Αγιά Σοφία: Στις 2 Ιουλίου αποφασίζεται αν θα γίνει τζαμί

Κόσμος
Αγιά Σοφία: Στις 2 Ιουλίου αποφασίζεται αν θα γίνει τζαμί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τουρκικό ΣτΕ εξετάζει προσφυγή

Η τύχη της Αγίας Σοφίας αποφασίζεται στις 2 Ιουλίου από το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα εξετάσει το αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε το σύμβολο του χριστιανισμού σε μουσείο το 1934.

Αντικείμενο της συζήτησης του 10ου τμήματος του τουρκικού ΣτΕ θα είναι η ανάκληση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου του 1934, με την οποία η Αγία Σοφία μετατράπηκε από τέμενος σε μουσείο.

Η συζήτηση στηρίζεται σε δικαστική προσφυγή που έκανε το 2016 ένας άγνωστος κατά τα άλλα σύλλογος για την προστασία Βακουφίων, ιστορικών μνημείων και περιβάλλοντος.

Ο εισαγγελέας της έδρας είχε υποστηρίξει τότε ότι έπρεπε να απορριφθεί η προσφυγή, καθώς η χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείο εμπίπτει στις αρμοδιότητες της δημόσιας διοίκησης.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το ίδιο τμήμα του τουρκικού ΣτΕ είχε αποφασίσει στο παρελθόν την ακύρωση αντίστοιχης απόφασης του υπουργικού συμβουλίου που αφορούσε τη μετατροπή σε μουσείο της Μονής της Χώρας.

Η εντολή Ερντογάν

Την εντολή για αλλαγή του καθεστώτος του μουσείου της Αγίας Σοφίας φέρεται πως έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως «Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Όπως συμβαίνει και με το Μπλε Τζαμί. Για αυτό θα αποφασίσει αποκλειστικά και μόνο το έθνος μας».

Τόνισε επίσης, πως:

«Στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο για την Άλωση από το κοράνι».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Ερντογάν ζήτησε από τα στελέχη του να κάνουν τη σχετική προεργασία. Μάλιστα, ζήτησε το θέμα να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη ευαισθησία και να μην βιαστούν.

Η τουρκική προκλητικότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο» το τελευταίο διάστημα, με Τούρκους αξιωματούχους να προχωρούν σε σειρά εμπρηστικών δηλώσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές εντός της ελληνικής ΑΟΖ αλλά και για τον Έβρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος, όμως, επιμένει να προκαλεί και αναφορικά με την Αγία Σοφία.

Πηγή: Cnn.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News