Υποχρεωτική η μάσκα στην Ισπανία - Με μάσκες κάτω από τον ήλιο οι κάτοικοι τις Μαδρίτης

Κόσμος
Υποχρεωτική η μάσκα στην Ισπανία - Με μάσκες κάτω από τον ήλιο οι κάτοικοι τις Μαδρίτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάτω από τον ήλιο, οι κάτοικοι της Μαδρίτης κυκλοφορούν με τη μάσκα τους, χωρίς να διαμαρτύρονται

Το να μην φοράς μάσκα, είναι σαν να «μπαίνεις στο νερό, χωρίς να γνωρίζεις κολύμπι». Αν και ήδη οι Ισπανοί τη φορούν σε ποικίλες περιστάσεις, η μάσκα κατέστη υποχρεωτική σήμερα στην Ισπανία και θεωρείται απαραίτητη στη μάχη κατά της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

«Όσα περισσότερα μέσα χρησιμοποιούμε (εναντίον του ιού), τόσο το καλύτερο», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μιγκέλ Ντομίνγκο, ένας αρχιτέκτονας ηλικίας 49 ετών που έχει βγάλει βόλτα τα δύο σκυλιά του στη συνοικία Τσουέκα στη Μαδρίτη, όπου η ζέστη είναι ήδη έντονη.

«Δεν τίθεται θέμα υπακοής» στους κανόνες που έχει ορίσει η κυβέρνηση, αλλά «ευθύνης». «Εάν όλος ο κόσμος ήταν υπεύθυνος κι επιδείκνυε κοινή λογική» φορώντας τη μάσκα από την αρχή, ο ιός «δεν θα είχε εξαπλωθεί σαν σκόνη σε ολόκληρη την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Με τη χρήση της μάσκας ήδη υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς από την 4η Μαΐου, το μέτρο γενικεύεται στην Ισπανία και καθίσταται υποχρεωτικό από την ηλικία των 6 ετών, στον δρόμο ή σε κλειστούς χώρους, όπως καταστήματα, όταν δεν είναι εφικτό να τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας των δύο μέτρων. Από τα 3 έως τα 5 χρόνια, η χρήση της συστήνεται.

«Μου δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας», υπογραμμίζει η Κριστίνα Κεβέδο Χορκέρα, μια 47χρονη εκπαιδευτικός.

«Θα υπάρχουν ακόμα μολύνσεις με τη μάσκα, όμως, χωρίς τη μάσκα, θα είναι σαν να πέφτουμε στο νερό χωρίς να γνωρίζουμε κολύμπι», εκτιμά η Ισπανίδα.

Τα παιδιά της «τη συνήθισαν εύκολα», διαβεβαιώνει, από τότε που η 10χρονη κόρη της «αρρώστησε και χρειάστηκε να φοράει μάσκα όλον τον καιρό στο σπίτι», στην κορύφωση της επιδημίας.

Στους δρόμους της Μαδρίτης, το επίκεντρο της επιδημίας με σχεδόν 28.000 νεκρούς στη χώρα, η υποχρέωση δεν άλλαξε ριζικά τα πράγματα, καθώς η μάσκα έπρεπε να χρησιμοποιείται από μεγάλο μέρος του πληθυσμού, από τότε που του επετράπη να βγαίνει για μια βόλτα τις τελευταίες εβδομάδες.

«Το γεγονός ότι αυτό κατέστη υποχρεωτικό δεν μου φαίνεται σαν μια επιπλέον προσπάθεια. Είναι καλό, διότι είναι κάτι που μας βοηθάει να βγούμε από αυτήν την κατάσταση», σημειώνει η Μαρία Χερέρο.

«Είναι αλήθεια ότι δεν είναι άνετο, ότι κάνει ζέστη, όμως είναι ένα λογικό μέτρο, καθώς κυκλοφορούμε πολλοί στους δρόμους και ενδεχομένως υπάρχουν και άνθρωποι με την Covid-19, που δεν το γνωρίζουν», υποστηρίζει η Μάρτα Ρανθ, μητέρα τριών παιδιών.

Για τα παιδιά της, η χρήση της μάσκας είναι πιο περίπλοκη και η 8χρονη κόρη της το επιβεβαιώνει:

«Με ζεσταίνει και είναι άβολη, γιατί όταν τρέχω, δεν μπορώ να αναπνεύσω...».

Όμως, κατανοεί την ανάγκη.

«Εάν οι άνθρωποι δεν βάλουν μάσκα, ο ιός δεν θα φύγει ποτέ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News