Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την είσοδο σε πολίτες αν έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό

Κόσμος
Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την είσοδο σε πολίτες αν έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία του κορωνοϊού

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μελετά το ενδεχόμενο να απαγορεύεται σε πολίτες και μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ ο επαναπατρισμός τους εάν υπάρχουν «εύλογες» υποψίες πως έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2, δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Κατά τον αξιωματούχο, έχει καταρτιστεί ήδη σχέδιο, που πάντως δεν έχει οριστικοποιηθεί και ενδέχεται να αλλάξει, ώστε η κυβέρνηση να αποκτήσει τη δυνατότητα να απαγορεύει την είσοδο σε πρόσωπα που υπάρχουν «εύλογες υποψίες» πως έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό ή φέρουν άλλες μολυσματικές ασθένειες.

Ο Τραμπ επέβαλε σειρά μέτρων με την οποία περιορίστηκε η μετανάστευση αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται, ενώ επέτρεψε στην αστυνομία συνόρων να απελαύνει ουσιαστικά αμέσως παράτυπους μετανάστες που συλλαμβάνονται στα σύνορα, χωρίς την τήρηση των συνηθισμένων νομικών διαδικασιών.

Το Ρόιτερς μετέδωσε τον Μάιο πως η κυβέρνηση Τραμπ φοβόταν πως πολίτες με διπλή υπηκοότητα, αμερικανική και μεξικανική, μπορεί να μετακινηθούν μαζικά προς τις ΗΠΑ αν η επιδημιολογική κατάσταση στο Μεξικό χειροτερέψει, κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση για τα αμερικανικά νοσοκομεία.

Το σχέδιο για την επιβολή του μέτρου, την ύπαρξη του οποίου αποκάλυψε η εφημερίδα The New York Times χθες, προβλέπει πως θα το ανακοινώσουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), σύμφωνα με τον αξιωματούχο που μίλησε στο Ρόιτερς.

Η task force του Τραμπ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια κίνηση εντός της εβδομάδας, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία του κορωνοϊού καθώς έχουν καταγράψει τουλάχιστον 163.160 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 5,11 εκατομμυρίων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, κατά την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Τα CDC δεν απάντησαν αμέσως όταν τους ζητήθηκε σχόλιο.

Ο Όμαρ Τζαντουάτ, στέλεχος της οργάνωσης υπεράσπισης των πολιτικών ελευθεριών ACLU ειδικευμένο στα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των μεταναστών, έκρινε ότι η απαγόρευση σε πολίτες των ΗΠΑ να εισέρχονται στην πατρίδα τους θα αποτελούσε αντισυνταγματικό μέτρο και «άλλο ένα βαρύ σφάλμα» της κυβέρνησης μέσα σε μια χρονιά «που είδαμε ήδη παρά πολλά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News