Η Αγία Σοφία έγινε "Μέγα Τζαμί" - Εικόνα από τα Τουρκικά ΜΜΕ

Ελλάδα
Η Αγία Σοφία έγινε "Μέγα Τζαμί" - Εικόνα από τα Τουρκικά ΜΜΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πένθιμα χτυπούμ οι καμπάνες στην Ελλάδα

Μετά από 86 χρόνια, η Αγία Σοφία λειτουργεί σήμερα  από τις 10 το πρωί ως τζαμί… Ο ναός μετονομάστηκε μόλις χθες από τον Ταγίπ Ερντογάν σε "Μέγα Τζαμί".

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφθασε στην Αγία Σοφία για τις πρώτες μουσουλμανικές προσευχές εκεί αφότου ανακοίνωσε τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί.

Ο Ερντογάν και οι πλέον υψηλόβαθμοι υπουργοί του, φορώντας λευκές μάσκες για την προστασία τους από την COVID-19, γονάτισαν πάνω σε γαλάζια χαλιά κατά την έναρξη μιας τελετής που σημαδεύει την επιστροφή της μουσουλμανικής λατρείας στο μνημείο.

Νωρίτερα ουρές σχηματίστηκαν σε σημεία ελέγχου γύρω από το ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας επέβλεπαν τη διατήρηση της ασφάλειας. Μόλις περνούσαν τα σημεία ελέγχου, οι πιστοί κάθονταν πάνω σε χαλάκια προσευχής σε ασφαλισμένες περιοχές έξω από το κτίριο στην πλατεία Σουλτανχαμέτ.

Ήδη από το πρωί, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από την Αγιά Σοφιά, για να πάρει μέρος στη «φιέστα» του Ερντογάν. Οι χώροι για τους πιστούς άνοιξαν σήμερα στις 10:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ στην γείτονα χώρα, από το πρωί αναμένονται περίπου 1.500 άτομα για προσευχή, αλλά η είσοδος θα γίνεται κάτω από συγκεκριμένα μέτρα, λόγω της διασποράς του κορωνοϊού. «Ζητούμε από τους πολίτες μας να φέρουν μαζί τους 4 πράγματα όταν θα έρθουν στην Αγία Σοφία. Μάσκα, χαλί προσευχής, υπομονή και κατανόηση», ανέφερε χαρακτηριστικά για την σημερινή φιέστα των Τούρκων, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά.

Η εικόνα που αναμεταδίδει ζωντανά το Πρακτορείο Anadolu

Αντίστοιχα πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μταδίδουν εικόνα από την περιοχή αλλά και την προσευχή 

Τιρκουάζ χαλιά, σεντόνια καλύπτουν τα ψηφιδωτά

Εδώ και μέρες ξεκίνησαν οι εργασίες εντός του χώρου του ιστορικού μνημείου της Αγίας Σοφίας. Από νωρίς στήθηκαν τα τιρκουάζ χαλιά στο μαρμάρινο πάτωμα του Ναού, ενώ προκειμένου να μην φαίνονται τα χριστιανικά ψηφιδωτά, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν κουρτίνες οι οποίες θα τα κρύβουν.

«Οι λεπτομέρειες του συστήματος κουρτίνας που θα χρησιμοποιηθεί για το κλείσιμο των τοιχογραφιών και των ψηφιδωτών έχουν αρχίσει να γίνονται σαφείς. Αποφασίστηκε να κλείσουν οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά με ένα σύστημα "κουρτίνας πανιού", παρόμοιο με το σύστημα κουρτίνας που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ταινιών» αναφέρουν οι Τούρκοι.

Αξιωματούχοι δηλώνουν επίσης ότι ούτε ένα καρφί δεν θα πειραχτεί κατά την εγκατάσταση του συστήματος. Κατά συνέπεια, το ηλεκτρονικό σιδηροδρομικό σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί για τα ψηφιδωτά θα ανοίγει και θα κλείνει σε ένα λεπτό. Αναφέρεται επίσης ότι η τεχνολογία φωτός, που εξετάστηκε στο πρώτο στάδιο, έχει εγκαταλειφθεί λόγω της άποψης ότι θα βλάψει τα έργα χιλιάδων ετών.

Χθες έγιναν και οι τελευταίες πρόβες για τις δοκιμές ήχου, που θα χρειαστεί κατά την απαγγελία του κορανίου, ενώ εντός της Αγίας Σοφίας θα προσευχηθούν και γυναίκες σε ξεχωριστό χώρο που έχουν οργανώσει οι Τούρκοι.

https://twitter.com/yusufislereng1/status/1285215560171769858

Πένθιμα θα χτυπήσουν οι καμπάνες σε όλη τη χώρα

Στη χώρα μας την ώρα της προσευχής οι καμπάνες θα χτυπούν πένθιμα σε μοναστήρια και ναούς. Την έντονη καταδίκη του για την ενέργεια του Τούρκου προέδρου εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος λέγοντας ότι ο μεγάλος ναός γίνεται «άθυρμα στα χέρια ανθρώπων που κατ’ επάγγελμα και διαχρονικά ποδοπατούν το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τροφοδοτούν τη σκοτεινότερη μορφή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα παραστεί αύριο στην Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στη Μητρόπολη Αθηνών, καλώντας τους πιστούς να ψάλουν μαζί την Υπερμάχω.

Ο Ακάθιστος Ύμνος στον Άγιο Μηνά

Πένθιμες οι καμπάνες από την Αστυπάλαια μέχρι το Καστελόριζο

Πένθιμα χτύπησαν σήμερα οι καμπάνες σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, από το Καστελόριζο μέχρι την Αστυπάλαια, για να εκφραστεί η θλίψη και η πικρία για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Με απόφαση των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούσαν πένθιμα για δέκα λεπτά, ενώ παράλληλα τελέστηκε παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο «ως έκφραση της έντονης προσευχητικής αγωνίας υπέρ των ιερών και των οσίων του Γένους μας και ως δέηση για τη Μητέρα Εκκλησία και τον Πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο για την προσβλητική και απαράδεκτη αυτή απόφαση».

Σε δηλώσεις του, ο μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος τόνισε ότι με την πένθιμη κωδωνοκρουσία εκφράζουμε τη θλίψη μας, αλλά ταυτόχρονα και τη διαμαρτυρία μας για το γεγονός της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

 «Με την πένθιμη κωδωνοκρουσία εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας, γιατί θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή ένα σύμβολο, όχι μόνο της πίστης και του γένους μας, αλλά ένα παγκόσμιο σύμβολο όλου του χριστιανικού κόσμου, εργαλειοποιείται από τον πρόεδρο της γείτονος χώρας και υφιστάμεθα όλη αυτή την ταπείνωση. Γι' αυτό λοιπόν διαμαρτυρόμεθα, εκφράζουμε την πικρία μας, καλούμε τον λαό μας να συμμετάσχει σε αυτή την διαμαρτυρία όσον αφορά το φρόνημά του, και να υψώσει και το φρόνημά του σε αυτές τις δύσκολες ημέρες που περνάει η πατρίδα μας και το γένος μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Ρόδου.

Και στην Κύπρο πένθιμες κωδωνοκρουσίες

Πένθιμα θα χτυπήσουν σήμερα οι καμπάνες σε όλους τους ναούς της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, στην Κύπρο.

Ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου αναφέρει ότι -σύμφωνα με οδηγίες του αρχιεπίσκοπου Χρυσοστόμου- σήμερα Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 θα πραγματοποιηθεί πένθιμη κωδωνοκρουσία σε όλους τους ναούς της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, στις 12:00 και για 5 λεπτά, ενόψει της αυθαίρετης, απαράδεκτης και εγκληματικής μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Για «απαράδεκτη συμπεριφορά που δεν έχει λάβει υπόψη καμιά από τις εκκλήσεις των αρχηγών κρατών, θρησκευτικών ηγετών και διεθνών οργανισμών», κάνει λόγο ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β', σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μας στενοχωρεί αφάνταστα αυτή η απόφαση του Τούρκου Προέδρου για μετατροπή του ναού της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, επισημαίνει.

 «Το γεγονός αυτό δεν θλίβει μόνο εμάς ως Ορθοδόξους Χριστιανούς, αλλά τόσο όλους τους χριστιανούς, όσο και όλους τους ανθρώπους που σέβονται το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και την πολιτισμική δημιουργία» συνεχίζει ο κ.κ. Χρυσόστομος και υπογραμμίζει: «Εμείς ως Εκκλησία Κύπρου, σεβόμαστε τους πιστούς του Ισλάμ ως συνανθρώπους μας και εικόνες Θεού. Δείχνουμε δε έμπρακτα τον σεβασμό μας προς τα ιερά και όσιά τους, πράγμα που ζητούμε και για εμάς. Το ζήτημα αυτό, δεν αφορά βεβαίως μόνο την Αγία Σοφία, αλλά και όλους τους ιερούς ναούς μας, τα προσκυνήματα και κοιμητήρια των Ορθοδόξων στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα μέρος της νήσου μας, που από το 1974, βεβηλώνονται μετατρέπονται σε τζαμιά ή το χειρότερο, σε αποθήκες και στάβλους».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIME

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News