Κόσμος

Αριθμοί σοκ: 60% αυξήθηκαν οι κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία

Επιπλέον 31 εκατομμύρια κρούσματα πρόκειται να προκληθούν σε παγκόσμιο επίπεδο

«Καμπανάκι» από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τη Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία (UNFPA) καθώς έχει υπολογίσει ότι επιπλέον 31 εκατομμύρια κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας πρόκειται να προκληθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, εάν ο περιορισμός στο σπίτι συνεχισθεί για άλλους έξι μήνες.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε όλη την Ευρώπη κατέγραψαν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ αύξηση έως και 60% στις κλήσεις από γυναίκες που είχαν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού των πολιτών στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση του νέου κορΩνοϊού, ενημέρωσε την Πέμπτη το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ενδοοικογενειακή βία, είτε στρέφεται εναντίον συζύγου είτε κατά ενός παιδιού, έχει την τάση να αυξάνεται σε περιόδους κρίσης, ειδικά υπό το κράτος των συγκεκριμένων αυστηρών μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων κι εγκλεισμού στο σπίτι, που ετέθησαν σε εφαρμογή για να αναχαιτίσουν τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού.

«Τα κράτη μέλη αναφέρουν μέσα στον Απρίλιο του τρέχοντος έτους αύξηση έως και 60% σε σύγκριση με πέρυσι στις επείγουσες κλήσεις από γυναίκες θύματα βιαιοπραγίας εκ μέρους των συντρόφων τους», υπογραμμίζει ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου από την Κοπεγχάγη.

Το ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ, που έχει υπό την ευθύνη του μία ευρεία εδαφική έκταση από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό και περιλαμβάνει 53 χώρες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, όσο η Ρωσία και η Ανδόρρα, καταγράφει επισήμως 1,6 εκατ. κρούσματα της νόσου Covid-19 και σχεδόν 150.000 θανάτους , σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού.

Πριν από την πανδημία, τα στοιχεία δείχνουν πως το ένα τέταρτο των γυναικών και το ένα τρίτο των παιδιών στην περιοχή αυτή είχαν υποστεί τέτοιου είδους βία στη διάρκεια της ζωής τους.

«Οι σχετικές αναφορές ακολουθούν αυξητική τάση σχεδόν σε όλες τις χώρες», προσθέτει από την πλευρά της η ειδική συνεργάτιδα του Οργανισμού Ισάβελ Γιόρδι.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια