Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Συγκίνηση στην κηδεία του Αφροαμερικανού

Κόσμος
Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Συγκίνηση στην κηδεία του Αφροαμερικανού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο θάνατος του προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις σε όλο τον πλανήτη

Δεκάδες κόσμου βρίσκονται σε αίθουσα στο Χιούστον των ΗΠΑ, όπου πραγματοποιείται η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ.

Παράλληλα όμως, εκατομμύρια ανθρώπων συντονίζονται σήμερα στο Facebook, προκειμένου να παρακολουθήσουν την κηδεία του 47χρονου Τζορτζ Φλόιντ που έχασε τη ζωή του έπειτα από την αστυνομική βία στις ΗΠΑ, προκαλώντας κοινωνικές αντιδράσεις σε όλο τον πλανήτη.

Η πόλη του Χιούστον έχει ανακοινώσει πως το φέρετρο του Τζορτζ Φλόιντ θα οδηγηθεί με άμαξα και άλογα στην τελευταία του κατοικία, στο νεκροταφείο όπου και θα ταφεί ο άνδρας που έχασε τη ζωή του κάτω από το γόνατο του Αμερικανού αστυνομικού.

«Είναι ώρα να τιμήσουμε τη ζωή του», είπε η πάστορας Μία Ράιτ στην κατάμεστη από κόσμο εκκλησία Fountain of Praise.

«Ίσως να κλάψουμε, να πενθήσουμε, όμως θα βρούμε την ανακούφιση και την ελπίδα», συμπλήρωσε, καθώς άνοιξε την τελετή.

Μεταξύ των παρευρισκομένων είναι ο Δημοκρατικός βουλευτής του Τέξας Αλ Γκριν, ο οποίος απευθύνθηκε στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ.

«Όλο αυτό δεν είναι απλά μια μεμονωμένη στιγμή των καιρών μας, είναι ένα κίνημα που επηρεάζει την εποχή μας», υπογράμμισε.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν τη μνήμη του 46χρονου Αφροαμερικανού. Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία, η σορός του θα μεταφερθεί στη γειτονική πόλη Πέρλαντ για την ταφή, δίπλα στο μνήμα της μητέρας του.

Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τήρησε σιγή 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων για να τιμήσει τη μνήμη του 46χρονου Αφροαμερικανού, δηλαδή όση ώρα ακριβώς ο λευκός αστυνομικός γονάτιζε στον λαιμό του Φλόιντ οδηγώντας τον στον θάνατο.

Η τήρηση σιγής στο NYSE ξεκίνησε το μεσημέρι προκειμένου να συμπέσει με την έναρξη της κηδείας του Τζορτζ Φλόιντ.

"Η ώρα της φυλετικής δικαιοσύνης" έχει έρθει, δηλώνει ο Τζο Μπάιντεν στην κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ         

"Η ώρα της φυλετικής δικαιοσύνης" έχει έρθει στις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Δημοκρατικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας του Τζορτζ Φλόιντ.

"Δεν μπορούμε πλέον να γυρίζουμε την πλάτη στον ρατσισμό που πληγώνει την ψυχή μας", πρόσθεσε ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αποτίοντας φόρο τιμής στον 46χρονο Αφροαμερικανό, ο θάνατος του οποίου πριν από 15 ημέρες από ασφυξία, από έναν λευκό αστυνομικό, προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και πέραν των συνόρων τους.

Πέντε δρόμοι της Νέας Υόρκης μετονομάζονται σε «Black Lives Matter»

Πέντε δρόμοι της Νέας Υόρκης θα μετονομαστούν σε «Black Lives Matter» (Οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν), ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Το σύνθημα θα ζωγραφιστεί επίσης στους δρόμους σε «καίρια τοποθεσία» σε καθένα από τα πέντε δημοτικά διαμερίσματα, ανέφερε. Η μία θα είναι κοντά στο Δημαρχείο του Μανχάταν, με τα άλλα σημεία να επιλέγονται από συμμετέχοντες, ακτιβιστές και στελέχη της πόλης.

«Αυτό που θα είναι ξεκάθαρο - το όνομα του δρόμου και στους δρόμους της πόλης μας - είναι το συγκεκριμένο σύνθημα που αυτή η πόλη πρέπει τώρα να αισθανθεί πολύ πολύ βαθιά, και αυτό το έθνος επίσης, ότι οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν», δήλωσε ο ντε Μπλάζιο.

Την περασμένη εβδομάδα, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιουριέλ Μπάουζερ μετονόμασε την περιοχή έξω από τον Λευκό Οίκο σε «Black Lives Matter Plaza» (Πλατεία Οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν) με τις λέξεις ζωγραφισμένες με τεράστια κίτρινα γράμματα σε κοντινούς δρόμους.

Αξιωματούχοι του Ντιτρόιτ εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να ονομάσουν μια πλατεία με το όνομα του κινήματος Black Lives Matter, ανέφερε ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός WWJ.

Στο 1,25 εκατ. η εγγύηση για τον αστυνομικό που σκότωσε τον Φλόιντ

Την ώρα που γίνονταν το λαϊκό προσκύνημα στην σωρό του Φλόιντ, ο αστυνομικός που σκότωσε τον Αφροαμερικανό, απολογήθηκε στο δικαστήριο, μέσω βιντεοκλήσης.

Η δικαστής Τζάνις Ρέντινγκ αύξησε το ποσό της εγγύησης για την αποφυλάκιση χωρίς όρους του Ντέρεκ Σόβιν στο 1,25 εκατομμύριο δολάρια και στο 1 εκατομμύριο με όρους, κάτι που βρήκε σύμφωνο τον συνήγορό του.

Ο πρώην αστυνομικός είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας χωρίς πρόθεση και κινδυνεύει με φυλάκιση ως και 40 χρόνια, ενώ οι τρεις συνάδελφοί του που συμμετείχαν στην σύλληψη του Φλόιντ, κατηγορούνται για συνέργεια. Η επόμενη ακροαματική διαδικασία έχει οριστεί για τις 29 Ιουνίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News