Κόσμος

Τουρισμός: Παγκόσμιο «βατερλώ», μετά τον κορωνοϊό

Ούτε οι μισοί δεν ταξίδεψαν φέτος - Τι δείχνει έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

“Βουτιά” που φτάνει στο 56% σε αριθμούς επισκεπτών, σε σχέση με το 2019, απώλειες εσόδων που φτάνουν ως και τα 1,2 τρισ. σε δολάρια ΗΠΑ από τα έσοδα που άφηναν οι τουρίστες και 100 με 120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τον τουρισμό, οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο, είναι η εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) για τον καταποντισμό που βιώνει η τουριστική βιομηχανία παγκοσμίως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Ευρώπη έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα με πτώση -58% στους επισκέπτες, μετά την Ασία και τις χώρες του Ειρηνικού (-60%), για το διάστημα Ιανουαρίου έως Μαΐου 2020, ενώ συγκριτικά οι χώρες της Μεσογείου καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες με μείον 65% σε σχέση με το -54 της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και των βόρειων χωρών με το ίδιο ποσοστό και το -52% της Δυτικής Ευρώπης. Αντίστοιχα, το 2019 κατά το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Ευρώπη κυμαινόταν από το +2% στις χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης έως το +5% των χωρών της Μεσογείου και της κεντρικής και ανατολικής Γηραιάς ηπείρου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ευρώπη το 2019 είχε καταγράψει αύξηση επισκεπτών 4% όσο και το ποσοστό αύξησης σε επίπεδα παγκόσμιου τουρισμού. Συνολικά οι απώλειες του εξαμήνου είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του UNWTO, τρεις φορές το ποσό που απωλέσθη κατά την οικονομική κρίση του 2009!

Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι, ακόμη και με βάση το πιο αισιόδοξο από τα τρία σενάρια που έχει εκπονήσει ο Οργανισμός στην επικαιροποιημένη του μελέτη, οι τουρίστες που θα έχουν ταξιδέψει φέτος θα είναι κατά 58% λιγότεροι σε σχέση με εκείνους του 2019 ή κατά 850 εκατομμύρια με 1,1 δισεκατομμύρια.

Τα άλλα δύο σενάρια δίνουν αντίστοιχα την αλλαγή σε ετήσια βάση για το 2020 στο μείον 70% και στο μείον 78%. Με βάση το πρώτο, αισιόδοξο σενάριο, οι απώλειες σε τουριστικά έσοδα θα “καταποντιστούν” σε παγκόσμιο επίπεδο στο -62%, με βάση το δεύτερο στο 72% και με βάση το τρίτο στο 79% σε επίπεδο έτους.

Σημειώνεται ότι το αισιόδοξο σενάριο προϋπέθετε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα είχαν αρθεί τον Ιούλιο, το οποίο ωστόσο αποδείχτηκε εξαιρετικά αισιόδοξο, αφού πολλοί από αυτούς συνεχίζουν να υφίστανται. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν και με τη γλώσσα των αριθμών ότι η κρίση του κορωνοϊού ήταν η χειρότερη που έχει πλήξει τον κομβικής σημασίας αυτό κλάδο από το 1950, “φρενάροντας” άγνωστο για πόσο και σε τι βαθμό την ανάπτυξη που καταγραφόταν σε επίπεδο δεκαετίας μετά τον σκόπελο της κρίσης του 2009.

Είναι πραγματικά απίστευτη η εικόνα με βάση τα επίσημα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού στην Ευρώπη και ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου και γενικά του Νότου της Γηραιάς. Από το +5% του Ιανουαρίου και το +1% του Φεβρουαρίου φτάσαμε στον Μάρτιο στην απαρχή της μεγάλης κρίσης και των απανωτών lockdowns, όπου η “βουτιά” ξεκίνησε με ένα -69% για να φτάσει στο -97% τον Απρίλιο και στο -99% τον Μάιο, ενώ σε συνολικό επίπεδο Ευρώπης τα ποσοστά αυτά ήταν +5% για τον Ιανουάριο, +2% για τον Φεβρουάριο, -54% τον Μάρτιο, -97% τον Απρίλιο και -98% τον Μάιο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του UNWTO που συντάχθηκε τον Ιούλιο και επικαιροποιεί τα δεδομένα που περιελάμβανε η αντίστοιχη του Μαΐου, έως τις 20 Απριλίου το 100% των παγκόσμιων ταξιδιωτικών προορισμών είχαν επιβάλλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας. Από αυτούς, 97 προορισμοί, που αντιστοιχούν στο 45%, είχαν κλείσει ολικά ή μερικά τα σύνορά τους για τους τουρίστες, 65 (30%) είχαν κλείσει ολικά ή μερικά τα αεροδρόμιά τους για διεθνείς πτήσεις και 38 προορισμοί (18%) είχαν κλείσει για επιβάτες συγκεκριμένων χωρών. Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζεται στην απώλεια 67 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων το πρώτο τέταρτο του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Σε επίπεδο περιοχών, τη μεγαλύτερη μείωση σε διεθνείς αφίξεις βίωσε η Ασία και ο Ειρηνικός με -35%, η Ευρώπη με -19%, η Αμερική με -15%, η Αφρική με -12% και η Μέση Ανατολή με -11%. Σε οικονομικό επίπεδο, η απώλεια εσόδων εκτιμάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού από τα 910 δισεκατομμύρια έως τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ή από 1,5 έως 2,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια