φαράγγι της Γιαγιάς»,  αυτή η χαράδρα  λίγο έξω από το Κίεβο έγινε τόπος μαρτυρίου,  τόπος εκτέλεσης , για περίπου 34.000 χιλιάδες εβραίους, τσιγγάνους, αντιστασιακούς και αιχμαλώτους, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εισβολής στη Σοβιετική Ένωση.

Ήταν Σεπτέμβρη του 1941. Δυο μήνες μετά την έναρξη της Γερμανικής επίθεσης εναντίον της ΕΣΣΔ, στρατεύματα της Γερμανικής 6ης Στρατιάς καταλαμβάνουν το Κίεβο στις 19 Σεπτεμβρίου 1941. Η πόλη είχε τότε περίπου 900.000 κατοίκους, από τους οποίους 150.000 ως 200.000 ήταν Εβραίοι.

Οι Σοβιετικοί, μη θέλοντας να εγκαταλείψουν τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της χώρας τους στις δυνάμεις του Χίτλερ, τις αποσυναρμολόγησαν και τις μετέφεραν σε περιοχές κοντά στα Ουράλια όρη. Μαζί με τις βιομηχανίες που απομάκρυναν, ήταν και το ειδικευμένο προσωπικό που τις επάνδρωνε. Ανάμεσα στο προσωπικό αυτό ήταν και 30.000 έως 100.000 Εβραίοι από το Κίεβο. Οι υπόλοιποι παρέμειναν στην πόλη, καθώς έλειπαν τελείως τα μεταφορικά μέσα, ενώ οι Γερμανοί απαγόρευσαν κάθε μετακίνηση πληθυσμού.

Στις 23 Σεπτεμβρίου έγινε σαμποτάζ στην πόλη, από άνδρες της σοβιετικής αντίστασης.

Εξερράγησαν αρκετές βόμβες, οι οποίες κατέστρεψαν επιταγμένα κτίρια, ανάμεσα στα οποία το αρχηγείο των Γερμανικών στρατευμάτων και το ξενοδοχείο Κοντινένταλ, κατάλυμα των ανώτερων Γερμανών αξιωματικών.

Οι Γερμανοί  τότε τοιχοκόλλησαν μια ανακοίνωση σε κάθε γωνιά της πόλης:

«Όλοι οι Εβραίοι του Κιέβου και των γύρο περιχώρων διατάσσονται να παρουσιαστούν στις 8 το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου στη γωνία, κοντά στο νεκροταφείο. Θα πρέπει να φέρουν μαζί τους οποιοδήποτε έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά τους, καθώς και τα προσωπικά τους είδη. Όποιος παρακούσει τη διαταγή και βρεθεί σε άλλο μέρος της πόλης θα εκτελείται επιτόπου».

Οι περισσότεροι από τους 175.000 εβραίους της περιοχής πίστεψαν ότι θα κατέληγαν σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Όμως, οι Ναζί είχαν αποφασίσει ήδη από τις 26 Σεπτεμβρίου να τους εκτελέσουν ως αντίποινα για μια σειρά βομβιστικών ενεργειών κατά στρατιωτικών τους εγκαταστάσεων από την σοβιετική αντίσταση.

Ο εβραϊκός πληθυσμός του Κιέβου (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) συγκεντρώθηκε τελικά στο κοιμητήριο, περιμένοντας τα τρένα που θα τους μετέφεραν στην εξορία, όπως πίστευαν. Μόλις άκουσαν το κροτάλισμα των πολυβόλων κατάλαβαν ότι ήταν ήδη πολύ αργά για να ξεφύγουν από την κόλαση που τους περίμενε.

Οι άνδρες των SS και οι ντόπιοι  φασίστες συνεργάτες τους οδηγούσαν τους εβραίους σε μικρές ομάδες των 10 ατόμων στο χείλος του φαραγγιού, όπου τους πολυβολούσαν, αφού πρώτα τους έγδυναν και τους χτυπούσαν ανηλεώς. Βίασαν κορίτσια και έκλεψαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα που κρατούσαν .

Στις 30 Σεπτεμβρίου η πρώτη πράξη της ανθρωποσφαγής είχε ολοκληρωθεί.

Τη διαταγή είχε δώσει ο ίδιος ο αρχηγός των SS, o διαβόητος Χάινριχ Χίμλερ και την εκτέλεσή της ανέλαβε ο στρατηγός Φρίντριχ  Γιέκελν.

Σύμφωνα με την αναφορά του τοπικού τμήματος των SS προς την κεντρική διοίκηση στο Βερολίνο, 33.771 εβραίοι εκτελέστηκαν. Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και άλλους 60.000  τσιγγάνους, αντιστασιακούς  , κομουνιστές  και αιχμαλώτους, που εκτελέστηκαν λίγες μέρες αργότερα στο ίδιο σημείο.

Ο υπεύθυνος της σφαγής Φρίντριχ Γιέκελν συνελήφθη από τους Σοβιετικούς και αφού δικάστηκε εκτελέστηκε στη Ρίγα της Λετονίας στις 3 Φεβρουαρίου 1946.

ΠΗΓΗ – ΦΩΤΟ https://ru.wikipedia.org/ 

http://argumentua.com/ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News