Κόσμος

Χονγκ Κονγκ προς ΗΠΑ: Η απώλεια της αυτονομίας μας θα σας γυρίσει μπούμερανγκ - Διεθνείς ανησυχίες

Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ νιώθουν, ότι η πόλη τους είναι στο χείλος μια ιστορικής αλλαγής

Να μείνουν μακριά από τη συζήτηση για τη νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια που επιβάλλει η Κίνα διεμήνυσε στις ΗΠΑ το Χονγκ Κονγκ και προειδοποίησε ότι η άρση του ειδικού καθεστώτος που απολαμβάνει το χρηματοπιστωτικό κέντροβάσει της αμερικανιής νομοθεσίας μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στην αμερικανική οικονομία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα ανακοινώσει μέτρα εναντίον της Κίνας για τη μεταχείριση του Χονγκ Κονγκ, ζυγίζει την απάντησή του ενάντια στην κίνηση του Πεκίνου να θεσπίσει ένα νέο νόμο περί ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ και η Ουάσινγκτον μπορεί να επιβάλει δασμούς, περιορισμό ταξιδιωτικών θεωρήσεων ή επιβολή άλλων οικονομικών κυρώσεων.

Η πρώην βρετανική αποικία έχει κλυδωνιστεί από ταραχές εν μέσω φόβων ότι το Πεκίνο περιορίζει τον υψηλό βαθμό αυτονομίας που απολαμβάνει βάσει του μοντέλου «Μία χώρα, δύο συστήματα» το οποίο υιοθετήθηκε όταν επέστρεψε σε κινεζική κυριαρχία το 1997.

«Οι όποιες κυρώσεις είναι ένα δίκοπο μαχαίρι που θα βλάψει όχι μόνο τα συμφέροντα του Χονγκ Κονγκ αλλά και ιδιαίτερα αυτά των ΗΠΑ», ανακοίνωσε αργά χθες η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ.

Από το 2009 έως το 2018, το εμπορικό πλεόνασμα ύψους 297 δισεκ. ευρώ των ΗΠΑ με το Χονγκ Χονγκ ήταν από τα μεγαλύτερα μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ουάσινγκτον, και πάνω από 1.300 αμερικανικές εταιρίες εδρεύουν στην πόλη, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ.

Το Πεκίνο λέει ότι η νέα νομοθεσία, που πιθανόν να τεθεί σε ισχύ πριν από τον Σεπτέμβριο, έχει στόχο να αντιμετωπίσει την απόσχιση, την ανατροπή, την τρομοκρατία και την ξένη ανάμειξη στην πόλη. Βάσει της νέας αυτής νομοθεσίας, κινεζικές μυστικές υπηρεσίες μπορούν να συστήσουν βάσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Το κινεζικό υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας (MPS) είπε ότι θα «καθοδηγήσει και θα στηρίξει την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ για να σταματήσει τη βία και να αποκαταστήσει την τάξη». Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ είναι ανεξάρτητη από την Κίνα και το MPS δεν έχει εξουσίες επιβολής στην πόλη.

Διεθνείς ανησυχίες

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ο Καναδάς επέκριναν χθες την Κίνα για τη νέα νομοθεσία, λέγοντας ότι θα παραβιάσει τη συμφωνία Κίνας-Βρετανίας του 1984 για την πρώην αποικία και θα απειλήσει τις ελευθερίες της.

«Το Χονγκ Κονγκ ευημέρησε ως προπύργιο ελευθερίας», ανέφεραν οι τέσσερις χώρες σε κοινή τους ανακοίνωση εκφράζοντας τη βαθιά τους ανησυχία για την κίνηση του Πεκίνου. Ο νόμος για την ασφάλεια θα «περιορίσει τις ελευθερίες των πολιτών του Χογνκ Κονγκ και με αυτό τον τρόπο θα διαβρώσει δραματικά την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ και το σύστημα που το έκανε να ευημερεί», ανέφεραν οι τέσσερις χώρες.

Σοβαρή ανησυχία και από Ε.Ε.

Τη «σοβαρή ανησυχία» της σχετικά με τη νομοθεσία της Κίνας για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ εξέφρασε σήμερα η Ε.Ε., καθώς επίσης και τις σοβαρές επιφυλάξεις της για το κατά πόσον η Κίνα θα τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της.

Η στάση της Ε.Ε., σύμφωνα με το naftemporiki.gr, εκφράζεται σε κοινό ανακοινωθέν, ύστερα από τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών.

«Η Ε.Ε. εκφράζει τη σοβαρή της ανησυχία για τα μέτρα που έλαβε η Κίνα στις 28 Μαΐου, τα οποία δεν είναι σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις της», ανέφερε το μπλοκ στο ανακοινωθέν. «Αυτή η απόφαση θέτει σε περαιτέρω αμφισβήτηση τη βούληση της Κίνας να τηρήσει τις διεθνείς της δεσμεύσεις. Θα θέσουμε το ζήτημα στον συνεχιζόμενο διάλογό μας με την Κίνα», προστίθεται.

«Η σχέση μας με την Κίνα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη, αλλά αυτή η απόφαση δημιουργεί αμφιβολίες γι’ αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Οι κυρώσεις «δεν είναι ο τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων μας με την Κίνα», δήλωσε ο Μπορέλ, ερωτηθείς για τις επιπτώσεις του κινεζικού νόμου.

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, όπως δήλωσαν χθες διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το θέμα θα συζητηθεί μέσω ανεπίσημης τηλεδιάσκεψης και κεκλεισμένων των θυρών, με τέτοιο τρόπο που θα επιτρέπει σε κάθε μέλος να διατυπώσει διάφορα ερωτήματα και στον οποίο δεν μπορεί επί της αρχής να αντιταχθεί η Κίνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το Πεκίνο αντιτάχθηκε την Τετάρτη σε επίσημη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζήτησε εκτάκτως η Ουάσινγκτον για το ίδιο θέμα, λέγοντας ότι το θέμα του Χονγκ Κονγκ εντάσσεται στις «εσωτερικές υποθέσεις» της Κίνας.

Οι κινεζικές αρχές και η στηριζόμενη από το Πεκίνο κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ λένε ότι η νομοθεσία δεν απειλεί την αυτονομία της πόλης και ότι θα προστατευθούν τα συμφέροντα των ξένων επενδυτών.

Στο χείλος  μιας ιστορικής αλλαγής

Πολλοί κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ νιώθουν, ωστόσο, ότι η πόλη τους είναι στο χείλος μια ιστορικής αλλαγής. «Όπως κι αν εξελιχθεί, θα είμαι πάντα μαζί με το λαό», δήλωσε η 27χρονη υπάλληλος γραφείου Σαμάνθα Ταμ. Η ίδια είπε ότι η αβεβαιότητα την έκανε να αναβάλει τα σχέδιά της για απόκτηση οικογένειας για την επόμενη χρονιά. «Όταν το Χονγκ Κονγκ χάσει πραγματικά το ειδικό καθεστώς, η Κίνα θα δει τις επιπτώσεις. Θέλω απλά να καούν μαζί», είπε, παραφράζοντας ένα σύνθημα των διαδηλωτών με στόχο το Πεκίνο: «Εάν καούμε, καίγεστε μαζί μας».

Σύμφωνα με αμερικανική νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρυσι, το Χονγκ Κονγκ πρέπει να διατηρεί επαρκή αυτονομία προκειμένου να μπορεί να απολαμβάνει ευνοϊκή εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC. Η πόλη έως τώρα έχει εξαιρεθεί από τους δασμούς που οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει στην Κίνα στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Εάν το Χονγκ Κονγκ χάσει αυτό το ειδικό καθεστώς, τότε το εμπόριό του με τις ΗΠΑ θα υποστεί σημαντικό πλήγμα στην περίπτωση που θα επιβληθούν δασμοί. Το εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Χοννγκ Κονγκ ξεπέρασε τα 66 δισεκ. δολάρια το 2018, σύμφωνα με το Γραφείου του Αμερικανού Αντιπροσώπου για το Εμπόριο (USTR).

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Χονγκ Κονγκ δραστηριοποιούνται πάνω από 1.300 εταιρείες και ζουν περισσότεροι από 85.000 Αμερικανοί. Οι εξελίξεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν και την εικόνα που έχει σχηματίσει η διεθνής κοινότητα για το Χονγκ Κονγκ ως μια αυτόνομη και ελκυστική για επιχειρήσεις περιοχή. «Πρόσφατες έρευνες από το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο δείχνουν ότι οι αμερικανικές εταιρίες ήδη σχεδιάζουν να μειώσουν τις επενδύσεις τους στην πόλη», σύμφωνα με την Capital Economics.

Με βίζα;

Επί του παρόντος, οι Αμερικανοί έχουν επίσης το δικαίωμα να ταξιδεύουν στο Χονγκ Κονγκ χωρίς να απαιτείται βίζα, επισημαίνεται από το CNBC. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί να επιβληθούν περιορισμοί και ως προς αυτό, εάν κλιμακωθεί η ένταση. «Η απόφαση του (Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ) Πομπέο ανοίγει τον δρόμο για πιθανούς δασμούς στις εισαγωγές από το Χονγκ Κονγκ, για περιορισμούς βίζας ή ‘πάγωμα’ περιουσιακών στοιχείων για υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Η Κίνα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα ανταπαντήσει εάν οι ΗΠΑ αναμειχθούν στις υποθέσεις της», έγραψε σε χθεσινή του έκθεση ο Ροντρίγκο Κάτριλ από την National Australia Bank.

Αν και η αναστολή του ειδικού καθεστώτος της πόλης από τις ΗΠΑ θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, «δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο διεθνές κύρος του Χονγκ Κονγκ», σύμφωνα με την Capital Economics. Η πόλη θα συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως ανεξάρτητο τελωνειακό έδαφος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και ως ξεχωριστή οντότητα από άλλους οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα. Φυσικά, αυτοί οι κανόνες του ΠΟΕ δεν αναμένεται να αποθαρρύνουν τις ΗΠΑ εάν θέλουν να επιβάλουν δασμούς στη μητρόπολη, ανέφερε η Capital Economics.

Πηγές: cnn.grnaftemporiki.gr

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια