Τραμπ: «Η Κίνα προκάλεσε αγκόσμια μαζική δολοφονία» – Τι απαντά η χώρα

Κόσμος
Τραμπ: «Η Κίνα προκάλεσε αγκόσμια μαζική δολοφονία» – Τι απαντά η χώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"η ανικανότητα της Κίνας και τίποτα άλλο, προκάλεσε αυτήν την παγκόσμια μαζική δολοφονία!' λέει ο πλανητάρχης

Το Πεκίνο αντέδρασε με συγκρατημένο τρόπο στις νέες κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατήγγειλε την Τετάρτη ότι η Κίνα ευθύνεται “για μια παγκόσμια μαζική δολοφονία” εξαιτίας του τρόπου που χειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού.

“Ένας τρελός στην Κίνα δημοσίευσε μια ανακοίνωση κατηγορώντας όλον τον κόσμο εκτός της Κίνας για τον ιό, που σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους”, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

“Σας παρακαλώ εξηγήστε σε αυτόν τον ανόητο ότι ‘η ανικανότητα της Κίνας’ και τίποτα άλλο, προκάλεσε αυτήν την παγκόσμια μαζική δολοφονία!”, συμπλήρωσε, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιον αναφέρεται.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου υποστηρίζει εδώ και εβδομάδες σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο βαρύς απολογισμός από την Covid-19, πάνω από 320.000 νεκροί παγκοσμίως, θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η Κίνα είχε ενεργήσει με υπεύθυνο τρόπο αμέσως μετά την εμφάνιση του ιού στην πόλη Ουχάν.

Η απάντηση της Κίνας

Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν απάντησε μετρημένα.

“Στη μάχη κατά της επιδημίας, η κυβέρνηση της Κίνας ήταν πάντα ανοικτή, διαφανής και υπεύθυνη”, επεσήμανε.

“Μιλάμε με στοιχεία, παρουσιάζουμε στοιχεία και επιδεικνύουμε κοινή λογική. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσουμε την υγεία του λαού και να προωθήσουμε τη διεθνή συνεργασία”, πρόσθεσε.

Η Κίνα δέχεται πολλές επικρίσεις από την Ουάσινγκτον, η οποία την κατηγορεί κυρίως ότι καθυστέρησε να αντιδράσει στην επιδημία. ΗΠΑ και Αυστραλία έχουν ζητήσει να ξεκινήσει διεθνής, ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του νέου κορωνοϊού, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο τέλος Δεκεμβρίου στην πόλη Ουχάν της Κίνας. Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έχουν ισχυριστεί ότι ο ιός διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσουν αποδείξεις για αυτό.

Πριν από μία εβδομάδα, ο Τραμπ απείλησε να διακόψει κάθε σχέση με την Κίνα και διαβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί πλέον, προς το παρόν τουλάχιστον, να μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News