ΟΗΕ- Κορωνοϊός: Nα συμπεριληφθούν γιατροί πρόσφυγες στο προσωπικό που πολεμά την πανδημία

Κόσμος
ΟΗΕ- Κορωνοϊός: Nα συμπεριληφθούν γιατροί πρόσφυγες στο προσωπικό που πολεμά την πανδημία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, για μια «επικίνδυνη επιδημία παραπληροφόρησης» μιλά ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες

Τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσαν σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες να απευθύνουν πρόσκληση στους πρόσφυγες που είναι επαγγελματίες υγείας προκειμένου να υποστηρίξουν τις εθνικές προσπάθειες στην καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19.

Σε κοινή ανακοίνωση, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και το Συμβούλιο της Ευρώπης ενθαρρύνουν τα κράτη να αξιοποιήσουν την υποστήριξη που αυτοί οι "πρόσφυγες επαγγελματίες υγείας μπορούν να προσφέρουν αυτή την κρίσιμη περίοδο", εξηγώντας ότι υπάρχουν "πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα και εμπειρία, οι οποίοι είναι έτοιμοι να δεσμευτούν σε αυτό και να βοηθήσουν".

Τα περισσότερα επαγγέλματα στον τομέα της υγείας διέπονται από αυστηρές κανονιστικές ρυθμίσεις και οι αρμόδιες εθνικές υγειονομικές αρχές πρέπει να δώσουν τις απαραίτητες άδειες, εξηγούν ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η έκκληση αυτή διατυπώνεται τη στιγμή που η Γαλλία χαλαρώνει τις προϋποθέσεις για την άσκηση επαγγέλματος για τους ξένους γιατρούς.

"Τις τελευταίες εβδομάδες, ευρωπαϊκά κράτη απηύθυναν δημόσια πρόσκληση για να συμπεριληφθούν οι πρόσφυγες επαγγελματίες υγείας στις εθνικές προσπάθειες αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Υποστηρίζουμε πλήρως τέτοιες πρωτοβουλίες και ελπίζουμε ότι θα μπορούν να επεκταθούν σε όλη την ήπειρο και πέραν αυτής", δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

"Τα προσόντα που οι πρόσφυγες έχουν ήδη, χωρίς ωστόσο να μπορούν να τα δικαιολογήσουν βάσει εγγράφων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να αξιοποιηθούν", υπογράμμισε από την πλευρά της η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, σε ανακοίνωση.

Στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Διαβατήριο Προσόντων Προσφύγων (EQPR), που θεσπίστηκε το 2017, "μπορεί να βοηθήσει στην κατάρτιση ενός καταλόγου προσφύγων επαγγελματιών υγείας που έχουν περάσει μια προκαταρκτική αξιολόγηση" ώστε να επιτραπεί στις εθνικές υγειονομικές αρχές να καθορίσουν τον καλύτερο τρόπο ανάπτυξης αυτών των προσφύγων επαγγελματιών υγείας, "εάν και όταν είναι απαραίτητο", επισημαίνουν η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

"Το EQPR δεν αποτελεί υποκατάστατο των απαιτούμενων επαγγελματικών πιστοποιητικών και διπλωμάτων, αλλά βοηθά τις αρχές να επιταχύνουν τα πράγματα, επιλέγοντας ένα μέρος των απαιτούμενων γνώσεων", σημειώνει η Μαρία Πεϊτσίνοβιτς.

«Επικίνδυνη επιδημία παραπληροφόρησης» σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες

Η πανδημία της Covid-19 προκαλεί μια «επικίνδυνη επιδημία παραπληροφόρησης», δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε ένα βίντεο, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες περιπτώσεις χωρών ή μέσων ενημέρωσης.

Ενώ η στιγμή πρέπει να είναι για «επιστήμη και αλληλεγγύη», «επιβλαβείς» αποκαλούμενες ιατρικές συμβουλές και «ψέματα εξαπλώνονται», «θεωρίες συνωμοσίας μολύνουν το διαδίκτυο» και «το μίσος γίνεται ιογενές (viral), στιγματίζοντας και δυσφημίζοντας ανθρώπους, ομάδες», καταδίκασε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

«Ο κόσμος πρέπει επίσης να ενωθεί ενάντια σε αυτήν την ασθένεια», ζήτησε, κρίνοντας ότι «το εμβόλιο είναι η εμπιστοσύνη» και ότι πρώτα πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στην επιστήμη.

Και να «χαιρετίσω τους δημοσιογράφους και εκείνους που επαληθεύουν τα γεγονότα στο βουνό των παραπλανητικών ιστοριών και δημοσιευμάτων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Οι μεγάλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης «πρέπει να κάνουν περισσότερα για να εξαλείψουν το μίσος και τους επιβλαβείς ισχυρισμούς για την Covid-19», είπε.

«Μαζί, ας απορρίψουμε τα ψέματα και τις ανοησίες» προκειμένου να «χτίσουμε έναν υγιέστερο, πιο δίκαιο, και ανθεκτικό κόσμο», τόνισε ο Γκουτέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News