Κορωνοϊός: Οι οπλίτες αποτελούν ευάλωτο στόχο της νόσου παγκοσμίως

Κόσμος
Κορωνοϊός: Οι οπλίτες αποτελούν ευάλωτο στόχο της νόσου παγκοσμίως

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εάν το στρατιωτικό προσωπικό χρησιμοποιείται ευρέως τότε το 20% αυτού θα προσβληθεί»

Οι στρατιωτικές δυνάμεις απανταχού στην Ευρώπη έχουν αναστείλει τις αμιγώς πολεμικές τους δραστηριότητες κι εφαρμόζουν αυστηρότερους κανόνες για τη διαμονή του προσωπικού τους, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τη μετάδοση του κορωνοϊού, καθώς οι ασφυκτικές συνθήκες στρατωνισμού κι επιχειρήσεων των οπλιτών, τους καθιστά πιο ευάλωτους στην πανδημία.

Η πρόληψη της μετάδοσης του ιού στο στράτευμα είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την εθνική ασφάλεια της κάθε χώρας, όσο και γιατί οι ειδικές δυνάμεις του στρατού ξηράς, του ναυτικού και της αεροπορίας έχουν επιστρατευθεί για να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες στον αγώνα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.

Η Γερμανία, φερ'ειπείν, έχει κινητοποιήσει 15.000 στρατιώτες για να συνεπικουρήσουν τις τοπικές αρχές, ενώ η Πολωνία έχει αναπτύξει χιλιάδες οπλίτες για να περιπολούν στους δρόμους για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων, για να απολυμαίνουν τα νοσοκομεία και να βοηθούν στους τελωνειακούς ελέγχους, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμύνης της.

Το αμερικανικό ναυτικό δε, διεπίστωσε την ταχύτητα της μετάδοσης της ασθένειας σε κλειστές συνθήκες όταν αυτή έπληξε μεγάλο τμήμα του προσωπικού του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου 'Θίοντορ Ρούζβελτ', με αποτέλεσμα τα 5.000 μέλη του πληρώματός του να παραμένουν σε καραντίνα στο σκάφος, στη νήσο Γκουάμ, ώσπου να εξετασθούν όλοι.

Στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία --κράτη που έχουν πληγεί όσο κανένα άλλο από την πανδημία-- οι αμιγώς στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν μειωθεί, ή έχουν ανασταλεί. Στη Γερμανία δεν τηρείται το προσκλητήριο κι οι αναφορές, ενώ στην Τουρκία τηρείται η κοινωνική απόσταση στις τραπεζαρίες και στους κοιτώνες, μεταξύ άλλων μέτρων.

Παράλληλα, χθες η Τουρκία ανακοίνωσε πως θα μειώσει την κινητικότητα των δυνάμεών της στη Συρία καθώς η πανδημία έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και τα κρούσματα στη χώρα να ανέρχονται.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αρχηγείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων συνταγματάρχης Φρεντερίκ Μπαρμπί, «χρειάσθηκε να ακυρώσουμε τις μη άκρως απαραίτητες ναυτικές αποστολές και αναπτύξεις, ή να μεταβάλουμε τους στόχους τους», δίχως όμως αυτό να έχει επιπτώσεις στην «επιχειρησιακή τους ικανότητα».

Τα γαλλικά πολεμικά σκάφη στα Στενά του Χορμούζ δεν ελλιμενίζονται πλέον σε τοπικά λιμάνια εξόν από το Αμπού Ντάμπι, και οι αεροπορικές επιχειρήσεις έχουν επηρεασθεί επίσης, καθώς έχουν ματαιωθεί γυμνάσια και η αποχώρηση αεροσκαφών από κάποια θέατρα επιχειρήσεων, πρόσθεσε ο Μπαρμπρί.

Στην ανατολική Γαλλία, περίπου 600 στρατιώτες έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, ανακοίνωσε την Παρασκευή το γαλλικό υπουργείο Αμύνης, όπως και τέσσερις οπλίτες που υπηρετούν στο εκστρατευτικό σώμα της επιχείρησης Μπαρχάνε κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική.

«Επιπτώσεις από την κρίση θα υπάρξουν όχι μόνον στις διαθέσιμες υποδομές για την άμυνα και την ασφάλεια, αλλά και στο πώς θα διανεμηθούν αυτές οι υποδομές», τονίζει ο Μάλκομ Τσάλμερς, αναπληρωτής διευθυντής του ερευνητικού οργανισμού Royal United Services Institute.

Οι διαγνώσεις για το στρατιωτικό προσωπικό είναι εκ των ων ουκ άνευ, αλλά είναι ασαφές ποιό είναι το εύρος εφαρμογής τους. Η Βρετανία, η Γαλλία, κι η Τουρκία αρνήθηκαν να ανακοινώσουν πόσοι οπλίτες έχουν εξετασθεί, ή πόσοι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Το ιταλικό υπουργείο Αμύνης δημοσιεύει στοιχεία μόνον για τους αξιωματικούς: ο επικεφαλής του επιτελείου Σαλβατόρε Φαρίνα και δώδεκα άλλοι έχουν βρεθεί θετικοί, ενώ ένας υπολοχαγός έχασε τη ζωή του.

Στην Ισπανία, δεύτερη μετά τις ΗΠΑ σε αριθμό κρουσμάτων, ο αρχηγός επιτελείου Πτέραρχος Μιγέλ Άνχελ Βιλιαρόγια ανακοίνωσε πως δεν έχουν ανακληθεί, αλλά η αντικατάσταση του προσωπικού που υπηρετεί στην επιχείρηση Αταλάντη στο Κέρας της Αφρικής, υπό αμερικανική διοίκηση, έχει διακοπεί.

Το γερμανικό επιτελείο δυνάμεων ανακοίνωσε πως περίπου 250 οπλίτες έχουν προσβληθεί, με λιγότερους από 10 να τίθενται υπό νοσηλεία. Κάποιοι από αυτούς συμμετείχαν στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, για την άμυνα της χώρας από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα να ανακληθούν τα όποια γυμνάσια, χωρίς όμως να επηρεασθεί καθαυτή η αποστολή.

Τα γερμανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν έχουν τεθεί σε 14ημερο αυτοπεριορισμό, ενώ 4 Ιταλοί στρατιώτες στην Καμπούλ βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Περίπου200 από τους 800 Ιταλούς οπλίτες στο Ιράκ επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

Αλλά όσο στην Ευρώπη κορυφώνεται η μετάδοση της νόσου, αυξάνονται συνάμα κι οι ανησυχίες μήπως προσβάλλεται και το στρατιωτικό προσωπικό που έχει επιφορτισθεί με τη βοήθεια για την ανάσχεση της πανδημίας, καθώς δεν έχει γίνει σαφές πόσοι από αυτούς που συμβάλλουν στη διανομή βοήθειας, ή στις απολυμάνσεις, έχουν ελεγχθεί. Ιδίως στη Βρετανία, η κυβέρνηση έχει δεχθεί πυρά για τους ανεπαρκείς διαγνωστικούς ελέγχους, καθώς έχουν γίνει μόλις 65.000 έλεγχοι σε έναν πληθυσμό 66 εκατ. κατοίκων.

«Εάν το στρατιωτικό προσωπικό χρησιμοποιείται ευρέως τότε το 20% αυτού θα προσβληθεί», εκτιμά ο Τζακ Γουάτλιγκ του Royal United Services Institute. «Κι αν αρχίζουν να αναπτύσσουν τους στρατιωτικούς σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να τους ελέγχουν προσεκτικά για να εξασφαλίσουν πως δεν θα μεταδώσουν τον ιό» προσθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News