Εργαστήριο Γουχάν: «Δεν υπάρχει τρόπος ο ιός να προήλθε από το ινστιτούτο μας»

Κόσμος
Εργαστήριο Γουχάν: «Δεν υπάρχει τρόπος ο ιός να προήλθε από το ινστιτούτο μας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Βιοασφάλειας του Γουχάν ανέφερε πως κανείς από τους υπαλλήλους δεν μολύνθηκαν

Ο διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Βιοασφάλειας του Γουχάν, αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή στη διάδοση του νέου κορωνοϊού, δίνοντας μια επίσημη απάντηση απέναντι στι εικασίες και κατηγορίες μηνών για τον τρόπο που η μέχρι τώρα άγνωστη ασθένεια των ζώων έπληξε και ανθρώπους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, ο Γιουάν Ζιμίνγκ, διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Βιοασφάλειας του Γουχάν, απαντά σε όσους ισχυρίζονται  ότι ο ιός διέφυγε από το συγκεκριμένο εργαστήριο και προκάλεσε το ξέσπασμα στην πόλη της Κεντρικής Κίνας. «Δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος ο ιός να προήλθε από το ινστιτούτο μας», δήλωσε ο Γιουάν σε συνέντευξή του το Σάββατο στο κρατικό China Global Television Network.

Ταυτόχρονα απέρριψε τις θεωρίες ότι ο «Ασθενής Μηδέν» του Covid-19, που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα,  είχε επαφή με το ινστιτούτο, τονίζοντας ότι κανένας από τους υπαλλήλους του δεν έχουν μολυνθεί. Κατηγόρησε μάλιστα τον γερουσιαστή των ΗΠΑ Tom Cotton, και δημοσιογράφους της Washington Post ότι ήταν μεταξύ εκείνων που «οδήγησαν εσκεμμένα ανθρώπους» να σχηματίσουν αυτή την άποψη για εργαστήριο.

Πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκτόξευσε και πάλι κατηγορίες σχετικά με την προέλευση του ιού, το Σάββατο, λέγοντας ότι η Κίνα θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνέπειες εάν ήταν «εν γνώσει της υπεύθυνη» για την έξαρση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρεται κατά καιρούς στην πανδημία ως «κινεζικός ιός».

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο «Ασθενής Μηδέν» βρισκόταν σε μικρή ακτίνα από αυτό το εργαστήριο», δήλωσε ο Peter Navarro, σύμβουλος εμπορικών συναλλαγών του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι αλληλοκατηγορίες ΗΠΑ-Κίνας οδήγησαν στον έλεγχο του εργαστηρίου στη Γουχάν, το οποίο μελετούσε κορωνοϊούς που σχετίζονται με νυχτερίδες, όπως αυτός που προκαλεί την νόσο Covid-19. Διπλωμάτες των ΗΠΑ έστειλαν προειδοποιήσεις σχετικά με τις διαδικασίες ασφαλείας στο εργαστήριο μετά από επισκέψεις πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post στις 14ης Απριλίου, το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές.

Πηγή: Έθνος

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News