Μακελειό στην Καμπούλ: «Ήρθαν για να σκοτώσουν τις μητέρες»

Κόσμος
Μακελειό στην Καμπούλ: «Ήρθαν για να σκοτώσουν τις μητέρες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Kανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα επιτεθούν σε μία μαιευτική κλινική"

Ο Φρεντερίκ Μπονότ, επικεφαλής των προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν, επέστρεψε μία ημέρα μετά την αιματηρή επίθεση στη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου Dasht-e-Barchi στην Καμπούλ και όσα περιγράφει πραγματικά συγκλονίζουν. Στους τοίχους παντού τρύπες από σφαίρες, αίμα στο δάπεδο των δωματίων, καμένα αυτοκίνητα, σπασμένα παράθυρα.

Τις ημέρες που ακολούθησαν ήταν πια σαφές ότι αυτό που συνέβη στις 12 Μαΐου ήταν μια στοχευμένη επίθεση κατά της μαιευτικής κλινικής που σκοπό είχε την ψυχρή εκτέλεση μαμάδων. «Οι ένοπλοι έμπαιναν στα δωμάτια, πυροβολώντας γυναίκες πάνω στα κρεβάτια τους. Ήταν μεθοδευμένο. Οι τοίχοι γεμάτοι σφαίρες, αίμα παντού στο δάπεδο των δωματίων, καμένα αυτοκίνητα και σπασμένα παράθυρα» περιγράφει ο Φρεντερίκ.

Τέσσερις ώρες κόλασης...

Οι ένοπλοι, των οποίων ο συνολικός αριθμός είναι ακόμη άγνωστος, εισέβαλαν στο νοσοκομείο από την κεντρική πύλη λίγο μετά τις 10:00 το πρωί. Υπήρχαν κι άλλα κτίρια και θάλαμοι πιο κοντά στην είσοδο, αλλά σύμφωνα με το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που ήταν παρόν τη στιγμή της επίθεσης, οι ένοπλοι μπήκαν κατευθείαν στη μαιευτική κλινική που υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Αυτό που ακολούθησε ήταν τέσσερις ώρες κόλασης. Όλη αυτή την ώρα που διήρκεσε η επίθεση, ασθενείς και προσωπικό αναζητούσαν καταφύγιο. «Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, από το καταφύγιο ακούγαμε πυροβολισμούς παντού και εκρήξεις», λέει ο Φρεντερίκ Μπονότ. «Είναι σοκαριστικό. Γνωρίζουμε ότι αυτή η περιοχή έχει δεχτεί επιθέσεις στο παρελθόν, αλλά κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα επιτεθούν σε μία μαιευτική κλινική. Ήρθαν να σκοτώσουν τις μητέρες».

Συνολικά, 102 μέλη από το ντόπιο προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δούλευαν εκεί μαζί με διεθνές προσωπικό.  Μέσα στο χάος της επίθεσης, η καταγραφή των ασθενών και του προσωπικού που υπήρχε εκείνη την ώρα στο νοσοκομείο έγινε εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι άνθρωποι έτρεχαν για την ασφάλειά τους και πολλοί άλλοι μεταφέρθηκαν γρήγορα σε άλλα νοσοκομεία. «Αυτή η χώρα είναι δυστυχώς συνηθισμένη να βλέπει φρικτά γεγονότα», λέει ο Μπονότ. «Αλλά για αυτό που συνέβη την Τρίτη δεν υπάρχουν λόγια».

Οι επίσημοι αριθμοί δείχνουν ότι 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν, η πλειοψηφία των οποίων ασθενείς. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη ιατρική δομή τα τελευταία έξι χρόνια, επιβεβαίωσαν ότι 26 μητέρες νοσηλεύονταν κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Δέκα από αυτές κατάφεραν να βρουν καταφύγιο σε ασφαλή δωμάτια μαζί με πολλούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Όμως 16 δεν μπόρεσαν να κρυφτούν: 11 σκοτώθηκαν, τρεις από αυτές στην αίθουσα τοκετού με τα αγέννητα μωρά τους και άλλες πέντε τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών είναι δύο αγοράκια και μία Αφγανή μαία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Δύο νεογέννητα μωρά τραυματίστηκαν, ένα εκ των οποίων μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση, καθώς πυροβολήθηκε στο πόδι,  όπως και τρία ακόμη μέλη του ντόπιου προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν σύμφωνα με το msf.gr να εργάζονται για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν το 1980, αλλά διέκοψαν τις δράσεις τους μεταξύ 2004 και 2009 μετά τη δολοφονία πέντε εργαζομένων της οργάνωσης στην επαρχία Badghis. Το 2019, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούσαν επτά προγράμματα σε έξι επαρχίες της χώρας και πραγματοποίησαν περισσότερες από 100.000 εξωτερικές επισκέψεις, υποστήριξαν τη διεξαγωγή άνω των  60.000 τοκετών  και πραγματοποίησαν σχεδόν 10.000 χειρουργικές επεμβάσεις. Για τις δράσεις τους στο Αφγανιστάν, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν δέχονται χρηματοδότηση από καμία κυβέρνηση. Αντίθετα η οργάνωση στηρίζεται εξ’ολοκλήρου σε ιδιωτικούς πόρους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News