Σερβία: Καθιστική διαμαρτυρία στο Βελιγράδι

Κόσμος
Σερβία: Καθιστική διαμαρτυρία στο Βελιγράδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε 3 μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού

Καθιστική διαμαρτυρία με το σύνθημα «Αποστασιοποιήσου από τους προβοκάτορες» πραγματοποιείται έξω από το κτήριο του σερβικού κοινοβουλίου στο Βελιγράδι η οποία οργανώθηκε μέσω του διαδικτύου.

Αργά το απόγευμα άρχισαν να συγκεντρώνονται στο χώρο διαδηλωτές κυρίως νέοι άνθρωποι κρατώντας πλακάτ στα οποία αναγράφεται: «Συλλάβετε τον χούλιγκαν μην χτυπάτε τον λαό» ή «Μην απαντάς στην προβοκάτσια, κάθισε κάτω». Το κάλεσμα για την διαδήλωση έγινε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την επισήμανση ότι όσοι θα προσέλθουν να μην προκαλούν τις δυνάμεις ασφαλείας και να μην απαντούν στις προβοκάτσιες. Καθιστικές διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται επίσης και σε άλλες πόλεις της Σερβίας.

Τα κόμματα του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Συμμαχία για την Σερβία» που διοργάνωσαν την χθεσινοβραδινή διαδήλωση κατηγόρησαν για τα επεισόδια οργανωμένες ομάδες εξτρεμιστών που ελέγχονται από τις αρχές. Στη συνέντευξη Τύπου των ηγετών της αντιπολίτευσης ο αρχηγός του κόμματος Ελευθερίας και Δικαίου (SSP) Ντράγκαν Τζίλας κατήγγειλε ότι «τα άτομα που ξεκίνησαν την επίθεση κατά της αστυνομίας ήταν προβοκάτορες του καθεστώτος που προσήλθαν στην διαδήλωση με σκοπό να προκαλέσουν επεισόδια».

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο από την πτήση προς τη Γαλλία, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη, παρομοίασε τους διαδηλωτές με τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Η σερβική κυβέρνηση μετά την ανάκληση της απόφασης για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Βελιγράδι ανακοίνωσε τρία μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αποφασίστηκε, η απαγόρευση των οργανωμένων συγκεντρώσεων και συναθροίσεων πέραν των 10 ατόμων σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, η απαγόρευση λειτουργίας όλων ανεξαιρέτως των καταστημάτων, καθημερινά, από τις 9:00 η ώρα το βράδυ έως τις 6:00 η ώρα το πρωί και η τήρηση των αποστάσεων εντός των καταστημάτων όπου ο αριθμός των πελατών θα καθορίζεται από το εμβαδόν τους. Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν από αύριο αφού δημοσιευτούν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Στην Σερβία το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 266 νέα κρούσματα κορωνοϊού και απεβίωσαν 11 ασθενείς. Συνολικά μέχρι σήμερα απεβίωσαν από το κορωνοϊό 352 άτομα ενώ νόσησαν 17.342 άτομα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News