Ισπανία: Ανησυχία για την έκρηξη των κρουσμάτων στη Μαδρίτη – Δραστικά μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση

Κόσμος
Ισπανία: Ανησυχία για την έκρηξη των κρουσμάτων στη Μαδρίτη – Δραστικά μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σύστημα υγείας της Μαδρίτης βρίσκεται στα όρια του κορεσμού

Αντιμέτωπη με έκρηξη κρουσμάτων της Covid-19, η περιοχή της Μαδρίτης ετοιμάζεται να ανακοινώσει δραστικά μέτρα για να σταματήσει την επάνοδο της επιδημίας που ανησυχεί έντονα την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας.

Η ανακοίνωση των μέτρων από την πρόεδρο της περιφέρειας της Μαδρίτης Ντιάθ Αγιούσο αναβλήθηκε σήμερα ήδη δύο φορές και θα πραγματοποιηθεί «το απόγευμα».

Οι τοπικές αρχές έχουν ήδη προϊδεάσει ότι τα μέτρα θα αφορούν κυρίως τις φτωχές περιοχές του νότιου τομέα της ισπανικής πρωτεύουσας και τις γύρω πόλεις που έχουν σφοδρά πληγεί από την επιδημία.

Ωστόσο, δεν έχουν αποκλείσει την πιθανότητα στοχευμένων lockdown και κάνουν λόγο για «περιορισμούς στην κινητικότητα».

Η Ισπανία επέβαλε την άνοιξη ένα από τα αυστηρότερα καθεστώτα lockdown στον κόσμο. Από τον Ιούλιο, η επιδημία επανήλθε με ταχείς ρυθμούς και πλέον, η Ισπανία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κεντρική κυβέρνηση ανησυχεί

Στην περιφέρεια της Μαδρίτης αντιστοιχεί το ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων και των νέων θανάτων. Είναι η περιοχή η οποία προκαλεί τις μεγαλύτερες ανησυχίες εξαιτίας της ικανότητάς της να μεταδώσει τον ιό σε ολόκληρη την Ισπανία με εκκίνηση μία μητρόπολη πληθυσμού 6,6 εκατομμυρίων κατοίκων και κόσμο στις μεταφορές.

Σε μία ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε χθες ότι δέχθηκε να συναντηθεί με την Ντιάθ Αγιούσο, που ανήκει στην δεξιά αντιπολίτευση, για να καταλήξουν σε μία κοινή στρατηγική απέναντι στην επιδημία.

Στην Ισπανία ασκείται ισχυρή αποκεντρωμένη διοίκηση και οι περιφέρειες έχουν την απόλυτη αρμοδιότητα σε θέματα δημόσιας υγείας.

Χθες, ο αντιπρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης Ιγκνάθιο Αγουάδο παραδέχθηκε ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες των τοπικών αρχών και ζήτησε την συμμετοχή του κεντρικού κράτους.

Κορεσμός του συστήματος υγείας

Το σύστημα υγείας της Μαδρίτης βρίσκεται στα όρια του κορεσμού. Οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 καταλαμβάνουν αυτήν την στιγμή το 21% των νοσοκομειακών κλινών και η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως τεταμένη στην Μαδρίτη.

«Ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ ήδη δεν επαρκεί», δήλωσε νοσηλευτής νοσοκομείου της πρωτεύουσας που τόνισε ότι ορισμένοι από τους ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση είναι τριαντάρηδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News