Κόσμος

Τα 10 μέρη που πρέπει να δείτε πριν… εξαφανιστούν

Βρίσκονται υπό απειλή λόγω της κλιματικής αλλαγής

Υπάρχουν δέκα μέρη στον κόσμο που ίσως σύντομα δε θα τα βλέπουμε πια στον χάρτη συνεπεία των κλιματικών αλλαγών. Μέρη μοναδικά με ιδιαιτερότητες που τα έχουν τοποθετήσει στην κορυφή των προτιμήσεων των τουριστών. Τα μέρη αυτά συγκέντρωσε σε μια δεκάδα η ελληνική έκδοση της “Huffington Post” σε πρόσφατο δημοσίευμά της.

  1. Ταζ Μαχάλ, Ινδία

Το Ταζ Μαχάλ (Taj Mahal) είναι κτηριακό συγκρότημα που βρίσκεται στην Ινδία, χτισμένο στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στην πόλη Άγκρα. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως, δείγμα της ινδομογγολικής αρχιτεκτονικής, που περιλαμβάνεται στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η βιομηχανική και η ατμοσφαιρική ρύπανση της χώρας, όμως, απειλούν το διασημότερο μνημείο της Ινδίας το οποίο, πλέον, δε φαίνεται καν από το τουριστικό φρούριο.

  1. Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, Αίγυπτος

Η Πυραμίδα του Χέοπα (επίσης γνωστή ως η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας ή Μεγάλη Πυραμίδα) είναι η αρχαιότερη και η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Νεκρόπολης της Γκίζας, η οποία συνορεύει με τη σύγχρονη πόλη της Γκίζας στην Αίγυπτο. Είναι το αρχαιότερο από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου, και το μόνο που σώζεται στις μέρες μας. Λόγω της παρόδου του χρόνου, ωστόσο, έχει υποστεί μεγάλη διάβρωση.

  1. Βενετία, Ιταλία

Η Βενετία είναι πόλη της Ιταλίας χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες. Είναι φημισμένη για την ομορφιά της τοποθεσίας της, την αρχιτεκτονική της και τα έργα τέχνης της. Ολόκληρη η πόλη είναι καταγεγραμμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μαζί με τη λιμνοθάλασσά της. Γνωστή και ως “η βυθισμένη πόλη”, τα επίπεδα της θάλασσας γύρω από τη Βενετία αυξάνονται δραματικά και ως εκ τούτου η πόλη πλημμυρίζει κατά μέσο όρο 100 φορές τον χρόνο.

  1. Κάσμπα Τελουέτ, Μαρόκο

Το Κάσμπα Τελουέτ είναι ένα φρούριο κοντά στο Μαρακές. Ήταν η έδρα της οικογένειας El Glaoui, κι έτσι μερικές φορές αποκαλείται και Ανάκτορο των Γλαούι. Χτίστηκε κατά τον 18ο αιώνα. Το παλάτι μπορεί ακόμα να το επισκεφτεί κάποιος, αλλά κατά την πάροδο του χρόνου καταστρέφεται όλο και περισσότερο και σιγά-σιγά καταρρέει. Το 2010 συνεχίστηκαν οι εργασίες για την αποκατάστασή του.

  1. Πέτρα, Ιορδανία

«Η ροδοκόκκινη πόλη που είναι αρχαία σαν το μισό του χρόνου» είναι η Πέτρα της Ιορδανίας. Όλη η πόλη της Πέτρας με τα κτίσματά της είναι λαξευμένη πάνω σε μαλακά ψαμμιτικά πετρώματα και αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο ενός αξιοθαύμαστου πολιτισμού. Η αρχιτεκτονική της πόλης έχει έντονη την επίδραση των Ελλήνων και των Ρωμαίων. Πλέον απειλείται λόγω διαφόρων τύπων διάβρωσης και λόγω του θαλασσινού νερού.

  1. Ακτή Μπιγκ Σερ, Καλιφόρνια

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Καλιφόρνιας, η παρουσία ακραίων φυσικών καταστροφών, όπως η ξηρασία, οι κατολισθήσεις και οι δασικές πυρκαγιές, απειλούν συνεχώς την ακτογραμμή.

  1. Μαλδίβες, Ινδικός Ωκεανός

Η Δημοκρατία των Μαλδίβων ή Μαλδίβες Νήσοι είναι νησιωτική χώρα που συναποτελείται από ατόλες στον Ινδικό Ωκεανό και αποτελούν παγκοσμίως υψηλό πόλο τουριστικής έλξης. Με την πρώτη ματιά, ποτέ δε θα υποθέσετε ότι ο τροπικός αυτός παράδεισος απειλείται, αλλά τα νησιά στις Μαλδίβες κινδυνεύουν από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

  1. Παταγονία, Χιλή

Η Παταγονία προσδιορίζεται ως γεωγραφική περιοχή που καταλαμβάνει το νοτιότερο τμήμα της Νότιας Αμερικής και βρίσκεται στις νότιες περιοχές της Αργεντινής και της Χιλής. Έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Cornell υπαγορεύει ότι τα πεδία του πάγου μειώνονται με ρυθμό μιάμιση φορά ταχύτερα από ό,τι καταγράφηκε σε προηγούμενες μελέτες.

  1. Μέγα Σινικό Τείχος, Κίνα

Το Σινικό Τείχος είναι μια κινεζική οχύρωση που κατασκευάστηκε σταδιακά, με σκοπό την προστασία της Κίνας από τις επιδρομές των μογγολικών και των τουρκικών φύλων και αποτελεί το μεγαλύτερο σε μέγεθος ανθρώπινο οικοδόμημα. Κινδυνεύει από τις επιπτώσεις του υπερβολικού τουρισμού και του υπερπληθυσμού.

  1. Γκραντ Κάνυον, Αριζόνα

Το Μεγάλο Φαράγγι είναι ένα μακρύ φαράγγι που σμιλεύτηκε από τον ποταμό Κολοράντο και βρίσκεται στην πολιτεία της Αριζόνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Το μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί το Εθνικό Πάρκο του Γκραν Κάνυον, ένα από τα πρώτα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Έχει ονομαστεί ως ένα από τα 11 πιο απειλούμενα ιστορικά αξιοθέατα στις ΗΠΑ, καθώς απειλείται από τον τουρισμό και τις επανειλημμένες προσπάθειες να το χρησιμοποιήσουν ως ορυχείο για ουράνιο.

(Φωτογραφίες Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια