Εκρήξεις στη Βηρυτό: Ελληνίδα πολίτης νεκρή - Δύο τραυματίες

Ελλάδα
Εκρήξεις στη Βηρυτό: Ελληνίδα πολίτης νεκρή - Δύο τραυματίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδηγίες ΥΠΕΞ για Έλληνες πολίτες να επικοινωνήσουν – Κλιμάκιο Πυροσβεστών στο σημείο

Όπως διευκρινίζουν διπλωματικές πηγές, οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι μία Ελληνίδα πολίτης φέρεται να έχει χάσει τη ζωή της και ότι δύο ακόμη Ελληνίδες συγκαταλέγονται μεταξύ των τραυματιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Ελληνορθόδοξο νοσοκομείο της Βηρυτού ετέθη εκτός λειτουργίας και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία.

Επίσημη ενημέρωση από την πρεσβεία της Ελλάδας στον Λίβανο δεν υπάρχει προς το παρόν, ενώ το κτίριο όπου στεγάζεται η έχει υποστεί πολλές υλικές ζημιές, αλλά δεν υπάρχουν θύματα.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες για τους 'Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού.

Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την πρεσβεία της Ελλάδος στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +30210368 1730 και στο e-mail: [email protected].

Εισαγωγική τοποθέτησή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη:

«Καλημέρα σας. Επιτρέψτε μου να κάνω μία σύντομη εισαγωγική τοποθέτηση ξεκινώντας με τα θερμά μου συλλυπητήρια και τις σκέψεις μου στον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου και ειδικά της Βηρυτού μετά από αυτή την τραγική έκρηξη την οποία όλοι είδαμε χθες.

Σε συνεννόηση και με τον Νίκο Χαρδαλιά, αλλά και με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ήδη απογειώνεται άμεσα το πρώτο C130 με άντρες και γυναίκες της ΕΜΑΚ καθώς οι πρώτες ανάγκες, όπως μας ζητήθηκαν από τους Λιβανέζους, αφορούν ανθρώπινο δυναμικό σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Και βέβαια είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με πρόσθετο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό καθώς φαντάζομαι ότι όσο θα περνάνε οι ώρες και οι μέρες θα αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας που χτύπησε τον Λίβανο».

Διασώστες της Πυροσβεστικής στον Λίβανο, με εντολή πρωθυπουργού, μετά τη φονική έκρηξη

Κλιμάκιο έρευνας και διάσωσης από το Πυροσβεστικό Σώμα με πλήρη εξοπλισμό αναχώρησε το πρωί, με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130, για τον Λίβανο, με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να συμμετάσχει στις έρευνες για επιζώντες μετά τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε χθες το απόγευμα στο λιμάνι της Βυρητού.

Η αποστολή βοήθειας έγινε ταχύτατα, με άμεση ανταπόκριση της χώρας μας σε αίτημα της κυβέρνησης του Λιβάνου μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Το κλιμάκιο που μεταβαίνει στον Λίβανο αποτελείται από μία ειδική ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ (με έδρα την Ελευσίνα), αποτελούμενη από 12 άτομα και διασωστικό σκύλο, δύο οχήματα και ειδικό εξοπλισμό.

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, επισκέφθηκε τα στελέχη της Ειδικής Μονάδας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, συνομίλησε μαζί τους πριν την αναχώρησή τους για τη Βυρητό και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στην αποστολή τους.

Τέλος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις Αρχές του Λιβάνου όσο και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για παροχή περαιτέρω βοήθειας και υποστήριξης, εφόσον χρειαστεί.

ΠτΔ: Ο ελληνικός λαός στέκεται δίπλα στον λαό του Λιβάνου

Τα θερμά της συλλυπητήρια στον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν και τις οικογένειες των θυμάτων των καταστροφικών εκρήξεων στη Βηρυτό, εξέφρασε με ανάρτησή της στο twitter, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Συγκλονισμένη από τις τραγικές εικόνες καταστροφής στη Βηρυτό. Οι λέξεις δεν αρκούν για να εκφράσουν τη θλίψη και την οδύνη μας» αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπληρώνει: «Θερμά συλλυπητήρια στον Πρόεδρο Aoun και τις οικογένειες των θυμάτων. Στις δύσκολες αυτές στιγμές ο ελληνικός λαός στέκεται δίπλα στον λαό του Λιβάνου».

Τα βαθιά συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη του στον λαό του Λιβάνου εκφράζει ο Αλ. Τσίπρας

Τα βαθιά συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη του στον λαό του Λιβάνου «σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», εκφράζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Twitter, με αφορμή την τραγωδία στη Βηρυτό.

Μήνυμα συμπαράστασης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων προς τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης του Λιβάνου

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, απέστειλε στον ομόλογό του, Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης του Λιβάνου, κ. Nabih Berry, το ακόλουθο μήνυμα συμπαράστασης, μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις στη Βηρυτό.

Ο κ. Τασούλας αναφέρει:

«Εκ μέρους των μελών της Βουλής των Ελλήνων και εμού του ιδίου, θα ήθελα να σας εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου και τα αισθήματα συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και σε όσους πολίτες δοκιμάζονται αυτές τις ώρες από τις ισχυρές εκρήξεις που έπληξαν τον λιμένα της Βηρυτού.

Τις δύσκολες αυτές στιγμές τασσόμεθα στο πλευρό του λαού του Λιβάνου, που συγκλονίστηκε από αυτή την ανείπωτη τραγωδία και επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, να σας εκφράσω την αλληλεγγύη και συμπαράσταση του ελληνικού λαού και να ευχηθώ οι έρευνες διάσωσης να καρποφορήσουν το ταχύτερο δυνατόν.

Τέλος, επιτρέψτε μου να ευχηθώ σε εσάς και την οικογένειά σας καλή υγεία και την ελπίδα η πανδημία του Covid-19 να περιοριστεί το συντομότερο δυνατόν».

Κύπρος: Επιστρέφουν οι Κύπριοι του Λιβάνου με ναυλωμένη πτήση του ΥΠΕΞ

Ναυλωμένη πτήση για άμεση επιστροφή Κυπρίων και νόμιμα διαμενόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία από το Λίβανο ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να εγγραφούν στην πλατφόρμα http://connect2cy.gov, ενώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος COVID-19.

Την πληροφορία γνωστοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter αναφέρει:

«Προγραμματίζουμε ναυλωμένη πτήση για άμεση επιστροφή Κυπρίων & νόμιμα διαμενόντων στην ΚΔ από Λίβανο για αύριο, 6/8/2020. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να εγγραφούν στην πλατφόρμα http://connect2cy.gov σήμερα μέχρι 22:00 ή να καλέσουν στο 22801000 (μέχρι 16:00).

Σημειώνεται ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα δεν θα χρειαστεί για τους επιβάτες η εγγραφή τους στο http://cyprusflightpass.gov.cy, ούτε και η εκ των προτέρων προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος COVID-19. Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί με την άφιξη τους στην Κύπρο».

Λίβανος-έκρηξη: Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν θα μεταβεί αύριο στη Βηρυτό

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί αύριο στη Βηρυτό και θα συναντηθεί με πολιτικές προσωπικότητες της χώρας, μετά την έκρηξη που συντάραξε την πρωτεύουσα του Λιβάνου και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ο Μακρόν, που μίλησε με τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν λίγο μετά την έκρηξη, έχει ήδη δώσει εντολή για αποστολή έκτακτης βοήθειας στον Λίβανο, με χώρα με βαθείς ιστορικούς δεσμούς με τη Γαλλία.

Ο Μακρόν θα συναντηθεί με τον Αούν και τον πρωθυπουργό Χασάν Ντίαμπ, σύμφωνα με το Ελιζέ.

ΕΕ: «Η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει τον Λίβανο σε αυτές τις δύσκολες ώρες», δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι

Την αλληλεγγύη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Νταβίντ Σασόλι σε μήνυμά του στο τουίτερ, ανέφερε: «Είμαστε σοκαρισμένοι από τα τραγικά γεγονότα στη Βηρυτό. Οι σκέψεις μας είναι σε εκείνους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από την έκρηξη, τις οικογένειές τους και όσους βοηθούν στην πρώτη γραμμή» και τόνισε ότι «η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της και είναι έτοιμη να στηρίξει σε αυτές τις δύσκολες ώρες».

Λίβανος-εκρήξεις: Έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στη Βηρυτό, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης

Έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη στη Βηρυτό μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν το λιμάνι, δήλωσε ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μαρουάν Αμπούντ, εκτιμώντας πως το κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

«Έκανα μια περιοδεία στη Βηρυτό, οι ζημιές μπορεί να ανέρχονται από τρία έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναμένει την εκτίμηση των ειδικών και των μηχανικών. «Σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές» εκτίμησε, με 250.000 έως 300.000 ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News