Κατακραυγή για τον Τραμπ

Κόσμος
Κατακραυγή για τον Τραμπ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζουν να συνταράσσινται οι ΗΠΑ από βίαιες διαδηλώσεις μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ

Ανεξέλεγκτο μοιάζει το φουσκωμένο ποτάμι της οργής στις ΗΠΑ που ξεχύνεται σε όλο και περισσότερες αμερικανικές πόλεις μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομική βία στη Μινεάπολη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας αυτοανακηρυχθεί σε πρόεδρο της τάξης και του νόμου, επιχειρεί να ελέγξει την κατάσταση με μέσα που έχουν γίνει αντικείμενο κατακραυγής από τους πολιτικούς αντιπάλους του, ανθρωπιστικές οργανώσεις και πολλές χώρες, αναπτύσσοντας 20.000 μέλη της εθνοφρουράς σε 28 πολιτείες και στην Ουάσινγκτον, που αντιστοιχούν σύμφωνα με το CNN σχεδόν στον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται σε ενεργή υπηρεσία στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο αριθμός αυτός έρχεται να προστεθεί στους 45.000 εθνοφρουρούς που βοηθούν στη διαχείριση της κρίσης του νέου κορωνοϊού στην επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών, φέρνοντας τον συνολικό αριθμό των κινητοποιημένων μελών της εθνοφρουράς σε περισσότερες από 66 χιλιάδες.

Ο Τραμπ, μετά τη δήλωσή του κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους κυβερνήτες των Πολιτειών για τις διαδηλώσεις που έχουν επεκταθεί σε περισσότερες από 140 πόλεις, ότι «στην Ουάσινγκτον θα κάνουμε κάτι που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί», έκανε μια επίδειξη δύναμης, με τις δυνάμεις καταστολής να εξαπολύουν συντονισμένη «κινηματογραφική» επιχείρηση με τη συνδρομή εναέριων μέσων εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών.

Ο στόχος ήταν να ανοίξουν στον πρόεδρο ασφαλή διάδρομο για να διαβεί ο ίδιος και να κατευθυνθεί στο λεγόμενο «παρεκκλήσι των προέδρων» την Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη κοντά στον Λευκό Οίκο, που είχε τυλιχθεί στις φλόγες κατά τις ταραχές, ώστε να ποζάρει κρατώντας τη Βίβλο στο χέρι.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την οργή των Δημοκρατικών αλλά και του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, ο οποίος χαρακτήρισε «ντροπή» τη συμπεριφορά του Τραμπ, σημειώνοντας ότι «όλα είναι ριάλιτι σόου γι’ αυτόν τον πρόεδρο».

Δημοκρατικοί έσπευσαν να συγκρίνουν τη στάση του με εκείνη δικτάτορα, ενώ ο αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι ανησυχεί περισσότερο για την επανεκλογή του παρά για το γεγονός ότι η χώρα του είναι διχασμένη και συνταράσσεται από βίαιες διαδηλώσεις μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Νωρίτερα με ανάρτησή του στο Twitter ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο ότι χρησιμοποιεί τον στρατό των ΗΠΑ «εναντίον του αμερικανικού λαού» και κατήγγειλε το γεγονός ότι έγινε χρήση δακρυγόνων εναντίον «ειρηνικών διαδηλωτών» για να φωτογραφηθεί μπροστά σε μια εκκλησία και να προσελκύσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στον ίδιο.

Στο μεταξύ, καθώς οι διαδηλώσεις επεκτείνονται και μετά τα επεισόδια έξω από την αμερικανική προεδρική κατοικία, που οδήγησαν τον Τραμπ για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα στο υπόγειο καταφύγιο, οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ προχώρησαν στο κλείσιμο των δρόμων που περιβάλλουν τον Λευκό Οίκο, απαγορεύοντας οποιαδήποτε κίνηση οχημάτων γύρω από την περιοχή.

Τα επεισόδια έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό πολλών διαδηλωτών αλλά και αστυνομικών, καθώς και λεηλασίες σε διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων και στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, γεγονός που ανάγκασε τον δήμαρχο να κηρύξει, για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, απαγόρευση της κυκλοφορίας. Για το θέμα ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ανέφερε ότι η αστυνομία της Πολιτείας απέτυχε να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες από τις λεηλασίες και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ κατηγόρησε τον Τραμπ ότι επικεντρώνεται στις λεηλασίες προκειμένου να μη μιλήσει για τον θάνατο του Φλόιντ.

Αίσθηση, στο μεταξύ, προκάλεσε η κίνηση υψηλού συμβολισμού αστυνομικών στο Πόρτλαντ και στη Νέα Υόρκη, που γονάτισαν μπροστά στους διαδηλωτές εκφράζοντας τον σεβασμό για τα αιτήματά τους, διατρανώνοντας ότι δεν ασπάζονται όλοι τη λογική των υπόλογων συναδέλφων τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News