Κόσμος

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 5.000 οι θάνατοι στην Τουρκία - Οι αντιδράσεις στη χαλάρωση των περιορισμών στη Βρετανία

«Το χρονικό διάστημα κατά την κρίση της πανδημίας άλλαξε η κατανόηση γύρω από τον ιό», σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον - Για την ανάκαμψη της οικονομίας, η Τουρκία άρχισε τις τελευταίες εβδομάδες να αίρει περισσότερα από τα μέτρα που είχαν ληφθεί

Την ώρα που στην Τουρκία ξεπέρασε το όριο των 5.000 θανάτων από τον νέο κορωνοϊό με τους 27 νέους θανάτους, σύμφωνα με το υπουργός Υγείας, στην Μεγάλη Βρετανία καταγράφηκαν 171 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο με τον Βρετανό πρωθυπουργό να δηλώνει πως «ο ιός είναι εξίσου επικίνδυνος, αλλά εμείς καλύτεροι στην αντιμετώπισή του».

Ειδικότερα, η πανδημία της Covid-19 έχει οδηγήσει σε θάνατο συνολικά 5.001 ανθρώπους μεταξύ των 190.165 κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Φαχρετίν Κοτζά.

Για την ανάκαμψη της οικονομίας, η Τουρκία άρχισε τις τελευταίες εβδομάδες να αίρει περισσότερα από τα μέτρα που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Ωστόσο, στα μέσα Ιουνίου, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων διπλασιάστηκε σε σύγκριση με τις αρχές του μήνα με περίπου 1.500 νέες μολύνσεις ανά ημέρα. Ο Κοτζά προειδοποίησε έπειτα τους συμπολίτες του να μην παραμελήσουν τον αγώνα κατά της πανδημίας.

Για να αποτρέψουν αυτήν την αύξηση, οι τουρκικές αρχές κατέστησαν στις 17 Ιουνίου υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους σε πολλές πόλεις, ιδίως στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, τις δύο μεγαλύτερες στη χώρα.

171 οι θάνατοι περιστατικών με Covid-19 στη Βρετανία

«Ο ιός είναι ο ίδιος και εξίσου επικίνδυνος. Αλλά εμείς είμαστε καλύτεροι στην αντιμετώπισή του. Αυτό πρέπει να δώσει περισσότερη αυτοπεποίθηση στους ανθρώπους» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, στη διάρκεια της ενημέρωσης από την κυβέρνηση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το χρονικό διάστημα κατά την κρίση της πανδημίας άλλαξε η κατανόηση γύρω από τον ιό, αλλά και η ικανότητα αντιμετώπισής του, και πρόσθεσε ότι το σύστημα εξέτασης και ιχνηλάτισης μπορεί να φέρει μία πραγματική αλλαγή.

Αναφέρθηκε στις αλλαγές που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα από τη Βουλή, για την ευρεία χαλάρωση του lockdown στους περισσότερους χώρους στην Αγγλία, από τις 4 Ιουλίου και στην αναγκαιότητα τήρησης της απόστασης, του ενός μέτρου πλέον, αλλά και στα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, όπως οι μάσκες και τα προστατευτικά προσώπου. Διαβεβαίωσε ότι οι νέες αλλαγές δεν θα διακινδυνεύσουν μία δεύτερη έξαρση της πανδημίας και ότι υποστηρίζονται από το σύστημα εξέτασης και ιχνηλάτισης του NHS.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς, ανέφερε ότι το ποσοστό του πληθυσμού με επιβεβαιωμένο θετικό αποτέλεσμα στον ιό είναι συνεχώς μειούμενο (από τις 26 Απριλίου), αλλά δεν έχει εξαλειφθεί ολοκληρωτικά, ενώ την ίδια στιγμή ο δείκτης αναπαραγωγής βρίσκεται στο 0,7-0,9 σε όλη τη χώρα.

Από την πλευρά του ο ιατρικός επικεφαλής Αγγλίας, Κρις Γουίτι, επεσήμανε ότι οι νέες αποφάσεις σχεδιάστηκαν για να εξασφαλίσουν ότι οι πολίτες θα μπορούν να συνυπάρχουν με ασφαλή τρόπο. «Θα πρέπει να ζήσουμε μαζί με τον ιό για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε, και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως το χειμώνα να χρειαστεί να επανέλθουν τα περιοριστικά μέτρα, αν και μέχρι τότε μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στα διαθέσιμα φάρμακα. Εξήγησε ότι καμία απόφαση δεν λαμβάνεται χωρίς κινδύνους, αλλά οι κυβερνήσεις εξετάζουν την διαχείριση των κινδύνων αυτών.

Οι θάνατοι σε περιστατικά με κορωνοϊό την τελευταία μέρα ήταν 171 και ο συνολικός τους αριθμός έφτασε τις 42.927. Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά ήταν 874.

Οι αντιδράσεις στη χαλάρωση των περιορισμών

Οι επιχειρηματικοί φορείς της Βρετανίας, καλωσόρισαν την ανακοίνωση για ευρύτερη χαλάρωση των περιορισμών του lockdown, καθώς έτσι θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσει ένα σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων. Η Ομοσπονδία βρετανικής βιομηχανίας αλλά και το Ινστιτούτο Διευθυντών σχολίασαν με ανακοινώσεις τους ότι η αλλαγή στο μέτρο της απόστασης θα κάνει τη διαφορά στη βιωσιμότητα χιλιάδων εταιριών και θα επηρεάσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε ότι αν και η μείωση της απόστασης στο ένα μέτρο θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους, ωστόσο, παραμένουν μακριά από τη συνήθη πρακτική τους και θα χρειαστούν περισσότερες προσπάθειες για να ανταπεξέλθουν της κρίσης.

Μία από τις μεγαλύτερες εργατικές ενώσεις, TUC, ανακοίνωσε ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας θα πρέπει να συμβαδίζει με την προστασία των εργαζομένων και ζήτησε από τις επιχειρήσεις να ανακοινώσουν άμεσα τις εκτιμήσεις ρίσκου τους, ώστε οι εργαζόμενοι να νιώσουν ασφαλείς κατά την επιστροφή τους στην εργασία.

Η Εθνική Εκπαιδευτική Ένωση εξέφρασε σκεπτικισμό για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στις τάξεις τον Σεπτέμβριο, καθώς θα χρειαστούν - ακόμη και με την απόσταση του ενός μέτρου - περισσότεροι εκπαιδευτικοί και χώροι εντός των σχολείων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια