Ιράν: Αύξηση των θανάτων από Κορωνοϊό - Μείωση των κρουσμάτων

Κόσμος
Ιράν: Αύξηση των θανάτων από Κορωνοϊό - Μείωση των κρουσμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντική αύξηση των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Ιράν

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα σημαντική αύξηση του αριθμού των ημερήσιων θανάτων από το νέο κορωνοϊό, ενώ ο επίσημος αριθμός των νέων μολύνσεων έπεσε κάτω από τα 1.000 κρούσματα σε 24 ώρες, για πρώτη φορά σε περισσότερο από ένα μήνα.

Μεταξύ της Κυριακής το μεσημέρι και της Δευτέρας το μεσημέρι, καταγράφηκαν 96 επιπλέον θάνατοι που οφείλονται στη νόσο Covid-19, αυξάνοντας τον απολογισμό από την πανδημία σε 5.806 νεκρούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ.

Χθες, κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Τζαχανπούρ είχε αναφέρει μια μείωση των θανάτων στους 60, τον χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό που έχουν ανακοινώσει οι αρχές από τις 10 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το Ιράν κατέγραψε 991 νέα κρούσματα μεταξύ της Κυριακής και της Δευτέρας, και το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται επισήμως στο εξής σε 91.472.

Εκτός από τους άμεσους θανάτους, περισσότεροι από 700 άνθρωποι πέθαναν τον πρώτο μήνα του ιρανικού έτους (από 20 Μαρτίου έως 19 Απριλίου) έχοντας καταναλώσει νοθευμένο ποτό, εν μέσω φημών ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να «προστατεύει από τον κορονοϊό», δήλωσε με λύπη ο Τζαχανπούρ.

Η κατανάλωση και η πώληση αλκοόλ απαγορεύονται στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται συχνά σε δηλητηριάσεις με λαθραίο αλκοόλ που αποβαίνουν μοιραίες.

Από τις 11 Απριλίου, το κράτος έχει εγκρίνει μια σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και ήρε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις εντός της χώρας που είχαν επιβληθεί για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού.

Σχολεία, πανεπιστήμια, τζαμιά, σιιτικοί ιεροί χώροι, κινηματογράφοι, στάδια και άλλοι τόποι συνάθροισης παραμένουν εντούτοις κλειστοί σε όλο το Ιράν, που από το Σάββατο ζει στο ρυθμό του Ραμαζανιού.

Από την χθες, αρχές μιλούν για τη δυνατότητα να ανοίξουν ξανά τα τζαμιά σε περιοχές που δεν έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την επιδημία, χωρίς να εξηγούν με ακρίβεια σύμφωνα με ποια κριτήρια.

Ταυτόχρονα, ενώ τα επίσημα ιρανικά στοιχεία για τον κορωνοϊό θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένα στο εξωτερικό αλλά και από ορισμένους αξιωματούχους εντός της χώρας, το κράτος δείχνει ότι παραμένει σε εγρήγορση.

«Εξετάζουμε την κατάσταση κάθε τέσσερις ημέρες» για να επιβάλλουμε εκ νέου τους υγειονομικούς περιορισμούς, εάν κριθεί απαραίτητο, δήλωσε χθες βράδυ ο Ιράτζ Χαριρσί, αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

«Η επαναλειτουργία δεν σημαίνει εξομάλυνση», είπε στην κρατική τηλεόραση.

Το Ιράν, που ανακοίνωσε τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης τον Φεβρουάριο, είναι μακράν η πλέον πληγείσα χώρα από την επιδημία του νέου κορωνοϊού στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News