Κόσμος

Το Τέξας «αναστέλλει» τη χαλάρωση της καραντίνας - Τι εκτιμά ο διευθυντής Κέντρων Πρόληψης (CDC)

Ο δεκαπλάσιος αριθμός Αμερικανών, σε σύγκριση με τα καταγεγραμμένα κρούσματα, έχει ενδεχομένως προσβληθεί - Το Τέξας «αναστέλλει» τη χαλάρωση της καραντίνας και τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας απέναντι στην έξαρση της επιδημίας

Την ώρα που το Τέξας «αναστέλλει» τη χαλάρωση της καραντίνας και τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας απέναντι στην έξαρση της επιδημίας, ο διευθυντής των Κέντρων Πρόληψης των Ασθενών (CDC) Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, εκτιμά ότι ο δεκαπλάσιος αριθμός Αμερικανών, σε σύγκριση με τα καταγεγραμμένα κρούσματα, έχει ενδεχομένως προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Ειδικότερα ένα ποσοστό μεταξύ 5 και 8% του αμερικανικού πληθυσμού έχει μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό που προκαλεί τη νόσο Covid-19, εκτιμά ο διευθυντής των Κέντρων Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) Ρόμπερτ Ρέντφιλντ.

«Μεταξύ 5, 6, 7 ή 8% των Αμερικανών μολύνθηκε, εν γνώσει του ή όχι», ήτοι πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι, ο δεκαπλάσιος αριθμός από τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί (2,4 εκατομμύρια), δήλωσε ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους.

Οι αριθμοί αυτοί βασίζονται σε ορολογικά τεστ που διεξήχθησαν σε αντιπροσωπευτικά δείγματα του πληθυσμού και που επιτρέπουν να εξακριβωθεί εάν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου είχε έλθει σε επαφή παλαιότερα με τον ιό.

Τα στοιχεία δεν δημοσιοποιήθηκαν επισήμως από τα CDC, όμως ανταποκρίνονται στην τάξη μεγέθους που έχει παρατηρηθεί σε διάφορες χώρες ή περιοχές, όπου διεξήχθησαν ορολογικές μελέτες. Πρόκειται για έναν εθνικό μέσο όρο. Σε ορισμένες από τις πλέον πληγείσες περιοχές, το ποσοστό είναι αναμφίβολα μεγαλύτερο, όπως στη Νέα Υόρκη, όπου ο κυβερνήτης ανακοίνωσε πως το 20% και πλέον των κατοίκων της πόλης συνολικά νόσησε από τον ιό.

Το ποσοστό 8% δείχνει, επομένως, ότι πάνω από 9 στους 10 Αμερικανούς μπορεί να μολυνθούν.

«Η πανδημία αυτή δεν έχει τελειώσει», υπογράμμισε ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ.

«Το πιο ισχυρό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση», επισήμανε, την ώρα που αυξάνονται τα ποσοστά μόλυνσης σε μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ, στο νότιο και το δυτικό, σε περιοχές, δηλαδή, που είχαν σχετικά λιγότερο πληγεί την άνοιξη, στις οποίες όμως η χρήση της μάσκας και άλλα περιοριστικά μέτρα δεν εφαρμόστηκαν ιδιαίτερα.

Το Τέξας «αναστέλλει» τη χαλάρωση της καραντίνας

Ο κυβερνήτης του Τέξας ανακοίνωσε σήμερα ότι «αναστέλλει» τη διαδικασία χαλάρωσης της καραντίνας και τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας του που είναι σε εξέλιξη σε αυτή τη νότια πολιτεία των ΗΠΑ απέναντι στην «πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19» και των νοσηλειών.

«Αυτή η προσωρινή αναστολή θα βοηθήσει την πολιτεία μας να περιορίσει τη διασπορά του ιού μέχρις ότου μπορούμε να εισέλθουμε σε μια νέα φάση της επαναλειτουργίας των καταστημάτων», δήλωσε ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ σε ανακοίνωση, ζητώντας από τους κατοίκους να φορούν μάσκα και να τηρούν τις οδηγίες της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Ως πολιτεία, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να γυρίσουμε πίσω και να κλείσουμε τα καταστήματα», πρόσθεσε.

Το Τέξας είναι μια από τις πρώτες αμερικανικές πολιτείες που επανεκκίνησε την οικονομία του. Από την 1η Μαΐου, τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα άνοιξαν ξανά υποδεχόμενα περιορισμένο αριθμό πελατών.

Η δήλωση του κυβερνήτη διατυπώνεται την ώρα που τα εστιατόρια επιτρέπεται να καλύπτουν το 75% της συνήθους χωρητικότητάς τους.

Ο Γκρεγκ Άμποτ αναστέλλει επίσης από αύριο, Παρασκευή, τις μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις στις μεγάλες πόλεις της πολιτείας "για να εξασφαλίσει ότι τα νοσοκομεία των κομητειών συνεχίζουν να έχουν επαρκή αριθμό κλινών διαθέσιμων για τη θεραπεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από την Covid-19".

Το Τέξας συγκαταλέγεται στις πολιτείες του νότου των ΗΠΑ όπου η επιδημία γνωρίζει έξαρση από τις αρχές του μήνα. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, αριθμό ρεκόρ 5.551 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε μια ημέρα.

Συνολικά από την έναρξη της επιδημίας, το Τέξας καταγράφει 125.921 κρούσματα και 2.249 θανάτους.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια