«O ιός δεν προήλθε από μας, δεν έχουμε την πρόθεση ούτε την ικανότητα», λέει ο διευθυντής του Ινστιτούτου της Γουχάν

Κόσμος
«O ιός δεν προήλθε από μας, δεν έχουμε την πρόθεση ούτε την ικανότητα», λέει ο διευθυντής του Ινστιτούτου της Γουχάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και οι επτά γνωστοί κορωνοϊοί που προσβάλλουν τον άνθρωπο προέρχονται από νυχτερίδες, ποντίκια ή κατοικίδια ζώα, λένε οι επιστήμονες

«Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν (WIV) δεν έχει την πρόθεση ούτε την ικανότητα να σχεδιάσει και να δημιουργήσει έναν νέο κορωνοϊό», αναφέρει κινέζος επιστήμονας σε συνέντευξή του, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε στις 15 Απριλίου ότι ερευνάται αν ο ιός προήλθε από το εργαστήριο της Ουχάν.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν (WIV) και διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Βιολογικής Ασφάλειας Γιουάν Ζιμίνγκ, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Reuters, χαρακτήρισε «κακόβουλους» και «αβάσιμους» τους ισχυρισμούς ότι η πανδημία του κορωνοϊού προήλθε από εργαστήριο στην κινεζική επαρχιακή πρωτεύουσα Γουχάν.

«Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν (WIV) δεν έχει την πρόθεση ούτε την ικανότητα να σχεδιάσει και να δημιουργήσει έναν νέο κορωνοϊό», απάντησε ο Κινέζος καθηγητής στις σχετικές γραπτές ερωτήσεις τις οποίες του απηύθυνε το Reuters. «Επιπλέον, δεν υπάρχουν πληροφορίες στο γονιδίωμα του Sars CoV-2 που να δείχνουν ότι δημιουργήθηκε από ανθρώπους».

Ορισμένες θεωρίες, συνωμοσίας σύμφωνα με το ethnos.gr, τροφοδοτήθηκαν από μια έρευνα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ινδίας, η οποία διαδόθηκε ευρέως και αποσύρθηκε εντωμεταξύ. Σε αυτήν διατυπωνόταν ο ισχυρισμός ότι οι πρωτεΐνες του κορωνοϊού είχαν «ασυνήθιστη ομοιότητα» με αυτές του ιού HIV. Οι περισσότεροι επιστήμονες λένε όμως ότι ο νέος ιός προήλθε από άγρια ζώα. Οι νυχτερίδες και οι παγκολίνοι θεωρούνται πιθανοί ξενιστές.

«Περισσότερες από το 70% των εμφανιζομένων μολυσματικών ασθενειών προέρχονται από ζώα, ιδίως από τα άγρια ζώα», απάντησε στο σχετικό ερώτημα του Reuters ο καθηγητής Γιουάν. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχουν αυξανόμενοι κίνδυνοι από τη στενή επαφή μεταξύ ανθρώπων και άγριων ζώων, από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή και τη συνεχιζόμενη επέκταση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων», όπως είπε.

Και οι επτά γνωστοί κορωνοϊοί που προσβάλλουν τον άνθρωπο προέρχονται από νυχτερίδες, ποντίκια ή κατοικίδια ζώα, λένε οι επιστήμονες.

Ο καθηγητής Γιουάν απέρριψε επίσης τις θεωρίες ότι το εργαστήριο απελευθέρωσε κατά λάθος έναν κορωνοϊό, τον οποίο εξήγαγε από νυχτερίδες για έρευνα, διότι οι διαδικασίες εργαστηριακής βιοασφάλειας εφαρμόζονται αυστηρά.

«Εργαστήρια βιοασφάλειας υψηλού επιπέδου διαθέτουν εξελιγμένες εγκαταστάσεις προστασίας και εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εργαστηρίου και την προστασία του περιβάλλοντος από τον κίνδυνο επιμόλυνσης», τόνισε ο Γιουάν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News