Brexit: Θα αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, εάν η ΕΕ δεν επιδείξει ευελιξία

Κόσμος
Brexit: Θα αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, εάν η ΕΕ δεν επιδείξει ευελιξία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Άκυρες» οι συνομιλίες εάν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία διαζυγίου λέει η Ιρλανδία

Ο Βρετανός υπουργός Στέγασης δήλωσε σήμερα ότι, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αρχίσει να επιδεικνύει μεγαλύτερη ευελιξία προκειμένου να επιτευχθεί μια καναδικού τύπου συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, τότε η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη να αποχωρήσει από το μπλοκ χωρίς συμφωνία.

«Θέλουμε να αποχωρήσουμε με μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου καναδικού τύπου –αυτό ήταν ανέκαθεν η προτίμησή μας—και πιστεύουμε ότι αυτό συνεχίζει να είναι δυνατόν», δήλωσε ο υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ στο Sky News, ερωτηθείς εάν προσβλέπει σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Ωστόσο … εάν δεν επιδείξουν το βαθμό ευελιξίας και ρεαλισμού που θέλουμε να επιδείξουν … τότε θα αποχωρήσουμε με το είδος των εμπορικών ρυθμίσεων που η Αυστραλία και άλλες χώρες έχουν και πιστεύουμε ότι αυτό είναι επίσης μια καλή ρύθμιση για το μέλλον».

Την ίδια ώρα, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν δήλωσε ότι οι εμπορικές συνομιλίες της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταστούν «άκυρες», εάν δεν εφαρμοστεί κατά γράμμα η συμφωνία αποχώρησης του Brexit την οποία το Λονδίνο προσυπέγραψε.

Η ΕΕ προειδοποίησε χθες τη Βρετανία ότι δεν θα υπάρξει εμπορική συμφωνία εάν είναι ακριβές το δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο το Λονδίνο ίσως απλά να παρακάμψει τη συνθήκη διαζυγίου που υπεγράφη τον Ιανουάριο. Η συμφωνία περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Η συμφωνία αποχώρησης είναι μια διεθνής συνθήκη και αναμένουμε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα εφαρμόσει και θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Πιστεύουμε ότι θα το κάνουν, διαφορετικά θα καταστήσουν τη διαδικασία συνομιλιών άκυρη», δήλωσε ο Μάρτιν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Irish Examiner.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News