Κόσμος

Ερντογάν: Η Τουρκία στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν - H Αρμενία να εγκαταλείψει την περιοχή

«Η Τουρκία θα συνεχίσει ολόψυχα και με όλα τα μέσα που διαθέτει να βρίσκεται δίπλα στο φίλο και αδελφό Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

Να εγκαταλείψει άμεσα την περιοχή που «ανήκει» στο Αζερμπαϊτζάν κάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος την Αρμενία, σε συμπόσιο στο προεδρικό μέγαρο στο Ντολμαμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη με θέμα το διεθνές δίκαιο τη θάλασσας και την ανατ. Μεσόγειο. Αναφερόμενος στα αιματηρά γεγονότα του Σαββατοκύριακου στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε:

«Καταδικάζω για άλλη μια φορά την επίθεση της Αρμενίας χθες στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν. Η Τουρκία θα συνεχίσει ολόψυχα και με όλα τα μέσα που διαθέτει να βρίσκεται δίπλα στο φίλο και αδελφό Αζερμπαϊτζάν. Η Αρμενία να εγκαταλείψει άμεσα τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν που έχει καταλάβει, ώστε η περιοχή να ανακτήσει και πάλι την ειρήνη και την ηρεμία», ανέφερε, «διαφορετικά όλες οι επιβολές και οι απειλές όχι μόνο θα είναι άδικες και παράνομες, αλλά θα συνεχίσουν να χαϊδεύουν και να κακομαθαίνουν την Αρμενία».

Ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε κάλεσμα για άμεσο τερματισμό της κρίσης που ξεκίνησε με την «κατοχή» -όπως τη χαρακτήρισε- του Ναγκόρνο - Καραμπάχ από τους Αρμένιους. «Οι εξελίξεις έδωσαν την ευκαιρία σε όλες τις χώρες με επιρροή στην περιοχή να εφαρμόσουν ρεαλιστικές και δίκαιες μεθόδους λύσης. Ελπίζουμε αυτή η ευκαιρία να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε.

Αναφερόμενος στην Τριμερή Ομάδα Επαφής του Μινσκ, που συγκλήθηκε για την επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο - Καραμπάχ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε και τις τρεις χώρες, Αμερική, Ρωσία, Γαλλία ότι έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να μην λυθεί το πρόβλημα και τώρα δίνουν συμβουλές και απειλούν.

«Έκαναν σχεδόν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να μην λύσουν το πρόβλημα. Τώρα δίνουν συμβουλές και μερικές φορές απειλούν. Ποια είναι η απειλή; "Είναι εδώ η Τουρκία; Υπάρχουν εδώ Τούρκοι στρατιώτες;". Εκείνοι που τα λένε αυτά, είναι οι ίδιοι που μεταφέρουν χιλιάδες φορτηγά γεμάτα όπλα στο νότια της χώρας μας, ειδικά στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Εκείνοι που τα λένε αυτά είναι εκείνοι που κατακερμάτισαν το βόρειο της Συρίας και δημιούργησαν βάσεις εκεί. Εκείνοι που τα λένε αυτά είναι οι ίδιοι που ρίχνουν το ακόντιο στη Συρία με τις δυνάμεις του συνασπισμού. Τώρα έρχονται και λένε ‘υπάρχουν Τούρκοι στρατιώτες εδώ; Μεταφέρει η Τουρκία όπλα εδώ;’ Κοίτα λογική, κοίτα μυαλό. Λες και πρέπει να τους δώσει λογαριασμό ο αδερφός μας ο Ιλχάμ Αλίγεφ. Εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, όλο λογαριασμό σας έδινε: "Ας λύσουμε αυτή την υπόθεση. Ας μην την παρατείνουμε άλλο", έλεγε. Τα εδάφη που έχουν καταληφθεί, ποιανού εδάφη είναι; Εδάφη του Αζερμπαϊτζάν είναι. Όλοι σας το αποδέχεστε. Αποδέχεστε το Ναγκόρνο - Καραμπάχ. Οι άνθρωποι εδώ, ζουν τώρα στο Αζερμπαϊτζάν, πάνω από 1 εκατομμύριο ζουν μακριά από τη χώρα τους. Οι εισβολείς είναι εκεί. Και δεν τους ζητάει κανείς λογαριασμό. Όπως είπε και το Αζερμπαϊτζάν, τώρα ήρθε η ώρα του λογαριασμού. Θέλουν δεν θέλουν αναγκάστηκε να κόψει μόνη της τον ομφάλιο λώρο».

Πηγή: ethnos.gr

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια