Ισπανία: Οι θάνατοι στα γηροκομεία ίσως πενταπλάσιοι απ’ όσους έχουν ανακοινωθεί

Κόσμος
Ισπανία: Οι θάνατοι στα γηροκομεία ίσως πενταπλάσιοι απ’ όσους έχουν ανακοινωθεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των θανάτων στα γηροκομία της Μαδρίτης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο αριθμός των θανάτων λόγω του νέου κορωνοϊού στους οίκους ευγηρίας της Μαδρίτης ενδέχεται να είναι πενταπλάσιος από εκείνον που έχει ανακοινωθεί επισήμως, καθώς δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν περίπου 3.500 ηλικιωμένοι οι οποίοι πέθαναν χωρίς να έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για τον SARS-CoV-2, παραδέχτηκαν σήμερα οι αρχές.

Από τις 8 Μαρτίου μέχρι τις 8 Απριλίου απεβίωσαν 4.750 από τους περίπου 50.000 ανθρώπους που διαμένουν σε γηροκομεία στην περιοχή της Μαδρίτης, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ισπανία, είπε ένας εκπρόσωπος της περιφέρειας, ο Ιγνάθιο Αγουάρδο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Από αυτούς τους ανθρώπους, οι 781 είχαν βρεθεί θετικοί στην ασθένεια. Όμως οι υπόλοιποι 3.479 παρουσίαζαν μεν συμπτώματα αλλά δεν είχε επιβεβαιωθεί μέσω εξέτασης ότι έπασχαν από Covid-19.

«Οι αριθμοί είναι πολύ πιο υψηλοί απ’ ότι σε έναν συνηθισμένο μήνα», τόνισε ο Αγουάρδο.

Η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο σε αριθμό νεκρών, πίσω από την Ιταλία, με 14.555 μέχρι σήμερα. Όμως το σύνολο των θυμάτων μπορεί να είναι υψηλότερο, επειδή στον απολογισμό λαμβάνονται υπόψη μόνο εκείνοι οι άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί με τον κορωνοϊό. Με τον τρόπο αυτό όμως δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι είχαν συμπτώματα της ασθένειας αλλά τους έγινε ποτέ εξέταση, λόγω έλλειψης διαγνωστικών τεστ.

Με βάση τα στοιχεία που δίνουν πολλές περιφέρειες, ένας σημαντικός αριθμός των νεκρών που δεν περιλαμβάνονται στον απολογισμό ενδέχεται να προέρχεται από τα γηροκομεία.

Το υψηλό ποσοστό θανάτων σε αυτά τα ιδρύματα –σε ορισμένα εκ των οποίων καταγράφτηκαν ταυτόχρονα δεκάδες θάνατοι– έχει συγκλονίσει την Ισπανία. Στρατιώτες που στάλθηκαν να απολυμάνουν οίκους ευγηρίας βρήκαν σε κάποιες περιπτώσεις ηλικιωμένους ανθρώπους που τους είχαν εγκαταλείψει στην τύχη τους και άλλους που είχαν πεθάνει στο κρεβάτι τους. Για τις υποθέσεις αυτές διενεργείται προκαταρκτική εξέταση.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News