Αφγανιστάν: Ένοπλοι επιτέθηκαν σε φυλακή στην Τζαλαλαμπάντ

Κόσμος
Αφγανιστάν: Ένοπλοι επιτέθηκαν σε φυλακή στην Τζαλαλαμπάντ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουλάχιστον ένας νεκρός

Ένοπλοι επιτέθηκαν σήμερα σε μια φυλακή στην Τζαλαλαμπάντ (ανατολικό Αφγανιστάν) αφού προκάλεσαν την έκρηξη ενός αυτοκινήτου με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου, σύμφωνα με επαρχιακό αξιωματούχο που διευκρίνισε πως οι συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η επίθεση αυτή, για την οποία οι αντάρτες Ταλιμπάν αρνήθηκαν κάθε ευθύνη, διέκοψε μια σχετική ηρεμία στη χώρα, όπου καμία σύγκρουση δεν είχε σημειωθεί από την έναρξη, προχθές Παρασκευή, μιας τριήμερης κατάπαυσης του πυρός που κήρυξαν η κυβέρνηση και οι Ταλιμπάν με την ευκαιρία της μουσουλμανικής εορτής Άιντ αλ-Άντχα (γιορτή των θυσιών).

«Η επίθεση αυτή δεν έγινε από εμάς. Οι μουτζαχεντίν μας δεν επιτρέπεται ακόμη να πραγματοποιούν επιθέσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με τον Αταουλάχ Χογκιανί, εκπρόσωπο της επαρχίας Νανγκαρχάρ, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Τζαλαλαμπάντ,«οι επιτιθέμενοι (...) προκάλεσαν κατ΄αρχάς την έκρηξη ενός αυτοκινήτου κοντά στην περίμετρο ασφαλείας της φυλακής».

Ένας πολίτης σκοτώθηκε και 24 τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της επαρχίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιδρύματος, Ζάχερ Αντέλ.

Οι επιτιθέμενοι, φορώντας στολές των δυνάμεων ασφαλείας, εισήλθαν στη φυλακή, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος ασφαλείας υπό τον όρο της ανωνυμίας και πρόσθεσε πως «δώδεκα κρατούμενοι συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας ενώ επιχειρούσαν να διαφύγουν».

Η τήρηση, τις τελευταίες 72 ώρες, της κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις αφγανικές αρχές, μόλις η τρίτη επίσημη παύση των μαχών σε μια σύγκρουση δύο δεκαετιών, άφησε να φανεί μια αχτίδα ελπίδας στη διστακτική διαδικασία ειρήνης που ξεκίνησε πρόσφατα.

Ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι και οι Ταλιμπάν άφησαν να εννοηθεί πως οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους Ταλιμπάν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μετά την Άιντ.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση στην αφγανική πόλη Τζαλαλαμπάντ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της οργάνωσης, Amaq, αρκετή ώρα αργότερα.

Τουλάχιστον τρεις βόμβες εξερράγησαν έξω από το κτιριακό συγκρότημα μιας φυλακής, σύμφωνα με αξιωματούχους.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News