default-image

ΟΗΕ: Εμπειρογνώμονες επικρίνουν τα σχέδια του Ισραήλ να προσαρτήσει περιοχές της Δυτικής Όχθης

Κόσμος
ΟΗΕ: Εμπειρογνώμονες επικρίνουν τα σχέδια του Ισραήλ να προσαρτήσει περιοχές της Δυτικής Όχθης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εκτίμησαν σήμερα ότι το σχέδιο του Ισραήλ για την προσάρτηση μεγάλων τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο το οποίο απαγορεύει την προσάρτηση εδαφών με τη βία και κάλεσε τις άλλες χώρες να αντιταχθούν ενεργά στα ισραηλινά σχέδια.

Σε κοινή τους ανακοίνωση σχεδόν 50 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για τη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στο “παράνομο” σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να επεκτείνει τα κυριαρχικά δικαιώματα του Ισραήλ σε περιοχές της Δυτικής Όχθης, κάτι που θα σημάνει την ντε φάκτο προσάρτηση εδαφών τα οποία οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν για το δικό τους κράτος.

“Η προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών αποτελεί σοβαρή παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ και των Συμβάσεων της Γενεύης και είναι αντίθετη στον θεμελιώδη κανόνα που έχει επαναλάβει πολλές φορές το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γενική Συνέλευση, σύμφωνα με τον οποίο η απόκτηση περιοχών με τη βία ή μέσω πολέμου είναι απαράδεκτη”, τονίζουν.

Οι περιοχές της Δυτικής Όχθης που θα απομείνουν μετά την προσάρτηση περίπου του 30% των εδαφών της από το Ισραήλ θα ισοδυναμούν με ένα “Παλαιστινιακό Μπαντουστάν”, εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες αναφερόμενοι στους θύλακες για τους μαύρους που είχαν δημιουργηθεί στη Νότια Αφρική την εποχή του Απαρτχάιντ.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει να εξετάζει το σχέδιο προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη και των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη την 1η Ιουλίου, ενώ ελπίζει ότι θα λάβει το πράσινο φως από την Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε τον Ιανουάριο ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, το οποίο προβλέπει ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τους οικισμούς που έχει δημιουργήσει και οι Παλαιστίνιοι θα δημιουργήσουν ένα κράτος υπό αυστηρούς όρους. Οι Παλαιστίνιοι έχουν απορρίψει το σχέδιο Τραμπ.

“Ο ΟΗΕ έχει αναφέρει επανειλημμένα ότι η 53χρονη ισραηλινή κατοχή αποτελεί πηγή μεγάλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού”, επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες.

Μεταξύ των παραβιάσεων αυτών είναι η κατάσχεση γης, η βία που ασκούν οι έποικοι στους Παλαιστίνιους, η υπερβολική χρήση βίας και τα βασανιστήρια, οι περιορισμοί στα μέσα ενημέρωσης και την ελευθερία του λόγου και ένα “σύστημα δύο ταχυτήτων ανόμοιων πολιτικών, νομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών δικαιωμάτων βάσει της εθνικότητας και της υπηκοότητας”, καταγγέλλουν.

 “Αυτές οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα ενταθούν μετά τις προσαρτήσεις”, εκτιμούν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News