default-image

Άνοιξαν τα πρώτα σύνορα στην Ευρώπη

Κόσμος
Άνοιξαν τα πρώτα σύνορα στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επανεκκίνηση του τουρισμού για την Κροατία

Τον δρόμο για την επανεκκίνηση του τουρισμού έδειξε από χθες η Κροατία. Η χώρα που εξαρτά το 20% του ΑΕΠ της από τον τουρισμό, ανησυχώντας ότι μπορεί να χάσει το 70% της κίνησης φέτος λόγω της υγειονομικής κρίσης του νέου κορωνοϊού, έσπευσε να ανοίξει και πάλι από χθες τα σύνορά της με δέκα ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Σλοβενία και η Αυστρία.

Η επιλογή δεν είναι καθόλου τυχαία φυσικά, καθώς μεγάλο μέρος των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κροατία, κυρίως τις ακτές της Αδριατικής, προέρχεται από αυτές τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Και μιλάμε για περίπου 20 εκατομμύρια τουρίστες, όσους υποδέχτηκε η Κροατία το 2019, αριθμό πολλαπλάσιο των 4,2 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Σημειώνεται ότι το μέτρο αφορά επίσης τους Τσέχους, τους Εσθονούς, τους Ούγγρους, τους Λετονούς, τους Λιθουανούς, τους Πολωνούς και τους Σλοβάκους. Η κυβέρνηση της Κροατίας βασίζεται, όπως και η δική μας, στα θετικά στοιχεία από την πορεία της νόσου για να προσελκύσει τουρίστες το καλοκαίρι, ελπίζοντας ότι το πρόωρο άνοιγμα των συνόρων θα μπορέσει να αντισταθμίσει τις απώλειες.

Μια ελπίδα που την έχουν όλες οι χώρες της Γηραιάς, για να λέμε την αλήθεια, καθώς ο χρόνος «τρέχει», το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και ήδη έχουν χαθεί πολύτιμοι μήνες για τον τουρισμό. Το άνοιγμα των συνόρων είχε ξεκινήσει από τις 20 Μαΐου για όλους τους πολίτες των χωρών-μελών της Ε.Ε., όμως υπό την προϋπόθεση ότι θα ταξίδευαν για επαγγελματικούς λόγους ή ότι διαθέτουν ακίνητη περιουσία ή σκάφος ή έχουν νοικιάσει κατάλυμα στην Κροατία.

Πλέον, οι πολίτες των δέκα προαναφερόμενων χωρών δε θα χρειάζεται να δικαιολογήσουν το ταξίδι τους, όμως είναι υποχρεωμένοι να δώσουν τα προσωπικά στοιχεία τους σε μια ειδική ιστοσελίδα πριν από την αναχώρησή τους, ώστε να μην αναγκαστούν να περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα σύνορα.

 Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News