Αυστρία: Επαναλειτουργούν από τις 15 Μαίου οι χώροι λατρείας με περιορισμούς

Κόσμος
Αυστρία: Επαναλειτουργούν από τις 15 Μαίου οι χώροι λατρείας με περιορισμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν και τους δύο ελληνοορθόδοξους ναούς, στην συνοικία των Ελλήνων

Ναοί και άλλοι χώροι λατρείας των συνολικά 16 αναγνωρισμένων στην Αυστρία θρησκευτικών κοινοτήτων, θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν από τις 15 Μαίου, αλλά με κάποιους περιορισμούς, όπως ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, η υπουργός Θρησκευμάτων, Σουζάνε Ράαμπ και ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη χώρα, ο Αρχιεπίσκοπος Βιέννης Καρδινάλιος Κρίστοφ Σένμπορν.

Οι ρυθμίσεις για την επαναλειτουργία, οι οποίες αποφασίστηκαν από κοινού από την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θρησκευτικών κοινοτήτων, προβλέπουν ότι ανά 20 τετραγωνικά μέτρα του χώρου λατρείας θα μπορεί να βρίσκεται μόνον ένας πιστός και θα ισχύει η ελάχιστη απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των επισκεπτών. Σύμφωνα με την υπουργό, δεν θα υπάρξουν νομικές διατάξεις ή κρατικοί έλεγχοι, αρμόδιες για την εφαρμογή των περιοριστικών ρυθμίσεων θα είναι οι θρησκευτικές κοινότητες, απέναντι στις οποίες υπάρχει η αρμόζουσα εμπιστοσύνη.

Για γάμους στο ύπαιθρο και για κηδείες θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι έως τώρα ρυθμίσεις για εκδηλώσεις, όπου, και στις δύο περιπτώσεις επιτρέπεται η τέλεσή τους σε "στενό οικογενειακό κύκλο", ωστόσο και αυτές οι τελετές θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις που θα υπάρξουν αργότερα συνολικά για τα μέτρα.

Όπως ανέφερε ο Καρδινάλιος Κρίστοφ Σένμπορν, ο τρόπος που θα τελούνται οι εκάστοτε λειτουργίες από τις 15 Μαίου και μετά θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες στις θρησκευτικές κοινότητας και προς τούτο θα απαιτηθεί πολύ μεγάλη περίσκεψη και δημιουργικότητα, καθώς "θα αργήσει ακόμη πολύ μέχρις ότου η θρησκευτική ζωή στη χώρα μας επανέλθει πάλι σε μία συνηθισμένη μορφή".

Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν και τους δύο ελληνοορθόδοξους ναούς, στην συνοικία των Ελλήνων, στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, τον καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας και τον Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Στην Αυστρία, όπου οι Ορθόδοξοι αποτελούν τη δεύτερη σε αριθμό θρησκευτική κοινότητα (μετά τη Ρωμαιοκαθολική), αριθμώντας μέχρι και 500.000 πιστούς, υπάρχουν επτά δικαιοδοσίες ορθοδόξων Εκκλησιών, εκείνες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αντιοχείας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας και της Σερβίας. Οι δικαιοδοσίες αυτές εκπροσωπούνται στη Συνέλευση των Ορθοδόξων Επισκόπων, της οποίας προεδρεύει ο μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, ο νυν μητροπολίτης Αυστρίας-Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιος.

Αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός, ότι οι τηλεθεατές της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης (ORF), είχαν την μοναδική ευκαιρία, να παρακολουθήσουν την περασμένη Κυριακή, για πρώτη φορά σε απευθείας μετάδοση τον "Εσπερινό της Αγάπης", την Ακολουθία της Κυριακής του Πάσχα, από τον Ελληνοορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Βιέννη. Στον Εσπερινό της Αγάπης χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αρσένιος, συνεπικουρούμενος από τους ιερείς και ιεροψάλτες της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας, ενώ ο ίδιος απεύθυνε το κήρυγμά του και στη γερμανική γλώσσα.

Η Ακολουθία της Κυριακής του Πάσχα τελέστηκε χωρίς την παρουσία πιστών, όπως προβλέπουν, λόγω πανδημίας του κορωνοϊού, τα σχετικά περιοριστικά μέτρα της αυστριακής κυβέρνησης για την λειτουργία των χώρων λατρείας όλων των θρησκευτικών δογμάτων στη χώρα, τα οποία, σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις, χαλαρώνουν μερικώς από τις 15 Μαίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News