Χιροσίμα - Ναγκασάκι: Ο ατομικός εφιάλτης που στοιχειώνει την ανθρωπότητα

Κόσμος
Χιροσίμα - Ναγκασάκι: Ο ατομικός εφιάλτης που στοιχειώνει την ανθρωπότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πρώτες ατομικές βόμβες στην ιστορία που άνοιξαν τις πύλες του Τρόμου, οι οποίες παραμένουν ανοικτές

Ο εφιάλτης ξεκίνησε να γράφεται στις 8:15 το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945 όταν ο χρόνος σταμάτησε στη μαρτυρική ιαπωνική πόλη της Χιροσίμας. Οι λεπτοδείκτες των ρολογιών σταμάτησαν και “πάγωσαν”, αποτελώντας ακόμα και σήμερα από τα πιο αναγνωρίσιμα μουσειακά εκθέματα που θυμίζουν τον όλεθρο...

Ήταν η ώρα που έπεφτε η πρώτη ατομική βόμβα, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα η δεύτερη ιαπωνική πόλη, το Ναγκασάκι, που έζησε τον θάνατο και τη φρίκη στο ξεκίνημα της πυρηνικής εποχής και στον πρώτο σταθμό μιας κούρσας εξοπλισμών που ακόμα και σήμερα μας στοιχειώνει.

Τα λόγια του ίδιου του Αμερικανού προέδρου Χάρι Τρούμαν, αποτυπωμένα στο ημερολόγιό του, όταν πληροφορήθηκε την επιτυχημένη δοκιμή στις 16 Ιουλίου 1945 από το Εργαστήριο Τεχνολογίας του Μανχάταν, είναι χαρακτηριστικά: «Φαίνεται ότι είναι το φρικτότερο πράγμα που εφευρέθηκε ποτέ. Αλλά μπορεί να γίνει το χρησιμότερο».

Ο Τρούμαν εννοούσε ότι η φρίκη θα μπορούσε να “συγχωρεθεί” συντομεύοντας τον πόλεμο, καθώς η Ιαπωνία αρνιόταν πεισματικά να παραδοθεί. Λίγες μέρες αργότερα, οι ΗΠΑ προειδοποιούσαν το Τόκιο με ένα τελεσίγραφο, στο οποίο ανέφεραν ότι είχαν στα χέρια τους ένα υπερ-όπλο, το οποίο και θα χρησιμοποιούσαν.

Οι προειδοποιήσεις δεν έπεισαν τον αυτοκράτορα, με αποτέλεσμα το ξημέρωμα της 6ης Αυγούστου 1945 οι Αμερικανοί να υλοποιήσουν την απειλή τους. Το “Ενόλα Γκέι”, με πιλότο τον αντισμήναρχο Πολ Τίμπετ, απογειωνόταν από το νησί Τίνιαν του συμπλέγματος των Μαριάνων με την ατομική βόμβα βάρους 3,5 τόνων. Λίγη ώρα αργότερα, το βομβαρδιστικό πετούσε πάνω από τη Χιροσίμα, που αν και σημαντικός στόχος λόγω βιομηχανίας και στρατιωτικών βάσεων δεν είχε πληγεί από τους βομβαρδισμούς. Αυτό βεβαίως προσέφερε στους Αμερικανούς και το πλεονέκτημα ότι μπορούσαν να εξάγουν πιο πλήρη συμπεράσματα από μια πόλη “άθικτη” από τον πόλεμο, που θα ισοπεδωνόταν στο πιο φρικτό “πείραμα” στην ιστορία.

Η καταστροφική ισχύς της βόμβας των 12,5 χιλιάδων τόνων ΤΝΤ, με το προσωνύμιο “Αγοράκι” (“Little Boy”), εξαπολύθηκε στις 8:15 εκείνης της μοιραίας μέρας.

Η περιγραφή του Τίμπετς ακόμα συγκλονίζει: «Ένα ζωηρό φως πλημμύρισε το αεροπλάνο. Στραφήκαμε και κοιτάξαμε τη Χιροσίμα. H πόλη ήταν κρυμμένη πίσω από ένα φοβερό νέφος... που υψωνόταν στην ατμόσφαιρα σαν μανιτάρι».

Οι συνέπειες γνωστές σε όλους από τα αμέτρητα άρθρα, τις μελέτες, τα επετειακά ντοκιμαντέρ και βεβαίως τις συγκλονιστικές φωτογραφίες. Εβδομήντα χιλιάδες νεκροί κάτοικοι άμεσα από το ωστικό και θερμικό κύμα, την ακτινοβολία και τη ραδιενεργή βροχή, και χιλιάδες άλλοι στα χρόνια που ακολούθησαν.

Αν και σοκαρισμένη, η Ιαπωνία δεν απαντά στο νέο τελεσίγραφο του Τρούμαν, με αποτέλεσμα τρεις μέρες αργότερα το Ναγκασάκι να πληρώσει το δικό του τίμημα. Αν και ισχυρότερη, η δεύτερη αυτή ατομική βόμβα προκάλεσε “μόνο” 50.000 νεκρούς και 70.000 τραυματίες εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους. Ως το 1950, ωστόσο, οι νεκροί από τη ραδιενέργεια και στις δύο πόλεις είχαν ήδη ξεπεράσει τους 200.000.

Τελικά, στις 15 Αυγούστου οι Ιάπωνες δέχτηκαν να παραδοθούν άνευ όρων, ρίχνοντας την αυλαία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως ο εφιάλτης δεν έσβησε ποτέ...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News