Κόσμος

Πολύ ισχυρή έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία: Σε ύψος 5 χλμ έφτασε η ηφαιστειακή τέφρα

Η ηφαιστειακή τέφρα έφτασε σε ύψος 5 χιλιομέτρων - Κόβουν την ανάσα οι εικόνες

Μία τεράστια έκρηξη έγινε σήμερα στην Ινδονησία, στο ηφαίστειο του όρους Σιναμπούνγκ, όπου το ύψος της σκόνης και της τέφρας, ξεπέρασαν τα πέντε χιλιόμετρα.

Ειδικότερα, η δεύτερη έκρηξη που έλαβε χώρα σε διάστημα τριών ημερών, ήταν και αυτή που βύθισε στο σκοτάδι πολλά χωρία στην γύρω περιοχή, ενώ το ύψος που εξαπλώθηκε η σκόνη ξεπέρασε τα πέντε χιλιόμετρα. 

Οι αρχές και οι αυτόπτες μάρτυρες, όπως μεταδίδει το lifo.gr, της περιοχής αναφέρουν ότι μετά την έκρηξη ακολούθησε ένας δυνατός κρότος που σκοτείνιασε τον ουρανό.

Ειδικότερα, με δραματικό τόνο περιέγραψαν τις εικόνες οι κάτοικοι από την πρωινή έκρηξη. «Ο ήχος ήταν όπως ενός ισχυρού κεραυνού και διήρκησε σχεδόν μισό λεπτό» ανέφερε ένας από τους κατοίκους του νησιού. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αντίστοιχη υπηρεσία, απευθύνεται σύσταση στους πολίτες να μείνουν σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων μακριά από το ηφαίστειο και να φορούν μάσκες για να ελαχιστοποιήσουν τα προβλήματα από την ηφαιστειακή τέφρα.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Σινάμπουνγκ στο νησί της Σουμάτρα έρχεται μετά από τουλάχιστον ένα χρόνο αδράνειας. Καθώς ήταν η δεύτερη από το Σάββατο, οι αρχές προειδοποίησαν ντόπιους και τουρίστες για ενδεχόμενες ροές λάβας.

Το Σίναμπουνγκ που βρίσκεται σε μια από τις πιο ηφαιστειακά δραστήριες χώρες του κόσμου, ήταν ανενεργό για αιώνες προτού ενεργοποιηθεί ξανά το 2010. Το 2016, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μία από τις εκρήξεις του ενώ και το 2014, άλλη έκρηξη είχε στοιχίσει τη ζωή σε ακόμη 16 ανθρώπους.

Η Ινδονησία φιλοξενεί περίου 130 ενεργά ηφαίστεια, λόγω της θέσης της στο περίφημο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» (Ring of Fire), μια πεταλοειδούς σχήματος ζώνη 40.000 χιλιομέτρων που, λόγω των τεκτονικών πλακών και της κίνησης και των συγκρούσεων των λιθοσφαιρικών πλακών, δίνει τους ισχυρότερους σεισμούς στον πλανήτη. Στη ζώνη αυτή βρίσκονται πάνω από 450 ηφαίστεια.

Με πληροφορίες από Reuters/Japan Times

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια