Τουρισμός: Η Ευρώπη «ρίχνει» 1-2 δισεκατομμύρια ευρώ

Κόσμος
Τουρισμός: Η Ευρώπη «ρίχνει» 1-2 δισεκατομμύρια ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιγαντιαίο ταμείο για τον τουρισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τρόπους για να αντισταθμιστούν οι απώλειες στον ευρωπαϊκό τουρισμό αναζητούν οι χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι φορείς της αγοράς, με τον χρόνο να "τρέχει" επικίνδυνα. Αν σκεφτεί κανείς ότι ο τουρισμός δίνει δουλειά σε 27 εκατομμύρια Ευρωπαίους αντιπροσωπεύοντας το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, η αγωνία είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει ένα "σχέδιο Μάρσαλ" για τον τουρισμό. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι οι "27" διαπραγματεύονται ένα γιγάντιο ταμείο ανάκαμψης, «ύψους 1.000 έως 2.000 δισεκατομμυρίων ευρώ», το οποίο αναμένεται να αποφασιστεί σύντομα. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί επεξεργάζονται εναρμονισμένους σε ευρωπαϊκό επίπεδο κανόνες για την υποδοχή τουριστών, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι τις προσεχείς ημέρες.

Όλες οι χώρες καταθέτουν τα σχέδιά τους, ενώ η Γαλλία, που αποτελεί από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη και από τους βασικούς "τροφοδότες" για τον τουρισμό του μεσογειακού Νότου, ετοιμάζεται να άρει σταδιακά το lockdown από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου, διατηρώντας ορισμένους περιορισμούς στο Παρίσι, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι πολίτες και οι Αρχές φαίνεται ότι προσανατολίζονται προς «τοπικού χαρακτήρα διακοπές» εντός των χωρών τους ή της ηπείρου. Οι ιδέες πέφτουν "βροχή". Στην Ολλανδία έκαναν την εμφάνισή τους κλειστοί εξωτερικοί χώροι χωρητικότητας δύο ή τριών ατόμων για εστιατόρια. Στην Ιταλία ετοιμάζονται παραλίες με προστατευμένους με πλεξιγκλάς ατομικούς χώρους. Στην Ισπανία, η πόλη της Γάνδια σχεδιάζει να επιστρατεύσει επόπτες και να απαγορεύσει την πλαζ στα παιδιά ορισμένες ώρες, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Ο εξωτερικός χώρος των εστιατορίων θα μεγαλώσει και το μενού θα αναζητείται στο smartphone, για να αποφεύγονται οι κατάλογοι που περνούν από χέρι σε χέρι.

Η αλυσίδα ξενοδοχείων RoomMate Hotels σχεδιάζει να εγκαταστήσει χαλάκια εμποτισμένα με χλωρίνη ώστε να απολυμαίνονται οι σόλες των παπουτσιών και τα ροδάκια των βαλιτσών κατά την άφιξη των πελατών, που θα θερμομετριούνται και θα εφοδιάζονται με μάσκες, απολυμαντικό τζελ και γάντια. Όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού στην Ευρώπη ζητούν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές.

Την ίδια στιγμή, ο στόχος μιας λελογισμένης χωρίς ρίσκα επιστροφής στην καθημερινότητα παραμένει η προτεραιότητα. Χθες ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, σε δηλώσεις του στη Βιέννη, μετά την τηλεδιάσκεψη με τους αρχηγούς κυβερνήσεων επτά χωρών, ανάμεσά τους η Ελλάδα, που έχουν αντιμετωπίσει επιτυχώς την πανδημία, εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός σε περιφερειακό επίπεδο για τον τρόπο αντιμετώπισης ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, με μια καλά οργανωμένη προσέγγιση και έναν εύστοχο περιορισμό. Όμως και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι επιφυλακτικός και σκοπεύει να ανακοινώσει πολύ περιορισμένη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19, που έχουν επιβληθεί στη χώρα, επειδή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

Στη Γαλλία ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε χθες ότι η χώρα θα άρει σταδιακά το lockdown από τη Δευτέρα 11 Μαΐου, αλλά ορισμένοι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ στην περιοχή του Παρισιού, όπου εξακολουθούν να σημειώνονται κρούσματα του κορωνοϊού. «Από τη Δευτέρα θα χαλαρώσουμε σταδιακά το lockdown που ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου... αλλά η χώρα είναι κομμένη στα δύο, με τον κορωνοϊό να εξαπλώνεται γρηγορότερα σε κάποιες περιοχές και ειδικά στην περιοχή Ιλ ντε Φρανς, η οποία είναι πυκνοκατοικημένη», είπε ο πρωθυπουργός. Σε άλλα τμήματα της χώρας, τα γυμνάσια, τα καφέ και τα εστιατόρια πιθανόν να ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου αν το ποσοστό της μόλυνσης παραμείνει χαμηλό.

Στην Ιταλία έγινε ένα ακόμη βήμα προς την ομαλότητα με την υπογραφή ειδικού πρωτόκολλου συνεργασίας από μέρους της ιταλικής κυβέρνησης και της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων της χώρας, όπου ορίζεται ότι από τις 18 Μαΐου πρόκειται να ξαναρχίσουν οι λειτουργίες σε όλες της εκκλησίες της χώρας. Οι πιστοί θα πρέπει να φορούν μάσκα και η χωρητικότητα των εκκλησιών θα είναι περιορισμένη. Η καθολική θεία κοινωνία της όστια θα δίδεται στο χέρι και όχι στο στόμα από τον ιερέα, ο οποίος θα πλησιάζει εκείνος τους πιστούς, ώστε να μη δημιουργούνται ουρές. Προς το παρόν δε θα τοποθετηθεί αγιασμός στα ειδικά, μαρμάρινα δοχεία. Παράλληλα οι εκκλησίες θα απολυμαίνονται διαρκώς και οι πιστοί δε θα πρέπει να συνωστίζονται έξω από την είσοδο των ναών ούτε να έρχονται σε κοντινή επαφή κατά τη λήξη της μιας λειτουργίας και πριν από την έναρξη της επόμενης.

Σε επίπεδο θυμάτων στην Ισπανία ο αριθμός έπεσε χθες στους 213 από 244 που ήταν μια ημέρα πριν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, με τον συνολικό απολογισμό να κάνει λόγο για 26.070 νεκρούς, ενώ αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 221.447 από 220.325 μία ημέρα πριν.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι θάνατοι έφτασαν τους 2.073 το τελευταίο 24ωρο ενώ, στη χώρα καταγράφονται πάνω από 1,22 εκατ. επίσημα διαγνωσμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, εκ των οποίων περίπου 190.000 ασθενείς αποθεραπεύθηκαν.

Στη Βραζιλία ανακοινώθηκε ο πιο βαρύς μέχρι σήμερα ημερήσιος απολογισμός θυμάτων με 615 νεκρούς, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι ανησυχεί για την αύξηση των κρουσμάτων σε Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία και Καζακστάν.

Στο τραπέζι του Eurogroup η κρίση

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση της Ευρωομάδας που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ευελπιστούν ότι θα καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις τελικές λεπτομέρειες των πιστωτικών γραμμών που θα δοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στις κυβερνήσεις που έχουν ανάγκη φθηνής ρευστότητας, έτσι ώστε τα χρήματα να είναι διαθέσιμα από τον Ιούνιο. Αυτό που θα αναζητηθεί είναι το βασικό εργαλείο στήριξης των οικονομικών εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, με τον χρόνο να πιέζει... Πόσω μάλλον μετά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο σε ανάρτησή του στο Τwitter.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία θα επιβάλει τεράστια επιβάρυνση στην οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον ιό, αλλά μπορούμε να μειώσουμε το πλήγμα που επιφέρει στους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ο τρόπος που βγαίνουμε από αυτήν την κρίση είναι μέρος των επιλογών που πρέπει να κάνουμε», καταλήγει ο κ. Σεντένο. Όπως επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών των 19 χωρών της ζώνης του ευρώ θα βρεθούν οι ζοφερές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για βαθιά ύφεση, εντείνοντας τον κλοιό πιέσεων προς τις κυβερνήσεις για ένα ισχυρό, πανευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του COVID-19, με τον ρόλο της Γερμανίας να είναι καθοριστικός για τις αποφάσεις που θα ληφθούν. O Μάριο Σεντένο εμφανίζεται πάντως αισιόδοξος ότι το Eurogroup θα είναι σε θέση να υιοθετήσει τα σχετικά έγγραφα σήμερα, ώστε να συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα του ESM την επόμενη εβδομάδα για την επίσημη έγκριση, έτσι ώστε το συγκεκριμένο εργαλείο χρηματοδότησης να είναι διαθέσιμο από την 1η Ιουνίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών έχουν ήδη συμφωνήσει ότι ο ESM θα προσφέρει πιστωτικές γραμμές προς τις κυβερνήσεις που τις χρειάζονται. Τα δάνεια θα χορηγούνται με ελάχιστες προϋποθέσεις και θα ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ της χώρας που υποβάλλει αίτημα και στο πολύ ελκυστικό κόστος δανεισμού που ισχύει για τον ESM. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη διάρκεια των δανείων και την ακριβή τιμολόγηση, αλλά και να οριστικοποιήσουν τις συνοδευόμενες προϋποθέσεις - εάν τα χρήματα θα δαπανούνται άμεσα ή έμμεσα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που "παρέλυσε" στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Θα πρέπει παράλληλα να συμφωνήσουν για το χρονικό διάστημα που θα είναι διαθέσιμες οι πιστωτικές γραμμές του ESM. «Κανείς δε θέλει να βρεθεί σε μια κατάσταση όπου εκπνέει το συγκεκριμένο μέτρο διευκόλυνσης εάν παρίσταται ακόμη η ανάγκη για τέτοιου είδους χρηματοδότηση», ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος, επιλέγοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών εκτιμήσεις για την επιλεξιμότητα όλων των χωρών της Ευρωζώνης στο συγκεκριμένο εργαλείο, καθώς και τη θέση της Κομισιόν για το εάν τα επίπεδα χρέους αποτελούν εμπόδιο. «Ένα από τα έγγραφα που θα συζητηθούν θα είναι και το πρότυπο του εγγράφου που θα πρέπει να συμπληρώνει κάθε χώρα που επιθυμεί δάνεια από τον ESM, περιγράφοντας τις δαπάνες που έχει και αναμένει για την αντιμετώπιση της κρίσης του CΟVID-19», διευκρινίζει ο αξιωματούχος.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News