ΟΗΕ: Αύξηση του λαθρεμπορίου μασκών, αντισηπτικών και άλλων ιατρικών προϊόντων

Κόσμος
ΟΗΕ: Αύξηση του λαθρεμπορίου μασκών, αντισηπτικών και άλλων ιατρικών προϊόντων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέτουν σε κίνδυνο τους χρήστες τους, προειδοποιεί ο οργανισμός

Την αύξηση του λαθρεμπορίου μασκών, αντισηπτικών και άλλων ιατρικών προϊόντων κακής ποιότητας ή πλαστών, προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και ΟΗΕ προειδοποιεί ότι μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο τους χρήστες τους.

Ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, εκμεταλλευόμενες τον φόβο και τις αβεβαιότητες γύρω από την Covid-19, εξειδικεύτηκαν στο λαθρεμπόριο αυτού του εξοπλισμού επωφελούμενες από την αύξηση της ζήτησής του και την έλλειψη προμηθειών, επισημαίνει σε έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα το Γραφείο του ΟΗΕ κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ σημειώνει ότι αναμένει πως οι κακοποιοί αυτοί θα επικεντρωθούν στο λαθρεμπόριο εμβολίων κατά της Covid-19, μόλις αυτά παραχθούν.

«Η υγεία και η ζωή απειλούνται από κακοποιούς που εκμεταλλεύονται την κρίση με την Covid-19 για να επωφεληθούν από την αγωνία του κόσμου και την αυξημένη ζήτηση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού και φαρμάκων», τονίζει η γενική διευθύντρια της υπηρεσίας αυτής Γκάντα Ουόλι σε ανακοίνωσή της.

«Υπερεθνικές ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος εκμεταλλεύονται τα κενά στους εθνικούς κανονισμούς και στην επιτήρηση για να διανείμουν ιατρικά προϊόντα κατώτερης ποιότητας ή πλαστά», πρόσθεσε.

Μια διεθνής επιχείρηση, που συντόνισε η Interpol σε 90 χώρες και είχε στόχο τις παράνομες πωλήσεις φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων στο διαδίκτυο, οδήγησε τον Μάρτιο σε 121 συλλήψεις στον κόσμο και στην κατάσχεση ελαττωματικών προστατευτικών μασκών και περισσότερων από 14 εκατομμυρίων δολαρίων (12 εκατομμύρια ευρώ).

Σε σύγκριση με παρόμοια επιχείρηση, που είχε γίνει το 2018, η Interpol διαπίστωσε αύξηση περίπου 18% στις κατασχέσεις μη εγκεκριμένων αντιιικών φαρμάκων και μια αύξηση άνω του 100% των κατασχέσεων μη εγκεκριμένης χλωροκίνης, ενός ανθελονοσιακού φαρμάκου που χορηγείται σε ορισμένες χώρες σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από Covid-19.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα να υπάρξουν αυξημένη συνεργασία, ενίσχυση των νομικών πλαισίων και κυρώσεις, όπως και μια πιο εξειδικευμένη κατάρτιση αυτών που εργάζονται στον τομέα των ιατρικών προϊόντων.

Η έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος, η οποία αποτελεί μια "προκαταρκτική εκτίμηση", στηρίχθηκε στις πληροφορίες που συνέλεξε ο διεθνής οργανισμός από τις απαντήσεις που έλαβε από τα κράτη μέλη του, από ίδια μέσα και από την ανάλυση στοιχείων ανοιχτών πηγών, μέσων ενημέρωσης, καθώς και θεσμικών εκθέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News