Η Αυστρία σχεδιάζει μόνιμη συμμαχία των «φειδωλών» της ΕΕ

Ελλάδα
Η Αυστρία σχεδιάζει μόνιμη συμμαχία των «φειδωλών» της ΕΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητά μόνιμη συμμαχία με την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία

Η Αυστρία θέλει να δημιουργήσει μελλοντικά μια μόνιμη συμμαχία με την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να καταστεί ευχερέστερη η κατοχύρωση των συμφερόντων των εν λόγω κρατών.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά εντός της ομάδας των φειδωλών, προκειμένου να αντιταχθούμε αποφασιστικά στα σχέδια για την δημιουργία μιας Ένωσης χρέους και στο μέλλον να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας από κοινού και σε άλλους τομείς», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Die Welt», χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα σχετικά με ποιούς τομείς εννοεί.

Ήδη στην τελευταία σύνοδο κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, τα κράτη της εν λόγω ομάδας παρουσιάστηκαν συγκροτημένα ως οι «φειδωλοί τέσσερις», οι οποίοι και τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της εξυγίανσης των προϋπολογισμών και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ενώ αντιτάχθηκαν ανοιχτά στο σχέδιο ανάκαμψης ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ του Παρισιού και του Βερολίνου. Το επόμενο εξόχως αμφιλεγόμενο  θέμα στην Ευρώπη είναι η συμφωνία για μια ενιαία μεταναστευτική πολιτική.

Ο Κουρτς υπογράμμισε επίσης ότι οι ανησυχίες της νέας συμμαχίας θα μπορούσαν να είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας, όπως έγινε για παράδειγμα στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ: «Από κοινού καταφέραμε να αποτρέψουμε την καθιέρωση μιας μόνιμης ευρωπαϊκής ένωσης χρέους. Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι ορισμένες χώρες το υποστήριζαν πάντα. Όλα αυτά είναι επίσης και προς το συμφέρον των Γερμανών φορολογουμένων. Συνολικά, η ομάδα των φειδωλών διασφάλισε κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων μελλοντικά θα τα διαχειριζόμαστε προσεκτικά», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Πηγή: Die Welt – ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News