Κροατία: Άνοιξε τα σύνορα για τουρίστες από δέκα ευρωπαϊκές χώρες

Κόσμος
Κροατία: Άνοιξε τα σύνορα για τουρίστες από δέκα ευρωπαϊκές χώρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Γερμανία, η Σλοβενία και η Αυστρία

Ανησυχώντας για τον τουριστικό τομέα της που πλήττεται από την πανδημία της Covid-19, η Κροατία άνοιξε και πάλι από σήμερα τα σύνορά της με δέκα ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς.

Στον κατάλογο αυτών των χωρών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Γερμανία, η Σλοβενία και η Αυστρία. Μεγάλο μέρος των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κροατία, κυρίως τις ακτές της Αδριατικής, προέρχεται από αυτές τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες.

«Ανοίγουμε (…) για τον τουρισμό» είπε ο Πλένκοβιτς κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ανακοινώνοντας ότι ανακαλείται η προσωρινή απαγόρευση εισόδου που είχε επιβληθεί για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Το μέτρο αφορά επίσης τους Τσέχους, τους Εσθονούς, τους Ούγγρους, τους Λετονούς, τους Λιθουανούς, τους Πολωνούς και τους Σλοβάκους.

Η Κροατία υποδέχτηκε το 2019 περίπου 20 εκατομμύρια τουρίστες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το εισόδημα που παράγεται από τον τουρισμό, έναν τομέα που αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ΑΕΠ της χώρας, μπορεί να μειωθεί κατά 70% φέτος, λόγω της υγειονομικής κρίσης. Η Κροατία δεν επλήγη ιδιαίτερα από τον νέο κορωνοϊό: σε πληθυσμό 4,2 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφηκαν γύρω στα 2.000 κρούσματα και περίπου 100 θάνατοι. Η κυβέρνηση βασίζεται σε αυτά τα θετικά στοιχεία για να προσελκύσει τουρίστες το καλοκαίρι.

Το άνοιγμα των συνόρων είχε ξεκινήσει από τις 20 Μαΐου για όλους τους πολίτες των χωρών μελών της ΕΕ, όμως υπό την προϋπόθεση ότι θα ταξίδευαν για επαγγελματικούς λόγους ή ότι διαθέτουν ακίνητη περιουσία ή σκάφος ή έχουν νοικιάσει κατάλυμα στην Κροατία. Πλέον, οι πολίτες των δέκα προαναφερόμενων χωρών δεν θα χρειάζεται να δικαιολογήσουν το ταξίδι τους, όμως είναι υποχρεωμένοι να δώσουν τα προσωπικά στοιχεία τους σε μια ειδική ιστοσελίδα πριν από την αναχώρησή τους, ώστε να μην αναγκαστούν να περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα σύνορα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News