Κόσμος

Ανάσανε ο πλανήτης! Ανέκαμψε η φύση λόγω των περιοριστικών μέτρων

Ο πλανήτης μάς υπενθυμίζει με τον δικό του τρόπο μια αλήθεια που, αν και τη γνωρίζαμε, δε θέλαμε να την αποδεχτούμε

Ζώα του δάσους ακόμα και άγρια κατέλαβαν κήπους και αυλές.

Αγριογούρουνα και ελάφια βγήκαν από τα δάση και μπήκαν στις πόλεις. Δελφίνια εμφανίστηκαν στα νερά της λιμνοθάλασσας της Βενετίας, όπου τα κανάλια "άστραψαν" από καθαριότητα.

Ψάρια επέστρεψαν σε ποτάμια πολλών ευρωπαϊκών πόλεων μαζί με πτηνά και άλλα είδη, που έως πρότινος ζούσαν μονάχα μακριά από την καταστροφική ανθρώπινη παρουσία. Και την ίδια στιγμή, όλες οι δορυφορικές παρατηρήσεις από διεθνείς οργανισμούς κατέδειξαν ότι η ποιότητα του αέρα πάνω από τις μεγάλες πόλεις βελτιώθηκε.

Ο πλανήτης μάς υπενθυμίζει με τον δικό του τρόπο μια αλήθεια που, αν και τη γνωρίζαμε, δε θέλαμε να την αποδεχτούμε, και μας στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα που οφείλουμε να ακούσουμε. Μπορεί κάλλιστα να επιβιώσει χωρίς εμάς και σύντομα να θεραπεύσει ένα μεγάλο μέρος από τις πληγές που του έχει προξενήσει ο άνθρωπος.

Η περιπέτεια της πανδημίας του COVID-19 που μας έκλεισε όλους στα σπίτια μας επέτρεψε στο περιβάλλον να ξαναβρεί τον χαμένο "εαυτό" του και να ανακάμψει, γκρεμίζοντας την ψευδαίσθηση που χτίζαμε και πιστεύαμε ότι είμαστε το περιούσιο είδος που μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με τους φυσικούς πόρους και τους άλλους συγκατοίκους μας σε αυτό τον μικρό γαλάζιο πλανήτη. Τα στοιχεία δε χωρούν αμφιβολία και έγιναν αντιληπτά από την επιστημονική κοινότητα από την πρώτη κιόλας στιγμή που ξεκίνησε αυτός ο εφιάλτης, με τις αρχικές μετρήσεις να εστιάζουν πάνω από την περιοχή του Τορίνο, που αποτελεί τη βιομηχανική "καρδιά" της Ιταλίας.

Το "λουκέτο" που επιβλήθηκε περιόρισε έως μηδένισε την κίνηση των αυτοκινήτων, οι βιομηχανίες κατέβασαν διακόπτες με αποτέλεσμα να σταματήσει η έκλυση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και πνίγουν τους κατοίκους των πόλεων, και οι ρύποι έφτασαν σε επίπεδα που προκάλεσαν έκπληξη για την ταχύτητα αλλαγής των δεδομένων.

Ενδεικτικές είναι οι μετρήσεις της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, της ESA, που έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια του lockdown ως τις 13 Απριλίου οι ρύποι στη Μαδρίτη έπεσαν κατά 48% και στο Μιλάνο κατά 47%, ενώ στη Ρώμη κατά 49% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ειδικά για το διοξείδιο του αζώτου, το οποίο μαζί με τα μικροσωματίδια ευθύνεται για περισσότερους από 400.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στη γηραιά ήπειρο, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος η εικόνα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή σε σχέση με τα στοιχεία του 2019.

Η Ισπανία και η Ινδία ήταν από τις χώρες όπου καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες βελτιώσεις στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, ενώ η εικόνα αυτή καταγράφηκε και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, το Μεξικό, ακόμα και οι ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Δημόσια Υγεία προειδοποίησε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, διαβήτη και αναπνευστικές παθήσεις, δηλαδή όλες εκείνες τις παθήσεις που συνδέονται με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας του κορωνοϊού.

 Έπεσαν οι ρύποι και στην Ελλάδα

Όμως και στην Ελλάδα, σε πόλεις όπως η Αθήνα, το σκηνικό είναι εντυπωσιακά αντίστοιχο, όπως κατέδειξαν πρόσφατα τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση των στοιχείων της σχετικής μελέτης, την οποία υπογράφουν ο επικεφαλής της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας δρ. Ευάγγελος Γερασόπουλος και ο διευθυντής  του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθ. Νίκος Μιχαλόπουλος, γενικά παρουσιάστηκε μείωση στις συγκεντρώσεις των αέριων ρύπων που σχετίζονται με διεργασίες καύσης. Συγκεκριμένα, τα οξείδια του αζώτου (NOx) που προέρχονται κυρίως από τις εκπομπές των αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 45%, με τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2), που αποτελεί θεσμοθετημένο ρύπο, να μειώνονται κατά 35%. Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), που παράγεται από ατελείς καύσεις ορυκτών καυσίμων και βιομάζας, επίσης παρουσιάζει μείωση της τάξης του 30%. Επίσης τα επίπεδα του θερμοκηπικού αερίου διοξειδίου του άνθρακα (CO2), χαρακτηριστική συνιστώσα των ανθρωπογενών εκπομπών ρύπανσης σε πλανητικό επίπεδο, μειώθηκαν στην Αθήνα κατά 2%.

Ωστόσο, όσον αφορά την αστική συνεισφορά, λαμβάνοντας υπόψη το περιοχικό υπόβαθρο, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της τάξης του 35%. Οι συγκεντρώσεις των λεπτών σωματιδίων PM2.5 παρουσίασαν μείωση της τάξης του 20%. Ειδικότερα, τα σωματίδια που εκπέμπονται τοπικά κυρίως από την κυκλοφορία, όπως ο μαύρος άνθρακας (BC) και χαρακτηριστικά ιχνοστοιχεία, παρουσίασαν μείωση στο εύρος 25-45%.

Αντίθετα, οι συγκεντρώσεις του θείου (S), που αντιπροσωπεύουν τον τομέα παραγωγής ενέργειας καθώς και τη διασυνοριακή ρύπανση, δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή. Σημειώνεται ότι κατά την αντίστοιχη περίοδο 1-22 Μαρτίου του 2019 δεν υπήρχε σημαντική διαφοροποίηση τόσο στα επίπεδα των ρύπων, όσο και στις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες (ταχύτητα ανέμου, βροχόπτωση και θερμοκρασία) σε σχέση με το 2020. Αντίθετα, για την περίοδο 23 Μαρτίου με 12 Απριλίου, το 2020 οι συγκεντρώσεις των ρύπων παρουσίασαν μείωση από 10 έως 25% σε σύγκριση με το 2019.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ένταση του ανέμου κατά την περίοδο αυτή του 2019 ήταν αυξημένη κατά 30% σε σχέση με το 2020, συντελώντας έτσι στον φυσικό καθαρισμό της ατμόσφαιρας, εκτιμάται ότι η πραγματική μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Συμπερασματικά, στην έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου αναφέρεται ότι η περίοδος 23 Μαρτίου έως 12 Απριλίου 2020, οπότε και εφαρμόστηκαν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας στο πλαίσιο της πρόληψης της εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19, εμφάνισε μείωση στις συγκεντρώσεις των ρύπων που σχετίζονται με την κυκλοφορία οχημάτων της τάξης του 30-40%, σε σύγκριση με την περίοδο 1-22 Μαρτίου 2020, και τουλάχιστον 10-25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Τόσο οι μετρήσεις και η ανάλυση των δεδομένων, όσο και η συσχέτιση με παρατηρήσεις σε άλλες πόλεις της χώρας συνεχίζονται συστηματικά, με στόχο την παρακολούθηση των επιπτώσεων των μέτρων στην ποιότητα της ατμόσφαιρας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια